Ei vieläkään kutsua!
Ilta-Sanomat
Simo Holopainen

Utrikespolitiska institutets programdirektör Mika Aaltola kommenterade i tidningen Ilta-Sanomat 28.6. Förenta staternas utrikesminister Hillary Clintons besök i Finland.
Mäntyniemi: Niinistö ja Clinton menivät suoraan asiaan, mutta Suomen presidenttiä ei kutsuttu Valkoiseen taloon.


Musta auto kurvasi ovelle, ja tyylikäs nainen harppasi parilla askeleella takapenkiltä suoraan Mäntyniemen ovesta sisään.


Yhdysvaltojen ulkoministerillä Hillary Clintonilla, 64, oli reipas vauhti päällä tullessaan tapaamaan Suomen tasavallan presidenttiä Sauli Niinistöä.


Hyväntuulisesta kuulumisten kyselystä huolimatta odotetulla vieraalla ei ollut turkoosin jakkunsa taskussa sitä, mitä on odotettu viimeiset kymmenen vuotta. Vieläkään ei Suomen valtionpäämiehelle tullut kutsua Valkoiseen taloon tapaamaan amerikkalaista virkaveljeään Barack Obamaa. – Keskustelimme paljonkin Suomen ja Yhdysvaltojen kahdenvälisistä suhteista, mutta kutsuista ei ollut puhetta, Niinistö kertoi tapaamisen jälkeen. – Ulkoministerin kautta ei tullut myöskään mitään erityisiä terveisiä presidentti Obamalta, Niinistö sanoi.


Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola ei ole kutsun puutteesta yllättynyt. Yhdysvaltain vaalivuosi sotkee kuvioita, sillä hallitus ei voi kutsua vieraita valmiiksi seuraavalle hallitukselle. – Ei Suomi ole täysin paitsiossa, mutta Yhdysvaltojen näkökulmasta olemme katvealueella. Emme paljon näy emmekä kuulu. Yhdysvaltojen huomio on sen lähimmissä liittolaisissa ja sen tavoitteiden kannalta aktiivisissa maissa, Aaltola arvioi.


Aaltolan mukaan Yhdysvallat olisi paljon kiinnostuneempi Suomesta, jos saisimme YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuvan jäsenyyden.


Naton jäsenyys lähentäisi maita entisestään. Suomella ei ole tällä hetkellä mitään kansainvälistä erityistehtävää, joka herättäisi suurvallan huomion. – Kun Yhdysvaltojen ulkoministeri [ Madeleine Albright] kävi edellisen kerran Suomessa vuonna 1999, presidentti Ahtisaari oli Kosovo-neuvottelijana. – Suomen asema ei ole niin keskeinen kuin kylmän sodan aikana. Pieni valtio on menettänyt relevanssiaan. Politiikkaa tehdään kuitenkin monella alueella, enkä pidä kutsua presidentin luo ihan niin tärkeänä.