Intensiv jakt på den skyldige
Hufvudstadsbladet
Janne Wass & Sanna Karlsson

Utrikespolitiska institutets programdirektör Mika Aaltola kommenterade i Hufvudstadsbladet 17.4. bombdådet i Boston. Han framhöll att ’de flesta misstänker hemvävda terrorister, men om det är ett internationellt nätverk bakom attentatet kommer situationen att eskalera på ett helt annat sätt.’

 

Tre personer, inklusive en åttaårig pojke, dog och över 150 skadades i bombdådet i Boston i går. I går kväll hade myndigheterna inga uppgifter om vem som låg bakom attacken.

Det var många som drog paralleller till attacken mot World Trade Center i New York 2001 när Boston i går vaknade upp till morgonen efter det bombdåd som krävde tre personers liv och skadade över 150 personer. Genast efter att två bomber exploderade i publikområdet nära mållinjen vid Boston Marathon på måndag kväll började spekulationer och motstridig information sprida sig i medier och på internet. En presskonferens med lokala myndigheter och FBI i går eftermiddags gjorde inte heller mycket för att räta ut frågetecknen. Många experter både i USA och här hemma misstänker att den eller de som ligger bakom är amerikaner.

– De flesta misstänker hemvävda terrorister, men om det ligger något internationellt nätverk bakom kommer situationen att eskalera på ett helt annat sätt, säger Mika Aaltola, programdirektör på Utrikespolitiska institutet.

Han tror att den polariserade politiska atmosfären i USA kommer att bli ännu spändare.

– De oansvariga politiska tal som bland annat Tea Party-rörelsen sysslar med kan öka riskerna för att obalanserade människor kan göra dåd som de här.
Inga fler hot

Spekulationerna om så kallad hemvävd terrorism ökas av att det den här veckan är årsdagar av flera våldsdåd i USA: stormningen av sekthögkvarteret i Waco 1993, bombdåden i Oklahoma City 1995, skolskjutningarna i Columbine 1999.

Siffror från The Southern Poverty Law Center, som följer med hur många regeringsfientliga så kallade patriot-grupper som finns i USA, visar att antalet har ökat med 813 procent sedan Obama blev president 2008, till 1 007 grupper.

Att ingen tagit på sig skulden ger ingen fingervisning åt någotdera håller anser kapten Olli Teirilä på Försvarshögskolans strategiska institution.

– Att det fanns flera laddningar tyder på att dådet var planerat. När man vet hur bomberna var uppbyggda ger det tips om vilka resurser gärningsmännen har haft och vilka ämnen de har haft tillgång till, säger Teirilä.

Vid gårdagens presskonferens i Boston förnekade Massachusetts guvernör Deval Patrick att det skulle ha funnits mer än två sprängladdningar. Inte heller en brand i JFK-biblioteket i staden verkar ha haft någon koppling till bomdådet.

– Det är viktigt att framhålla att det inte finns några ytterligare kända hot, sade Patrick.
Försiktighet råder

Vid presskonferensen blev det tydligt att myndigheterna för tillfället inte har någon som helst information om vem som ligger bakom dådet. FBI-agenten Richard Deslauriers sätter stort hopp till allmänheten, som han uppmanar att skicka in alla tips och allt bildmaterial från platsen som finns att tillgå.

För tillfället verkar det finnas tre huvudsakliga teorier. Den första är att de ansvariga är en islamistisk grupp med al-Qaidakopplingar. Den andra är att det är fråga om en regeringskritisk amerikansk grupp, och den tredje att det är fråga om en ensam gärningsman. Men från officiellt håll är man försiktig med att spekulera.

– Risken om man tidigt riktar in sig på ett visst spår är att hela undersökningen kan gå i stöpet. Till exempel blev det olöst vem som skickat mjältbrandsbreven i USA 2001 eftersom man tidigt kopplade ihop fallet med 11 september-attackerna, säger Mika Aaltola.

Både Teirilä och Aaltola är säkra på att dådet kommer att leda till ökade säkerhetsåtgärder i USA, speciellt så länge som gärningsmännen är på fri fot och man inte vet vem som ligger bakom.

– Säkerhetsfrågor kommer att lyftas upp på agendan och det kommer kritik om hur det här kunde hända. Dådet kommer att politiseras, men först om några dagar. Ännu är det inte passande att göra det, säger Mika Aaltola.

 Pådrag. Polisen kommer att synas tydligt i gatubilden de närmaste dagarna, meddelades på en presskonferens i går. Här syns den ökade närvaron på Times Square i New York. EPA/JASON SZENES

 Tragedi. Bostonbor lämnade blommor och ljus på hemtrappan till den åttaåring som dödades i bombdådet. EPA/CJ GUNTHER

 Sammanbiten. USA:s president Barack Obama varnar för förhastade slutsatser. EPA/Olivier Douliery

 Säkerhetsåtgärder. Många soptunnor utanför hotell och offentliga byggnader avlägsnades i Boston i går, efter att det blev klart att bomberna hade placerats i sopkärl. EPA/MATT CAMPBELL

 Spår. Trottoaren vid målområdet där en av bomberna briserade är täckt av skräp och blod. EPA/Michael Cummo

 undersökningar. En polis ur bombgruppen undersäker misstäknta föremål längs med rutten för Boston Marathon.