Irak på väg till kaos igen
HUfvudstadsbladet
Janne Wass

Utrikespolitiska institutets forskare Charly Salonius-Pasternak kommenterade i Hufvudstadsbladet 2.11. Iraks premiärminister Nuri al-Malikis vädjan till USA om hjälp inför det ökande våldet i Irak.

 

Oktober var den blodigaste månaden i Irak sedan 2008. Premiärminister Nuri al-Maliki vädjar till USA om hjälp för att bekämpa al-Qaida, men det är det inre hotet snarare än det yttre han borde ta sig an, säger experter.

Den irakiska premiärministern Nuri al-Maliki har under ett tre dagar långt besök i Washington gått med hatten i hand, och avslutade det i dag med en träff med president Barack Obama.

Sedan de utländska trupperna till största delen dragit sig ur Irak, har våldet ökat. Oktober var den blodigaste månaden sedan 2008; runt 1 000 personer fick sätta livet till. Den irakiska regeringen skyller på al-Qaida och utländska extremister och vill nu att USA levererar helikoptrar, flygplan och luftvärnsmateriel för att täppa till landets gränser. Den amerikanska kongressen ger ändå premiärministern kalla handen.

Enligt kongressen är utländska extremister inte det stora problemet, utan al-Malikis motvilja mot att ge kurder och sunniter ett större inflytande i politiken.

– Situationen har försämrats och håller på att urarta, och det är han som måste göra något åt det, säger den republikanska veteransenatorn John McCain.

I ett brev som han och fem andra senatorer skrivit till Barack Obama inför gårdagens möte, beskyller man al-Maliki för att alldeles för ofta bedriva en sekteristisk och auktoritär politik.

– Om han förväntar sig den typen av hjälp som han begär, så behöver vi en strategi och vi måste få veta exakt hur (försvarsmaterielen) kommer att användas, och vi vill se förändringar i Irak, säger McCain.

Balansgång i USA
Hayder al-Khoei vid den brittiska tankesmedjan Chatham House säger till Hbl att det eskalerande våldet har två orsaker.

– Det är en direkt följd av frånvaron av de amerikanska soldaterna, säger al-Khoei, som för tillfället befinner sig i Irak.

– Men också att sunniterna känner sig marginaliserade av det shiitiska styret. I jakten på al-Qaida slår rege­ringen hårt mot de sunnidominerade områdena.

USA har tidigare lovat bistå med en del materiell hjälp, men al-Maliki försöker få den levererad snabbare och i större mängd än vad man tidigare diskuterat. al-Khoei tror inte att de här önskningarna hörsammas i Vita huset.

– Däremot kan det hända att USA i högre grad bistår med underrättelsetjänster i kampen mot al-Qaida, eftersom det ju också är i amerikanernas intresse.

Forskaren Charly Salonius-Pasternak vid Utrikespolitiska institutet tror att Vita huset är tvunget att gå balansgång.

– Antagligen vill man inte leverera vapen eller annat som kan användas mot civila i Irak, eller via några underliga svängar hamna i Syrien eller Iran. Å andra sidan känns det osannolikt att Vita huset vill tränga in al-Maliki i ett sådant hörn att han måste åka tillbaka och säga att han inte fick någonting alls.

Enligt Salonius-Pasternak kommer man med största sannolikhet att enas om något som har större symboliskt än praktiskt värde.

– Det kan visserligen vara någon form av underrättelsesamarbete, men å andra sidan är det också något man kan fortsätta med som förut, det vill säga så att ingen vet om det.

Dödlig spiral
Irak går mot parlamentsval denna vår, vilket är en av orsakerna till att Hayder al-Khoei betvivlar att våldsamheterna kommer att minska avsevärt. Vad som händer efter valet är mycket långt upp till al-Malikis styrande shiitiska klick, menar al-Khoei.

– Visst är allt möjligt om man lyckas bilda en inkluderande regering där både shiiter, araber, sunniter och kurder är representerade. Men jag tror inte på det.

Regeringens tillslag mot sunnitiska områden skapar en god grogrund för al-Qaida att rekrytera nya medlemmar, men det finns också tecken på att shiitiska militanta grupper åter håller på att mobilisera sig.

– Det finns en ilska också bland shiiterna mot regeringen, eftersom dess tillslag mot sunniter ger upphov till hämndaktioner mot shiiter. Och det här passar al-Qaida utmärkt, al-Qaida vill ha militanta shiiter, eftersom de tvingar regeringen att dela sin uppmärksamhet. Mycket tyder på att vi är på väg mot samma typ av våldsspiral som rådde mellan 2006 och 2008.

Övriga källor: Reuters, al-Jazira, BBC