"Italien har svårt att hålla i agendan"

Klimatutsläppen måste halveras globalt fram till 2050 – det anser G8-ledarna. Men någon enighet i frågan kunde inte nås med ledarna för ekonomierna i utveckling. Kina och Indien säger nej.
världsledare G8-gruppens ledare vill begränsa klimatförändringen till två grader. Enligt klimatforskare kräver det betydande nedskärningar. Under G8-ländernas toppmöte i jordskalvsdrabbade L’Aquila enades ledarna om att de rika länderna ska sträva efter att minska sina utsläpp med 80 procent till 2050, sade Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt, med på mötet som EU:s ordförande.

G8-ländernas överenskommelse kom efter att den så kallade MEF-gruppen, som består av G8, G5, EU och en grupp andra större ekonomier, misslyckades med att enas om en utsläppshalvering.

Det var främst Kina och Indien som motsatte sig konkreta utsläppsmål.

Kinas president Hu Jintao vände om innan han hann till mötet och åkte hem för att ta itu med situationen på uigurområdena.

G8-ländernas ledare konstaterade att världsekonomin är på väg att stabiliseras. Samtidigt varnade de för att betydande faror hotar den globala ekonomin.

Bort från privatlivet

Mötet ses som Berlusconis stora chans att styra bort uppmärksamheten från de egna sexskandalerna och den massiva kritik som sköljt över honom de senaset månaderna.

– För Berlusconi räcker det att mötet äger rum och att allt löper väl. Som ordförande kanske Italien inte har en så stark agenda och det kan göra att årets G8 mest blir en träffpunkt för statscheferna, säger akademiforskare Mika Aaltola vid Utrikespolitiska institutet.

Nyhetsorganisationer som publicerar fotografier på Berlusconis privatliv under mötet hotas av åtal.

Den brittiska tidningen The Guardian avslöjade i början av veckan att en del länder vill sparka Italien från G8 på grund av de kaotiska förberedelserna för toppmötet. Enligt tidningen fick USA rycka in och sköta väsentliga delar av ordförandelandets uppgifter. Italiens premiärminister Silvio Berlusconi kallade Guardians påstående för ”en kolossal tabbe av en liten tidning”.

Men Aaltola säger att de brittiska medierna kan ha rätt.

– Agendan är bred med frågor som ekonomi, klimat, Nordkorea och Iran. Det gör att förberedelserna spelar en stor roll för resultatet. Italien får kritik för sina förberedelser och den storstilade Berlusconi ger inte landet extra poäng, åtminstone inte i de nordeuropeiska länderna.

G8:s form diskuteras

Kritiker har kallat G8 för statschefernas diskussionsklubb. Tvisten handlar egentligen om vad medlemsländerna vill ha ut av toppmötet.

– Frågan är om G8 ska vara ett forum där man bestämmer eller ett forum där man diskuterar.

USA och Storbritannien vill nå konkreta resultat medan Ryssland förhåller sig på ett annat sätt. – Där vill man inte lägga sig i andra staters inre angelägenheter och kommer ogärna med skarpa uttalanden om Iran eller Nordkorea. Kanske Italiens förhållningssätt börjar påminna lite mer om Rysslands.

– Italien har exempelvis en annan politik i förhållande till Ryssland och Berlusconi har ett bra förhållande till Putin, säger Aaltola.

Italien har också drivit på att Iran ska delta i G8-mötet.

– Jag förhåller mig cynisk till stora resultat från detta möte. I bästa fall handlar det om att koordinera politiken. Den ekonomiska situationen är så komplicerad att man knappast kommer långt. Man vill förstås ge uttalanden som skapar förtroende, men vilka kan det vara när det ekonomiska läget är som den är?