Jämähtäminen uhkaa Japania
Helsingin Sanomat
Eveliina Saarinen

Japanin johtoon on nousemassa valtiovarainministeri Naoto Kan, 63.

Japanin viimesyksyisen vallanvaihdoksen tuoma toiveikkuus karisi viimeistään keskiviikkona, kun pääministeri Yukio Hatoyama ilmoitti erostaan. Ilmoitus ei tullut yllätyksenä, sillä Hatoyaman suosio on kieppunut syöksykierteessä.

Sanomalehti Asahin viikonloppuinen mielipidetiedustelu kertoi, että enää vain 17 prosenttia japanilaisista kannatti hallitusta.

Hatoyama puhui tiedotustilaisuudessa ilmeisen liikuttuneena. ”Tämä johtuu pääasiassa omista epäonnistumisistani.”

Demokraattinen puolue DPJ nousi syyskuussa valtaan lupauksella muutoksesta. Hallitusta on kuitenkin syytetty jahkailusta ja lupausten rikkomisesta.

Hatoyaman turmioksi koitui päätös pitää amerikkalaissotilaiden tukikohta Okinawan saarella, vaikka tukikohdan siirto oli yksi hänen vaalilupauksistaan.

Lisäksi pääministeriä on rasittanut rahoitusskandaali. Julkisuuteen on vuotanut, että Hatoyaman äiti on tukenut poikansa poliittista toimintaa huomattavilla summilla.

Hatoyama on kiistänyt tienneensä niin äitinsä kuin muiden kyseenalaisista lahjoituksista. Skandaalin syyt on vyörytetty avustajien hartioille.

Rahoitussotkut pakottivat myös DPJ:n vaikutusvaltaisen pääsihteerin Ichiro Ozawan eroamaan keskiviikkona.

Pääministerin tuoli on osoittautunut Japanissa kiikkeräksi. Hatoyama on neljän vuoden sisään jo neljäs pääministeri, joka poistuu anteeksi pyydellen näyttämöltä.

Vahvalle poliittiselle johtajuudelle on kuitenkin huutava tarve, sillä Japani painii mittavien ongelmien kanssa. Valtiota painaa velka, joka on suuruudeltaan noin 200 prosenttia bruttokansantuotteesta. Samaan aikaan japanilaiset odottavat katetta viime syksyn vaalilupauksille.

Yhtälö voi osoittautua mahdottomaksi ratkaista, jos valta liukuu oppositiolle ensi kuun ylähuoneen vaaleissa. Puolet paikoista menee jakoon, ja tyytymättömyys voi kanavoida äänet muille kuin DPJ:lle.

Vaikutusvaltainen alahuone pysyy demokraattisen puolueen vallassa.

”Pattitilanne Japanin politiikassa on todennäköinen”, arvioi Japania seuraava tutkimusassistentti Kristian Kurki Ulkopoliittisesta instituutista.

DPJ valitsee uuden puoluejohtajan perjantaina. Hatoyaman seuraajaksi nousee todennäköisesti valtiovarainministeri Naoto Kan, 63.

”Pääministeri Hatoyama ei ehtinyt täyttää niitä odotuksia, joita ihmisillä oli, kun he äänestivät meitä viime syksynä. Valitettavasti aikaa ei ollut riittävästi. Minä haluaisin kuitenkin vielä yrittää”, Kan sanoi keskiviikkona.

Sanomalehti Yomiurin mukaan Hatoyamaa painostivat eroamaan etenkin puolueen ylähuoneen jäsenet, jotka eivät uskoneet voittoon hänen johdollaan.

Ylähuoneen jäsen, suomalaissyntyinen Marutei Tsurunen piti Hatoyaman eroilmoitusta keskiviikkona tervetulleena. ”Se puhdistaa puolueemme mainetta, joten uskon, että se auttaa selviämään vaaleista kunnialla.”

Tsurusella on vielä jäljellä kolme vuotta kaudestaan.