Kalifatets dödspatruller rider på en vågkam
Hufvudstadsbladet
Tobias Pettersson

Gästforskare Noora Kotilainen och äldre forskare Teemu Sinkkonen kommenterade på Isis i Hufvudstadsbladet den 7 september. Enligt Kotilainen, idén är att skapa maximal global skräck och bestörtning. Sinkkonen sade att Isis vill skicka en signal om att de är mer dynamiskt än andra islamistiska rörelser.
Genom skoningslösa våldsorgier vill Islamiska staten (IS) framstå som en ohejdbar kraft som inte skyr några som helst medel. Men visionen om ett radikalislamistiskt välde under ”kalif Ibrahim” kommer att smulas sönder på grund av inre konflikter, bedömer forskare.
USA:s nationella säkerhetsråd kunde tidigare i veckan bekräfta att den sunniextremistiska rörelsen IS senaste avrättningsvideo där journalisten Steven Sotloff halshuggs är äkta. Sotloff blev därmed den andra amerikanska journalisten inom loppet av två veckor som halshuggs inför kameran av en svartklädd bödel, som på Londondialekt förkunnar att avrättningarna är en hämnd för de amerikanska flygräderna mot IS ställningar.
I den senaste videon förekommer också en annan fånge som identifierats som britten David Cawthorne Haines. Haines uppges ha arbetat som säkerhetsvakt för en biståndsorganisation när han kidnappades i Syrien. Om mönstret fortsätter är britten följande på avrättningslistan.
– Det som IS kablar ut är ett våldsspektakel i ett så rått och personifierat format som möjligt. Idén är att skapa maximal global skräck och bestörtning, vilket man också lyckas med tack vare det grafiska våldets genomslagskraft i de västerländska medierna. En enskild person som avrättas trots att familjen ber för hans liv berör på ett helt annat sätt än uppgifter om dödsoffer efter ett bombardemang. Det är samtidigt en svagare parts sätt att visa sig starkare än man egentligen är, säger Noora Kotilainen, som forskat i visuell representation vid Utrikespolitiska institutet.
Ekon från Guantánamo
Avrättningsinspelningarnas symbolspråk – i synnerhet de amerikanska fångarnas orangefärgade dräkter – anspelar enligt Kotilainen på USA:s fångläger i Guantánamo, men med ombytta roller.
– Det ligger också en viss symbolik i att hämnas de senaste flygbombardemangen med en enkel kniv. Öga för öga, säger Kotilainen.
Enligt Teemu Sinkkonen, äldre forskare vid Utrikespolitiska institutet, följer IS agerande terrorismens logik i sin mest traditionella form.
– För det första vill IS genom den globala uppståndelsen öka sitt eget inflytande och provocera fram politiska reaktioner. För det andra vill man skicka en signal till unga potentiella jihadister världen över om att IS är mer handlingskraftigt och dynamiskt än andra islamistiska rörelser, att det lönar sig att ansluta till segertåget. Tack vare en mycket aktiv mediekampanj har man också lyckats vädja till vissa grupper av unga. Sättet på vilket IS öppet förmedlar sina brutaliteter i olika kanaler är ett nytt fenomen, säger Sinkkonen.
Huvudorsaken till IS framfart är enligt Sinkkonen att man inte har varit särskilt nogräknad i rekryteringen av nya krigare.
– Många andra liknande rörelser, också al-Qaida, har en strängare koll på medlemmarnas motiv och religiösa bakgrund. IS har i praktiken tagit emot varenda kotte som visat intresse. Det är rörelsens styrka just nu, men samtidigt dess inneboende svaghet. I något skede kommer rörelsens oenhetlighet att vända sig mot sig själv, säger Sinkkonen.
Sinkkonen förutspår därför att det islamistiska kalifatet som IS utropat kommer att bli kortlivat.
– Just nu rider IS på framgångsvågen som blixtkriget i Irak fört med sig, men att de brokiga förbanden skulle kunna upprätthålla en islamistisk stat i stil med de stater som en gång grundades i Mali och av talibanerna i Afghanistan tror jag inte på. Och också de staterna föll ihop, säger Sinkkonen.
Han ser inte heller den självutnämnda ”kalifenIbrahim”, Abu Bakr al-Baghdadi, som ett framtida statsöverhuvud. Kalifen, som uppges ha sitt högkvarter i Raqqa i Syrien, räknar sig som en ättling till profeten Muhammeds stam, Qureish.
– al-Baghdadi har visat sin duglighet som militär strateg, men han har ingen legitimitet som andlig eller teologisk ledare. Tvärtom blev han frustrerad på al-Qaidas religiösa betoning och bröt sig ut ur rörelsen. Han struntar också blankt i islams påbud att inte ta till vapen mot andra muslimer, säger Sinkkonen.
Resurserna tryter inte
Flera amerikanska och brittiska analytiker har målat upp IS som ett större hot. Farhågorna hänger ihop med IS svällande ekonomiska muskler. Förutom de påstådda kopplingarna till stenrika mecenater på arabiska halvön har IS kommit över miljardbelopp då man plundrat banker och erövrat oljefält i Irak. Direktören Michael Stephens vid tankesmedjan Royal United Services Institute i Qatar skriver dessutom i en kolumn för BBC att IS redan nu exporterar tusentals tunnor olja utomlands varje dag.
– IS har en större reserv av vapenteknologi än av folk som kan använda vapnen. Just nu är västvärldens ledare villrådiga. Och situationen i Irak är kaotisk då den shiamuslimska regeringen inte har stöd bland den sunnitiska delen av befolkningen, säger Sinkkonen.
Vad borde det internationella samfundet göra?
– Den första åtgärden måste vara att hejda IS framfart på slagfältet för att rasera den aura av styrka och seger som omger rörelsen, och som hela tiden lockar tusentals nya medlemmar. Genom att stödja de irakiska regeringstrupperna och de kurdiska förbanden borde det vara möjligt att tränga tillbaka IS bakom den syriska gränsen.
– Vad man sedan ska göra åt läget i Syrien är en ännu större fråga. Landet har i stort sett lämnats i sticket de senaste tre åren. I det här skedet kan man inte göra så mycket mer än att erbjuda flyktingarna humanitär hjälp och hoppas på ett avgörande.
Sedan då?
– En nyckelfråga är vad som då händer med alla de tiotusentals utländska krigare som nu befinner sig i Syrien och Irak. När situationen lugnar sig gäller det att införa rehabiliterings- och anpassningsprogram. Annars kvarstår den internationella hotbilden. Jag skulle jämföra situationen med kriget i Afghanistan på 1980-talet. IS har fötts ur det syriska inbördeskriget, ungefär på samma sätt som al-Qaida uppstod i efterdyningarna av kriget i Afghanistan. Samma felsteg får inte upprepas nu.
Källor: Al-Jazira, BBC, Amnesty International, The Guardian, NBC, TT
Islamiska staten
• Islamiska staten (IS), tidigare Islamiska staten i Irak och Syrien (Isis), är en militant jihadistorganisation som strider mot regeringarna i Irak och Syrien.
• Den sunnitiska gruppen utropade i slutet av juni ett kalifat, alltså en stat enligt deras extremt stränga tolkning av islamisk lag.
• IS, som uppstod ur al-Qaidas irakiska fraktion, har bland annat genomfört halshuggningar, massavrättningar och korsfästelser av personer de kidnappat, tillfångatagit i strid eller anklagat för brott.
• Kalifatet kontrollerar just nu stora landområden i östra Syrien och i norra och västra Irak.
• För drygt två veckor sedan publicerade IS en video där den amerikanska journalisten James Foley halshuggs. I tisdags spreds en ny video där Foleys kollega Steven Sotloff möter samma öde.
HBL-TT-Reuters-AFP
© Hufvudstadsbladet