Saattaa rohkaista muita
Ilta-Sanomat
Simo Holopainen

Utrikespolitiska institutets forskare Teemu Sinkkonen analyserade in en intervju för Ilta-Sanomat den norska massmördaren Anders Behring Breiviks möjligheter att från fängelset uppegga sina meningsfränder.


Terrorismia tutkiva yhteiskuntatieteiden tohtori Teemu Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista pitää mahdollisena, että Breivik pystyy rohkaisemaan hengenheimolaisiaan kirjeenvaihdolla vankilasta käsin. Hän pitää kuitenkin hyvänä, että kirjeenvaihtoa seurataan. – Tällaiset yksinäiset sudet saavat usein paljon kirjeitä. Esimerkiksi Oklahoman pommi-iskun tehnyt Timothy McVeigh oli hyvin suosittu, Sinkkonen kertoo IS:lle.


Kontrolloitu kirjeenvaihto antaa toki myös viranomaisille vihjeitä siitä, mitä kentällä tapahtuu.


Asiantuntijoilla on ollut oikeudenkäynnin alkupäivinä vaihtelevia näkemyksiä siitä, ruokkiiko Breivikin esiintyminen oikeussalissa terrorismia vai ei. Sinkkosen mielestä nykyinen käytäntö on ollut hyvä. – Hän ei ole kovin karismaattinen esiintyjä. Oikeudenkäynti karistaa mystiikkaa hänen ympäriltään. Simo Holopainen ”Hän ei ole kovin karismaattinen esiintyjä. Oikeudenkäynti karistaa mystiikkaa hänen ympäriltään.”