Kööpenhaminan kokousjärjestelyt kaoottiset
MTV3

Kööpenhaminan ilmastokokouksen järjestelyt saavat osakseen rajua arvostelua.

Esimerkiksi eilen kokouksen osanottajat ja toimittajat jumiutuivat valtaviin jonoihin Bella Center -kokouskeskuksen ulkopuolella.

Myös Ulkopoliittisen instituutin tutkija Mari Luomi jonotti kokouskeskuksen edustalla viisi ja puoli tuntia.

– Lähdimme aamukahdeksalta kokouspaikan vieressä sijaitsevasta asunnostamme rekisteröitymään Bella Centeriin. Siellä oli jo silloin satoja metrejä pitkä jono siinä vaiheessa. Tilanne oli kaaottinen: jonoja oli useita ja ihmisiä juoksi paikasta toiseen, kun jonojen kulkemisesta ei ollut selkeää käsitystä.

Luomi poistui paikalta kello 14, kun jono ei ollut liikkunut yli tuntiin.

– Kuulemani mukaan suomalaiset europarlamentaarikot olivat jonottaneet seitsemän tuntia ennen sisälle pääsyä.Tänään kävimme portilla kello 6.30, ja jonoa oli jo silloin. Edelleenkään kenelläkään ei ollut tietoa siitä, pääsevätkö he sisälle ja jos, niin milloin. Tämä on kyllä aika valitettavaa.
Järjestöt vihaisia rajoituksista

Luomi kertoo, että esimerkiksi jotkut yliopistot ovat lähettäneet kokoukseen valtavia delegaatioita, mikä hidastaa järjestelyjä. Yliopisto-opiskelijat lasketaan kansalaisjärjestövieraiksi.

– Tällä viikolla kansalaisjärjestön osallistujien määrää lasketaan rajusti, mistä monet järjestöt ovat olleet erittäin vihaisia.

Luomen mielestä kokous ja siihen liittyvät muut tapahtumat olisi pitänyt jakaa eri rakennuksiin.

– Yksi konkreettinen ehdotus olisi ollut, että erilaiset seminaarit, joihin nimenomaan suuri määrä tarkkailijoista osallistuu, olisi järjestetty erillisessä rakennuksessa. Toinen ratkaisu olisi ollut rajoittaa delegaatioiden osallistujamäärää, nimenomaan tarkkailijoiden.

Kööpenhaminan kokousta on saapunut seuraamaan tuhansia kansalaisjärjestöjen edustajia, toimittajia ja muuta väkeä.

Lisäksi neuvotteluihin osallistuvilla mailla on kokouksessa tavallista suuremmat neuvotteluvaltuuskunnat.