Kiina vaihtaa johtoa, mutta entiset ongelmat pysyvät
Aamulehti
Esa Järveläinen

Utrikespolitiska institutets forskare Mikael Mattlin kommenterade i en intervju för tidningen Aamulehti 6.3. Kinas nya lednings agerande.

 

Tehtävät: Korruption poisto ja ympäristön kohentaminen ovat johdon kovia pähkinöitä

Kiinan uudella johdolla on edessään isoja ongelmia. Korruptio rehottaa, talouskasvua tarvitaan, mutta miten välttää ympäristön totaalituho?

Kansalaiset odottavat, että heidän elintasonsa ja elämänlaatunsa paranisi.

Ulkopoliittisen instituutin Kiina-tutkijan Mikael Mattlinin mukaan uudelta johdolta vie aikansa ennen kuin päästään toimiin.

– Uusi johto ei pysty muuttamaan suuntaa nopeasti, vaan aikaa kuluu ennen kuin merkittäviä uusia linjauksia tehdään, sanoo Mattlin.

– Esimerkiksi korruptiota vastaan on kampanjoitu paljon. Korruptio on kuitenkin rakenteissa syvällä. Jonkinlainen korruption vastainen kampanja on meneillään nytkin. On korostettu sitä, etteivät virkamiehet ja kaaderit toimisi liian pröystäilevästi.

– Ylhäältä käskyttäminen ei ole yksinkertaista, sillä paikallistason johtajat usein muokkaavat toimia omien tavoitteidensa mukaisiksi.

Mitä keinoja sitten Kiinan uusilla johtajilla Xi Jinpingillä, Li Keqiangilla ja Zhang Dejiangilla on vastata kansalaisten toiveisiin?

Presidentti Xi Jinping:

Xitä, 59, on luonnehdittu uudistajaksi ja korruption vastaisen taistelun eturivin nimeksi. Puhetilaisuuksissaan Xi on korostanut sitä, että korruptio on kitkettävä, rikkaiden ja köyhien välinen kuilu on poistettava ja maan sekä ilman saastuttamista on vähennettävä.

Samalla Kiinan talouskasvu on hidastunut jonkin verran. Tämä tosiseikka vie Xin pelivaraa tehdä uudistuksia.

Kiinalaiset ovat lopen kyllästyneet korruptioon ja virkamiesten mielivaltaan.

Korruption poistaminen puoluerakenteesta on vaikea tehtävä.

– Puheissa hän on lujana, mutta pystyykö hän oikeasti vähentämään korruptiota, kysyi pekingiläisen yliopiston korruption asiantuntija Ren Jianming.

Pääministeri Li Keqiang:

Uusi pääministeri Li Keqiang on Xin tavoin uudistaja.

Hänen odotettiin nousevan presidentiksi, mutta paikan ottikin Xi.

Xi Jinpingiin verrattuna Litä, 57, pidetään varovaisena johtajana. Tämä näkyy myös monissa hänen lausunnoistaan.

– Maailma tarvitsee sekä läntistä että itämaista ajattelua, muotoili Li taannoin.

Hänestä tuli Kiinan historian nuorin kuvernööri, kun hän sai tehtäväkseen hoitaa Henanin maakunnan asioita.

Zhang Dejiang:

Uudistajien vastapoolina Kiinan puoluejohdossa on kovan linjan mies, Pohjois-Korean Kim Il-sung -yliopistossa taloustieteitä opiskellut Zhang Dejiang, 66.

Hän sai viime vuonna Kiinan johdolta tehtävän. Hänet nimitettiin puoluejohtajaksi Chong-qingiin, kun edellinen puoluepamppu Bo Xilai kaatui rötöstelyihin.

Zhangilla on maine kovakätisenä ongelmanratkaisijana, jonka mielestä Kiinan ei pidä koskaan luopua valtionyrityksistään. Chongqingin hoitaminen ”kuntoon” on bonusta Zhangille, joka aloitti puolue-uransa Pohjois-Korean rajalla.

Zhang sai osakseen kovaa arvostelua vuonna 2002, kun hänen hallintoalueellaan Guangdongissa puhkesi sars-skandaali. Hallitusta syytettiin pahasta hidastelusta epidemian hoidossa.

WEN: YHÄ ISOJA PULMIA JÄLJELLÄ

Esa Järveläinen

Aamulehti

Pääministeri Wen Jiabaon tiistaisista erosanoista oli selvästi kuultavissa, että Kiinan johdolta jäi isoja kysymyksiä ratkaisematta. Kiinan talouskasvu toi Wenin valtakaudella mukanaan ympäristön vakavan saastumisen.

Vuosikymmenen Kiinan pääministerinä toiminut Wen myönsi, että talouskasvua ei saa rakentaa hinnalla millä tahansa. Seurauksena tästä voi olla jättimäisiä yhteiskunnallisia ongelmia ja ympäristön tuho.

Wen ei pystynyt suitsimaan Kiinan rehottavaa korruptiota, ja saattaa olla, ettei hän oikein tätä uskaltanut yrittääkään. Hän korosti puheessaan sitä, että kiinalaisten elämänlaatua on parannettava.

– Joillakin kiinalaisilla elämä on edelleen kovaa, myönsi eroava pääministeri.

Wen ei tietenkään käynyt arvostelemaan Kiinan keskusjohtoista, kovaan talouskasvuun pyrkivää politiikkaa.