Kiina rusentaa jasmiiniliikettä
Etelä-Suomen Sanomat
Elina Tuukkanen

Puolueen ja valtion valtaa arvostelleita aktivisteja pidätetään ja pelätään.


Vilkkailla kauppakaduilla Kiinan kaupunkien keskustoissa kokoontuu sunnuntai-iltapäivisin jasmiiniliikkeen nuoria. Heidän määränsä on ilmeisesti vähäinen ja jäänyt kaikkiaan epäselväksi, mutta Kiinan johtoa liike huolestuttaa.


Kiinan-tutkija Matti Nojonen Ulkopoliittisesta instituutista sanoo, että arabimaiden kansannousuja esikuvanaan pitäviä varsinaisia mielenosoituksia ei Kiinassa ole päässyt syntymään, koska viranomaiset ovat reagoineet pieniinkin kokoontumisiin tehokkaasti.


Jasmiiniliikkeen rantautumisen hidastamiseksi Kiina valvoo ja vaikeuttaa poikkeuksellisessa määrin nyt myös ulkomaalaisten toimittajien työtä. Heitä on uhattu työluvan menetyksellä, jos he raportoivat Pekingin ostoskaduilta.

Uutisointia rajoitettu
Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Kiinassa on lisäksi helmikuusta lähtien kadonnut ja ilmeisesti pidätetty kymmenkunta tunnettua ihmisoikeusaktivistia ja lakimiestä.


Verkkokeskusteluja ja uutisointia on rajoitettu.


Jasmiiniliike on lainannut nimensä arabimaiden kansannoususta ja Tunisian valkoisesta kansalliskukasta. Liikkeen nimissä on kutsuttu sunnuntaisin kello kahdeksi ihmisiä osoittamaan mieltä oikeudenmukaisuuden, leivän, asuntojen ja joidenkin uutisten mukaan myös demokratian puolesta.

Valvonta hankalaa
Viranomaisvalvonta on hankalaa. Mahdollisilla kutsun kuulleilla ei ole mukanaan iskulauseita tai julisteita, joten heidän erottamisensa muista vapaapäivän viettäjistä on yleensä mahdotonta.


– Siellä on pidätetty lähinnä jasmiininkukkia kantavia ihmisiä tai sellaisia, joiden kännyköiden soittoäänen kuullaan esimerkiksi ylistävän jasmiinikukan kauneutta, Nojonen kertoo.


Meneillään olevan kansankongressin kokouksen vuoksi Peking ovat muutenkin täynnä poliiseja ja vapaaehtoisia siviilitarkkailijoita.


Uutistoimistojen mukaan lähes 180 000 poliisia, turvallisuusjoukkojen jäsentä ja palomiestä liikkuu kokouksen ajan pääkaupungissa ja heidän lisäkseen yli puoli miljoonaa kansalaista on pestattu tarkkailemaan ihmisjoukkoja.


Kiina joutuu ottamaan kantaa arabimaailman liikehdintään myös YK:n turvallisuusneuvostossa, kun ja jos siellä käsitellään jo parisen viikkoa kansainvälisessä yhteisössä liikkunutta ajatusta lentokieltoalueen luomisesta tai muista sotilaallisista toimista Muammar Gaddafin iskujen estämiseksi.


Nojonen sanoo, että Kiinan kantaa Libyaan on mahdoton ennustaa.


Turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenten kuten Kiinan on kaikkien oltava päätösten takana, ennen kuin ne toteutuvat.


– Kiina on ollut nyt aika hiljaa, mutta se suostui YK:n turvallisuusneuvostossa päätökseen, jolla Gaddafille määrättiin matkustuskielto ja varojen jäädyttäminen.


Tutkija sanoo, että Kiina ei paljastanut päätöslauselman hyväksymisen takana olleita syitä.

Kulisseihin ei pääsyä
Kiina on perinteisesti ollut maiden valtiollisen suvereeniuden kannalla eikä ole halunnut puuttumista sisäisiin asioihin.


– Kiinan syitä on mahdoton sanoa, koska kulisseihin ei pääse, Nojonen huomauttaa.


Turvallisuusneuvoston päätöksellä on aiemmin perustettu kaksi kansainvälisesti toteutettua lentokieltoaluepäätöstä: Etelä- ja Pohjois-Irakissa Persianlahden sodan vuoksi vuonna 1991 ja Bosniassa Bosnian sodan aikana 1994–1995.

Kiina tänään
Kiina on 1,35 miljardilla asukkaallaan maailman runsasväestöisin valtio, kannoillaan Intia.


Helmikuussa 2011 Kiinan talous kasvoi maailman toiseksi suurimmaksi ohi Japanin, kakkoseksi Yhdysvaltain jälkeen. Kiina saattaa ohittaa Yhdysvallat kymmenessä vuodessa.


Kiina on nyt maailman mittavin energian kuluttaja. Öljyä se käyttää enemmän kuin mikään muu valtio paitsi Yhdysvallat, joka on tilastoykkönen.


Tuloerot maalaisten ja kaupunkilaisten välillä Kiinassa kuuluvat maailman suurimpiin.

Tasapainoa kasvun ja ympäristön kesken
Kiinan kansankongressin kokouksen käynnistyminen Pekingissä on tänä vuonna jäänyt kansainvälisen myllerryksen jalkoihin.


Kokous alkoi lauantaina maaliskuun viidentenä ja kestää pari viikkoa. Julki on tullut lähinnä alustavia tietoja uusimman viisivuotissuunnitelman suurista linjoista. Jos massiivisessa kokouksessa keskustellaan esimerkiksi arabimaiden kansannousuista tai Kiinan omista johtajakysymyksistä, niistä tuskin hiiskutaan ulkopuolisille.


Kansankongresissa istuu kolmetuhatta jäsentä. Heistä valtaosa edustaa yksipuoluemaan ainoaa puoluetta kommunisteja.


Viisivuotissuunnitelmat matkivat entistä neuvostojärjestelmää.


Uusimman strategian mukaan Kiina haluaa hakea tasapainoa suhteessaan nopeaan talouskasvuun ja kehitykseen. Investointikohteiden ykkösiksi on luvattu ympäristön suojeluun ja energian hyötykäyttöön liittyviä uudistuksia.


Kiinan joet, järvet ja ilma kärsivät saasteista. Maa on energiantuotannossaan riippuvainen hiilestä, mutta tulevaisuudessa halutaan satsata ns. vihreään energiaan, esimerkiksi kaasuun, vesivoimaan ja ydinenergiaan.


Pääministeri Wen Jiabao on luvannut hallituksen puuttuvan muihinkin kiinalaisia ärsyttäviin asioihin, ennen kaikkea korruptioon, tuloerojen kasvuun, inflaatioon ja elintarvikkeiden ongelmiin.


Kiinan johdossa on määrä tapahtua vaihdoksia vuoden kahden sisään. Presidentti Hu Jintaon tiedetään jättävän presidentin tehtävät 2013 ja puoluejohtajan paikan jo 2012. Todennäköinen seuraaja on nykyinen sotilaskomitean varapuheenjohtaja Xi Jinping.