Kiina loi Nobelille oman vaihtoehtonsa
Aamulehti
Esa Järveläinen

Kiina teki yllättävän vastavedon kehittämällä oman palkintonsa Oslossa jaettavan Nobelin rauhanpalkinnon rinnalle.

– Tällaisen palkinnon perustaminen on epätoivoinen veto, jolla pyritään kääntämään huomio pois varsinaisesta Nobel-tilaisuudesta, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja, Kiina-asiantuntija Matti Nojonen.

Nobelin rauhanpalkinto jaetaan perjantaina Oslossa, ja palkinnon saa kiinalainen toisinajattelija Liu Xiaobo. Kiina kehitti nyt oman version, Kungfutse-palkinnon, jonka saa ensimmäisenä Taiwanin entinen varapresidentti Lien Chan ansioistaan Kiinan ja Taiwanin suhteiden parantamisesta.

Kiina raivostui odotetusti Liu Xiaobon palkitsemisesta. Uuden Kungfutse-palkintomallin perustaminen ei Nojosen mielestä ole kovin vakuuttavaa.

”Ei vakuuta”

– Kiinan hallintokoneisto käynnistyy hitaasti ja tuottaa tämäntapaisia ylilyöntejä. Tällainen vastaveto on länsimaiden silmissä jotensakin naurettavaa, ja oikeastaan vain huonontaa asiantilaa.

Kiinan johdolla on todennäköisesti ristiriitaisia näkemyksiä eräiden yksittäisten asioiden hoidosta. Johto voi olla hyvinkin hajanainen, mutta jossain kohtaa johdolla on yhteneväiset näkemykset.

– Liu Xiaoboa pidetään virallisessa Kiinassa rikollisena. Hänen palkitsemisensa tarkoittaa Kiinan johdon mielestä sitä, että Kiinan itsemääräämisoikeutta, suvereniteettia on loukattu.

– Tämä on Kiinan näkökulmasta selkeästi puuttumista maan sisäisiin asioihin, sanoo Nojonen.

Hän ei usko, että Kiinan ja lännen väliset suhteet isommin kärsivät Nobel-kärhämästä.

– Kiinan suhteisiin vaikkapa EU:n kanssa ei tämä eripuraisuus tuo pitkän päälle erimielisyyksiä. Kauppakumppanuus jatkuu entiseen tapaan, uskoo Nojonen.

Huomio pois Oslosta

Kiina on viime aikoina kiristänyt toisinajattelijoiden oloja. Taiteilija Ai Weiweitä ei päästetty matkalle Etelä-Koreaan, perusteena oli ”valtion turvallisuuden vaarantaminen”. Mongolian rajan tuntumassa pidätettiin tunnetun toisinajattelijan Hadan vaimo. Hadan oli määrä päästä vapaaksi samana päivänä, kun Nobel jaetaan.

Kiinan taktiikka on nyt kääntää pois maailman huomio Oslon Nobel-juhlasta. Tehtävä on vaikea.

Eikä Kiinan kannalta ole mairittelevaa, että edellisen kerran palkittu jäi pois Nobel-juhlasta vuonna 1935. Tuolloin palkinnon sai pasifisti Carl von Ossietzky. Natsijohtaja Adolf Hitler ei päästänyt häntä Osloon.

Kiina kävi Norjan Nobel-komitean kanssa sanasotaa Nobel-juhlaan osallistujamäärästä.

Liu Xiaobo – sinnikäs kampanjoija

Nobel-palkinnon saaja Liu Xiaobo, 54, on ollut piikki Kiinan hallituksen kyljessä jo vuoden 1989 Tiananmenin aukion tapahtumien jälkeen.

Liu on eräs kovimmista Kiinan hallinnon arvostelijoista. Hän on jatkuvasti arvostellut Kiinan johtoa ihmisoikeuksien ja demokratian puutteesta.

Liu oli organisoimassa Peruskirja 08:aa, joka vaati nopeita poliittisia uudistuksia. Peruskirja 08 perustui Tshekkoslovakian toisinajattelijoiden Peruskirja 77:ään, jonka isä oli Tshekin presidentiksi myöhemmin noussut Vaclav Havel.

Liu on maksanut kalliisti toisinajattelusta. Tiananmenin aukion tapahtumien jälkeen hänet pantiin vankilaan lähes kahdeksi vuodeksi. Sen jälkeen hän oli ”uudelleenkoulutusleirillä” kolme vuotta 1990-luvulla.

Viime vuoden joulupäivänä hän sai 11 vuoden tuomion toiminnasta poliittisen vapauden hyväksi. Tuomiossa termi kuului ”valtionvastainen kumouksellinen toiminta”.

Myös Liun vaimo ja monet muut toisinajattelijat on pantu kotiarestiin ennen rauhan-Nobelin jakopäivää 10. joulukuuta. Kiina haluaa varmistua siitä, ettei kiusallisia välikohtauksia syntyisi.

Puoliso Liu Xia kuvaili miehensä tuntemuksia, kun hän kuuli palkinnosta.

– Hän oli poissa tolaltaan, hän itki. Hänen oli vaikea käsittää tapahtunutta, sanoi Liu Xia. – Mieheni sanoi, että palkinto kuuluu kaikille vuonna 1989 Tiananmenin aukiolla kuolleille.

Fakta

Nobel-boikotti

Kiina ja 18 muuta maata jäävät pois Oslon Nobel-juhlasta.

Pois jäävät muun muassa Venäjä, Saudi-Arabia, Kolumbia, Iran, Vietnam, Kuuba, Pakistan, Ukraina ja Egypti sekä Serbia.

Kiina ehti väittää sadan maan jäävän pois Oslosta, mutta Norjan Nobel-komitea kiisti tiedon.

Kiina on estänyt muun muassa taiteilija Ai Weiwein poistumisen maasta, jotta hän ei menisi Osloon.

Kiina on viime aikoina pannut arestiin joitakin sellaisia toisinajattelijoita, joiden Kiina epäilee mahdollisesti yrittävän matkustaa Osloon.