Ilmastoneuvotteluista puuttuu johtajuutta
MTV3
Päivi Mäki-Petäjä

Suomessa vieraileva Malediivien presidentti sanoo, että ilmastoneuvotteluista puuttuu todellinen johtajuus.

– Neuvotteluissa monet maailman johtajat valittavat, ettei heidän kansansa tai parlamenttinsa hyväksy päästöleikkauksia. Se ei ole johtajuutta. Heidän pitäisi vakuuttaa kansansa siitä, että ilmastotoimia tarvitaan. Jos joku väittää, ettei päästöjä voi vähentää, hän ei tiedä, mistä puhuu. Ei päästöjä voi enää lisätäkään, koska öljy loppuu ja uusiutuvat energianlähteet ovat ainoa tie kasvuun, vakuutti presidentti Mohamed Nasheed tänään Ulkopoliittisen instituutin järjestämässä ilmastoseminaarissa.

Malediivien presidentti mainitsee esimerkkinä todellisesta johtajuudesta Yhdysvaltain presidentin John F. Kennedyn.

– Kun Kennedy ilmoitti, että hän haluaa nähdä amerikkalaisen laskeutuvan kuuhun, kenelläkään ei ollut tietoa siitä, miten se voisi onnistua. Silti se onnistui. Samanlaista johtajuuttaa tarvitaan nyt ilmastoneuvotteluissa. Sellaista johtajuutta haluaisin nähdä Meksikon ilmastokokouksessa niin Yhdysvaltojen kuin muidenkin maiden päämiehiltä.

Suomen hallituksen ilmastopoliittinen neuvonantaja muistuttaa, että myös Suomen kaltainen pieni maa voi vaikuttaa ilmastoneuvotteluissa.

– Pienet maat voivat vaikuttaa esimerkillään asettamalla itselleen tiukat ilmastotavoitteet. Voi myös olla diplomatiassa aktiivinen kuten Ruotsi. Teknologisesti ja kaupallisesti pienet maat voivat myös vaikuttaa. Nokia on hyvä esimerkki tästä ja Suomi voisi löytää vaikkapa biovoimaloista uutta liiketoimintaa, pohdiskeli kansanedustaja Oras Tynkkynen (Vihr.)

Himalajan jäätiköt sulavat

Seminaarissa pohdittiin myös ilmastonmuutoksen epäilijöiden saamaa suurta julkisuutta ja sen vaikutuksia ilmastokeskusteluun. Kohua on herättänyt muunmuassa kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportista löytynyt virhe, jonka mukaan Himalajan jäätiköt sulavat jo parissa vuosikymmenessä kokonaan. Todellisuudessa aikaa menee kauemmin.

– Kesken tämän kohun Nepalin pääministeri soitti minulle ja sanoi, että hän asuu niiden jäätiköiden keskellä ja kyllä ne todellakin sulavat. Eihän sillä itse ongelman kannalta ole merkitystä, miten nopeasti jäätiköt sulavat. Ongelma on se, että ne joka tapauksessa sulavat, muistutti presidentti Nasheed.

Hän myös ihmetteli uutisointia ilmastotutkijoiden sähköpostien hakkeroinnista.

– Ketään ei tunnu kiinnostavan se, että sähköpostien urkkiminen on rikollista toimintaa eikä se, kuka ja minkälaisilla motiiveilla teki tuon murron. Eivätkä nuokaan sähköpostit romuta sitä tosiasiaa, että ilmastonmuutos on käynnissä. Vielä pari vuotta sitten kukaan ei uskonut tupakoinnin aiheuttavan terveyshaittoja. Nyt kaikki tietävät sen. Uskon, että samoin käy ilmastonmuutoksen kanssa.

Helsingin yliopiston ympäristöpolitiikan professori Janne Hukkinen pahoittelee, että mielipiteet ja tieteelliset tosiasiat sekoitetaan.

– Ilmastonmuutos on tieteellinen tosiasia. Se ei ole mielipidekysymys. Luulen silti, että tarvitaan jokin herättävä ilmastokatastrofi ennenkuin ongelma oikeasti ymmärretään ja todellisia ratkaisuja aletaan etsiä, ennustaa Hukkinen.

http://194.215.205.136/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2010/03/1080728