Tonttikaupoista voi taas puhua

Minna-Mari Salminen
Kansan Uutiset

Ulkopolitiikka muovaa suomalaisten Venäjä-kuvaa


– Venäläisten Suomessa tekemät tonttikaupat ja suomalaisten mahdollisuudet ostaa maata Karjalasta rajan tuntumasta nousevat todennäköisesti taas keskusteluun, kun Venäjän pääministeri Vladimir Putin saapuu Suomeen keskiviikkona, arvelee Ulkopoliittisen instituutin tutkija Minna-Mari Salminen.


Asiasta puhuttiin, kun Venäjän presidentti Dmitri Medvedev vieraili tällä kuukausi sitten. Mutta silloin vierailun emäntäkin totesi, että tämä asia ei kuulu presidenteille, kysykää Putinilta.


Salmisen mielestä maakauppojen ohella suomalaiset saavat suomalaisista tiedotusvälineistä kuvan Venäjästä aika paljon ulkopolitiikan kautta.


– Venäjä oli näkyvästi esillä ETYJ:n ulkoministerikokouksen yhteydessä ja nyt presidentin vierailun yhteydessä.


Kuva jää kuitenkin aika hämäräksi ja epäselväksi, kun tieto Venäjän sisäpolitiikasta jää puuttumaan.


– Sisäpolitiikka ja muutokset siinä vaikuttavat kuitenkin Venäjälläkin ulkopolitiikkaan. Ulkopolitiikan ratkaisut ja toimintamallit olisivat ehkä paremmin ymmärrettävissä, jos ihmiset olisivat paremmin perillä, mitä Venäjän sisäpolitiikassa tapahtuu.


Shaslikia grillimakkaran sijaan


Salminen itse seuraa myös venäläisiä tiedotusvälineitä, joissa tällä hetkellä puhutaan paljonkin talouskriisistä ja sen vaikutuksista.


Hän ei niinkään kaipaa suomalaislehtiin raflaavia otsikoita Venäjän sisäpolitiikasta.


– Sitä voisi tuoda esiin ihan sellaisena kuin se on, niin kuin meillä kirjoitetaan esimerkiksi Ruotsin sisäpolitiikasta.


Tavallisten venäläisten elämästä ei Salmisen mielestä Suomessa paljoa kerrota.


Miljardöörien seikkailut nousevat esille ja näkyvästi myös nykyisiä vallanpitäjiä vastustavien äänet. Nämä taas eivät Venäjän tiedotusvälineissä ole tai pääse esille.


– Paljon on puhuttu uudesta venäläisestä keskiluokasta, mutta ei meillä sen elämästä paljoa tiedetä: perheestä, jolla on oma asunto, kaksi lasta ja kesämökki ja joka nyt ihmettelee, tuleeko palkka ajallaan.


Tämäkin perhe lähtee perjantaina neljän jälkeen mökille, isä korjaa jotakin nurkkaa, äiti hoitaa puutarhaa ja illalla syödään ystävien kanssa grillimakkaran sijasta shaslikia.