Elintaso parani autotaarisissa maissa
Helsingin Sanomat
Matti Mielonen

YK arvioi, missä maissa ihmisten elinolot ovat kehittyneet eniten 40 vuodessa. Kiina on kakkonen. Ykkönen on Oman.


Maailman kansoista kiinalaisten elinolot ovat parantuneet toiseksi eniten neljänkymmenen vuoden aikana, kertoo YK:n kehitysohjelman UNDP:n inhimillisen kehityksen raportti.


Raportti mittaa elinolojen paranemista esimerkiksi kansantulon, odotettavan eliniän ja lukutaidon perusteella.


Eniten neljässäkymmenessä vuodessa on kehittynyt Persianlahdella sijaitseva Oman. Se on kolmen miljoonan asukkaan sulttaanikunta, joka on vaurastunut öljyllä. Kansantuote ihmistä kohden oli yli 18000 euroa vuonna 2008.


Vain kansantuotteen perusteella Kiina on kehittynyt eniten vuodesta 1970. Kansantuote yli viisikymmenkertaistui ja oli kiinalaista kohden 5200 euroa vuonna 2008. Raportin mukaan ”taitava ja keskittynyt valtionhallinto” voi edistää kehitystä ja talouskasvua.


”Köyhyyden poistaminen on onnistunut Kiinassa oikein hyvin. Köyhiä oli vielä 360 miljoonaa vuonna 1978, nyt puhutaan runsaasta sadasta miljoonasta”, ohjelmajohtaja Matti Nojonen Ulkopoliittisesta instituutista sanoo.


Kiinalla on vielä paljon parannettavaa. Se on inhimillisessä kehityksessä yhä vasta sijalla 89.


”Ihmisoikeudet ja ilmaisunvapaus ovat erittäin huonot. Epätasa-arvo vallitsee. Yhteiskuntaa pitäisi avata lisää.”


Ihmisoikeudet ovat Nojosen mukaan parantumassa. Viestimet ovat vapautuneet ”huomattavasti” ja kansalaiset voivat jo valittaa viranomaisista.


”Eikä valtio enää määrää lastentarhasta alkaen ihmisen elämää. Kiinalaiset ovat jo suuremmassa määrin oman kohtalonsa herroja, mistä ei voinut puhua 1970-luvulla. Puolue on arjessa miltei näkymätön, paitsi jos puolue yritetään kyseenalaistaa.”


Omanin ykkössija raportissa on ”kiinnostava”, sanoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija Mari Luomi.


”Oman ei ainakaan missään nimessä ole demokraattinen”, Qatarissa oleva Luomi arvioi.


Persianlahden monarkioissa nousi elintaso huimasti 1960-luvulta alkaen öljyn ansiosta.


”Demokratia ei ole aina sama kuin hyvinvointi. Valtio käy vaiettua kauppaa, antaa kansalaisille ilmaiset koulut ja sähköt, korottomia lainoja ja halpaa bensaa. Kansalaiset eivät sotkeudu hallitsemiseen.”


Maailman ihmiset ovat UNDP:n mukaan terveempiä, koulutetumpia ja varakkaampia kuin 20 vuotta sitten, jolloin ilmestyi ensimmäinen inhimillisen kehityksen raportti. Erot maiden välillä ovat suuria.


Tutkituista 135 maasta Kongon demokraattinen tasavalta, Sambia ja Zimbabwe ovat taantuneet 40 vuodessa.