Myndigheterna tiger om eventuell politisk komplott
Hufvudstadsbladet
Jael Nyman

Utrikespolitiska institutets programdirektör Mika Aaltola kommenterade i en intervju för Hufvudstadsbladet 5.3. Tunisiens chargé d’affaires Zohra Ladghams avskedande från Tunisiens ambassad i Helsingfors.

 

 

Tystnaden kring avskedandet av Tunisiens chargé d’affaires Zohra Ladgham i Finland ­tätnar. Experter menar att det är fråga om ett politiskt spel. ­Ladgham ­accepterar inte ­beslutet och vill att det utreds.

 

Varför avsattes diplomaten Zohra Ladgham plötsligt från sin post som chargé d’affaires i Helsingfors i onsdags? Konspirationsteorier cirkulerar i sociala medier, men frågan har fortfarande inget officiellt svar. Både den tunisiska ambassaden i Finland och det tunisiska utrikesministeriet vägrar fortfarande ge kommentarer. Diplomathärvan fick sin början i onsdags då en video lades upp på Youtube. På den ser man Ladgham kvällstid samtala med två finska poliser på en Helsingforsgata. Hbl har utan att lyckas försökt nå Ladgham, men till nyhetssajten Arabstoday förklarade hon i går händelsen så här.

– Jag hade varit ute på middag med en vän. Då vi åkte i väg väntade till vår förvåning två polismän på oss som fått ett anonymt tips om att jag skulle ha gjort mig skyldig till rattfylleri. Då polismännen märkte att tipset var falskt åkte de vidare.
Kan vara sammansvärjning

Helsingforspolisen bekräftade i gårdagens Hbl att Zohra Ladgham inte misstänks för rattfylleri. Enligt Ladgham var det hennes chaufför, en fundamentalistisk salafist, som filmade och lade upp videon.

– Han vägrade att ta order av mig för att jag är kvinna.

Ladgham hade nyligen bett det tunisiska utrikesministeriet avskeda honom.

Ordförande för svensk-tunisiska förbundet i Stockholm, Noureddine Chatti, säger att det hela högst sannolikt är kopplat till att det ledande islamistpartiet tagit över på utrikesministeriet.

– Kvinnliga diplomater har kallats hem, till exempel i Grekland. Bara två kvinnliga diplomater har utsänts, en i Stockholm och så Ladgham i Helsingfors.

Det hela verkar vara en komplott för att avsätta ytterligare en kvinna från sin post.

– Chauffören har kokat ihop den här historien, spionerat på henne och ringt in det anonyma tipset, tror Chatti.

Om han gjort det på uppdrag av någon annan eller agerade självständigt är oklart. Tunisiens utrikesminister Rafik Abdessalem har gett varierande förklaringar.

– Först gick han ut med att orsaken är att han fått in officiella rapporter från finska polisen om att Ladgham misskött sitt uppdrag, men då dessa inte kunde bekräftas tog han senare tillbaka det här.
Politiken får våldsammare form

Abdessalem anklagas nu för att rensa ut kvinnochefer och försöka islamisera politiken. Experter ser det hela som symptom på maktkampen mellan olika politiska viljor i landet. På den ena sidan finns de som vill att landet styrs enligt västerländska principer och på den andra både de moderata islamisterna och de mer radikala. Den osäkra situationen gör det svårt att veta vilken information som är pålitlig.

– Efter arabvåren söker nu Tunisien sin väg, läget är väldigt oroligt, säger forskaren på utrikespolitiska institutet Mika Aaltola.

För en månad sedan mördades den tunisiska oppositionsledaren Chokri Belaid. Flera politiska journalister och författare har hotats till livet.

Aaltola säger att fallet Ladgham fyller kännetecknen för det politiska spel som just nu pågår.

– Det finns en hel del kulturreligiös symbolik, som kvinnorollen och alkohol.

Till Arabstoday säger Ladgham att hon kommer att gå vidare med fallet och kräva att det utreds.

Diplomati Tunisien

Fakta:

Tunisiens salafister

• En ultrakonservativ gren av islam. Följer koranen, samt lärorna som utstakades av de muslimska ledarna under de trehundra förs­ta åren efter islams uppkomst.

• Förespråkar strikt sharialag, könssegregering, traditionell islamisk klädsel och motsätter sig moderniteter och modern demokrati.

• Ursprunget finns i Saudiarabien.

• Var förbjudna i Tunisien under president Ben Alis sekulära styre, men tilläts efter folkuppresningen 2011.

• Det finns uppskattningsvis över 100 000 salafister i Tunisien.

• ”Skrifttrogna” salafister motsätter sig deltagande i politik, med undantag för en grupp som bildat partiet Jabhat al-Islah.

• Jihadistiska salafister förespråkar samhälleligt engagemang och har bland annat ordnat våldsamma protester. Tunisiens största jihadistgrupp är Ansar al Sharia.

• Antas allmänt ha nära samröre med styrande Ennahda-partiet, trots att det officiellt tar avstånd från salafism.