'Nu börjar hans presidentskap på allvar'
Hufvudstadsbladet
Janne Wass

Utrikespolitiska institutets programdirektör Mika Aaltola analyserade i en intervju för Hufvudstadsbladet 21.1. Förenta staternas president Obamas utmaningar inför den andra mandatperioden.

 

Barack Obamas andra period i Vita huset kommer att fokusera på immigration, Asien och arbetslösheten, tror experter.

I går svor Barack Obama presidenteden för andra gången och i dag installeras han officiellt i Vita Huset. De historiska fyra gångna åren för USA:s första svarta president har präglats av krigen i Irak och Afghanistan, den globala ekonomiska krisen och en tung process med den stora hälsovårdsreformen.

– Med vissa presidenter har det funnits en känsla av att de har bränt det bästa krutet då den and­ra perio­den tar vid, men för Obamas del känns det snarast som om det är först nu hans presidentskap börjar på allvar, säger Mika Aaltola, som är programchef på Utrikespolitiska institutets forskningsprogram för global säkerhet.

Internationella bedömare tycks enas om fyra inrikespolitiska frågor som kommer att dominera Obamas andra presidentperiod. Den första har han redan inlett arbetet med, då han förra veckan lade fram sitt ­förslag till en förnyelse av vapenlagen och drev igenom en rad reformer som inte kräver kongressens godkännande. Tiden torde vara inne för det amerikanska folket att acceptera bättre vapenkontroll, skriver vd:n för opinionsinstitutet ­Peoplecount, Rand Strauss, i Huffington Post.

Mark Cogan på politikjournalen Policymic noterar att Obama i valet i höstas fick 71 procent av latinoväljarnas röster. Demokraterna har länge drivit på en mildare ­immigrationspolitik. Ewen MacAskill på The Guardian betvivlar att republikanerna kommer att gå med på att erbjuda de 12 miljoner papperslösa invandrarna amerikanskt medborgarskap. Men, skriver han, i ljuset av valresultatet måste också republikanerna inse att en reform av invandringspolitiken är nödvändig.

– Det skulle vara politiskt självmord för republikanerna att fortsätta blockera en reform i kongressen, säger Obamas tidigare rådgivare ­David Axelrod till nyhetsbyrån AP.
Ingen Wall Street-reform

Den tredje stora frågan som de flesta bedömare lyfter fram är klimatförändringen. Den skyhöga räkning superstormen Sandy förde med sig torde ha övertygat de flesta om att åtgärder behövs, skriver Strauss.

Aaltola tror trots allt inte att USA under Obamas tid kommer att skriva på något globalt klimatavtal.

– I USA har man haft inställningen att man i första hand ser till landets eget klimatavtryck. Obama kommer snarare att satsa på miljövänliga innovationer.

De som hoppas på att Obama ska ta itu med hårdhandskarna med Wall Street blir besvikna, menar Heidi Moore på The Guardian. Obama har nominerat Jack Lew till posten som finansminister och Lew har ringa erfarenhet av finansbranschen.

Enligt Rani-Henrik Andersson vid enheten för nordamerikanska studier vid Helsingfors universitet är ändå ekonomin ett allestädes närvarande spöke också i framtiden.

– Under valkampanjen sjönk arbetslösheten 18 månader i sträck. Det bevisar att de åtgärder som Obama har tagit till fungerar. Problemet är att han har haft så svårt att få igenom sina förslag i kongressen.
Fokus på Asien

Vad gäller utrikespolitiken finns inte längre några självklara kriser att fokusera på, eftersom USA stegvis drar sig ur både Irak och Afghani­stan. Flera konservativa bedömare ser enligt amerikanska CNN att Iran är det största hotet mot den globala säkerheten. Såväl försvarsexperten Michael Rubin och ­vice ordföranden för en konservativ tankesmedja, Danielle Pletka, antyder att en militär operation i Iran är av högsta prioritet. Andra experter anser att Obamas fokus kommer att ligga på Nordafrika och arabländerna, framför allt Egypten och Syrien. Till dem hör också Rani-Henrik Andersson.

– Där ser vi två nya oroshärdar som oväntat blossat upp, nämligen Mali och Algeriet.

Mika Aaltola tror att USA:s militära fokus kommer att förflyttas till Asien. En orsak är Kinas strävan att ta kontroll över flera öar i området för att styra tillgången till resurser. En annan är att USA:s politiska inflytande långsamt minskar i regionen, medan Kinas ökar.

Han förutspår att Obama försöker få till stånd ett frihandelsavtal med Europa. EU-kommissionen beräknar att ett transatlantiskt handelsavtal skulle öka handeln mellan världsdelarna med upp till 50 procent, enligt The Economist.
Problem i kongressen

Obamas allra största utmaning är enligt de flesta ändå att få republikanerna och demokraterna att samarbeta i kongressen.

– Ibland kändes det som om republikanerna motsatte sig alla demokraternas förslag bara av principskäl under den förra presidentperioden, säger Rani-Henrik Andersson.

Mika Aaltola tror ändå att man till och med bland republikanerna nu förstår att man måste lyssna på de mer moderata åsikterna för att få landet att fungera. Andersson håller med och tillägger:

– Dessutom har Obama inget val att oroa sig för i framtiden, så han kan vara betydligt mer kraftfull i sin vågmästarroll.

Installation USA

Artikel:

• Barack Obama svor sin ämbetsed redan i går, eftersom det står i USA:s grundlag att vinnaren i presidentvalet ska sväras in senast den 20 januari klockan 12.

• Eftersom domstolar och myndigheter har stängt på söndagar har själva installationsceremonin flyttats till i dag, då eden repeteras på Capitoliums trappa. Obama svär presidenteden med handen på två biblar. Den ena tillhörde Abraham Lincoln och den andra Martin Luther King.

• Under installationsceremonin uppträder bland annat marinens orkester, singer-songwritern James Taylor, popartisten ­Kelly Clarkson och poeten Richard Blanco. Nationalsången sjungs av r’n’b-artisten Beyonce, som är god vän med presidentparet. Källa: TT

Fakta:

Installationsdagen

Citat:

”Tiden torde vara inne för det amerikanska folket att acceptera bättre vapenkontroll.”

Rand Strauss

vd för opinionsinstitutet ­Peoplecount.

Citat:

”Ibland kändes det som om republikanerna motsatte sig alla demokraternas förslag bara av principskäl under den förra presidentperioden.”

Rani-Henrik Andersson
enheten för nordamerikanska ­studier vid Helsingfors universitet.