Obamalta lähti viesti myös amerikkalaisille
Aamulehti
Kirsi Hölttä

Utrikespolitiska institutets forskare Charly Salonius-Pasternak analyserade i en intervju för tidningen Aamulehti 5.9. Obamas uttalanden vid presskonferensen i Stockholm.

 

Arvio: Tutkijan mukaan USA:n presidentti puhui harkitun pitkästi Syyria-iskusta ja vakoilusta

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt pitivät Tukholmassa yhteisen tiedotustilaisuuden.

Barack Obama muun muassa selvitti turvallisuusvirasto NSA:n urkintaa ja sitä miksi olisi tarpeellista iskeä Syyriaan.

Yhdysvaltain politiikkaan perehtynyt tutkija Charly Salonius-Pasternak Ulkopoliittisesta instituutista, yllättikö Obama?

– Obama vastasi kysymyksiin erittäin pitkästi ja perusteellisesti. Se todella yllätti, näin ei tapahtunut vahingossa.

– Tiedotustilaisuus Tukholmassa oli sellaiseen aikaan, että Obaman vastaukset ovat heti aamusta Yhdysvaltain itärannikon tiedotusvälineissä ja monien kongressiedustajien kotikaupunkien uutisissa. Puhe oli selvästi tarkoitettu myös amerikkalaisille.

– Obama oli pohtinut asioita paljon. Se näkyi esimerkiksi, kun hän vastasi, miltä Nobelin rauhanpalkinnon saajasta tuntuu suunnitella iskua Syyriaan. Hän antoi katseellaan ymmärtää, että vastaus tulee suoraan sielusta. Hän vastasi taitavasti, että olisi paljon mieluummin suunnittelemassa miten 3-4-vuotiaille saataisiin hyvä koulutus.

Obama sanoi olevansa vakuuttunut, että Syyriassa on käytetty kemiallisia aseita. Yhdysvaltain kongressin on määrä ottaa kantaa iskuun. Vakuuttiko Obama?

– Kyynikoita löytyy tietysti aina, mutta uskoisin, että Obaman perustelut voivat saada monet miettimään asiaa. Viesti oli, että jos jokin on meistä laitonta, siihen on reagoitava. Obamalla on jo kongressin johdon tuki, puhe ei vaikuta äänestyskäyttäytymiseen.

– Kiinnostavaa on, millaisia ovat nyt suomalaisten poliitikkojen reaktiot. Pidetäänkö meillä edelleen YK:n turvallisuusneuvostoa täydellisenä ja erehtymättömänä tässä kysymyksessä?

Mitä kaksikon esiintyminen kertoi?

– Obama näytti olevan iloisella mielellä. Vitsailu tuntuu kuuluvan hänen perusluonteeseensa. Myös Reinfeldt vaikutti tyytyväiseltä. Tiedotustilaisuuden alkaminen kymmenen minuuttia myöhässä antaa ymmärtää, että keskustelu sujui hyvin.

Pysyikö Obama vaiti jostakin oleellisesta?

– En usko.

– Keskeiset asiat olivat talous ja työ, Syyria ja ilmastopolitiikka. Uutta aiheista ei tullut, mutta sanankäänteet olivat hyvin harkittuja.

Mikä merkitys sillä on, että Obama tapasi Pohjoismaiden päämiehiä?

– Obamalle oli hyödyllistä kuunnella Pohjoismaita. Jos Pohjoismailla oli antaa jokin yhtenäinen viesti, Obama saattaa huomioida sen maailman johtavien maiden G20-kokouksessa.