Oljeföretag i Norge kan få lida för fredspriset
Hufvudstadsbladet
Elisabet Back

Kina bestraffar norska oljeföretag som en följd av att fredspriset gick till Liu Xiaobo, tror Matti Nojonen vid Utrikespolitiska institutet. Kina började med att kalla Norges ambassadör till ett möte.

Kina varnade Norge för att låta norska Nobelkommittén ge priset till den kinesiska dissidenten Liu Xiaobo. I går klockan elva norsk tid visade kommittén exakt hur olydig den kan vara:

– Liu Xiaobo får priset för sin långa och icke-våldsamma kamp för grundläggande rättigheter i Kina, sade kommitténs ordförande Thorbjørn Jagland.

Kina har inget annat val än att tukta Norge, anser Matti Nojonen , Kinaexpert på Utrikespolitiska institutet i Helsingfors.

– Kina ser det här som ett ingripande i deras interna angelägenheter och mot deras suveränitet. Det är mycket sannolikt att Kina bestraffar Norge, säger Nojonen till Hbl.

– Om de kinesiska myndigheterna inte gör något trots att de gick ut med den officiella varningen så tappar Kina ansiktet.

Bestraffningarna blir antingen politiska eller ekonomiska.

– Om man väljer ekonomiska sanktioner så är det norska företag i Kina och norsk export till Kina som råkar illa ut..

Nobelkommittén är oberoende

Ett viktigt samarbetsområde och nu ett möjligt bestraffningsområde är den norska oljan..

– Det finns ett stort intresse av samarbete kring oljeutvinning. Norge exporterar olja till Kina och har bra teknik för utvinning.

Men är det inte Kina som förlorar på att säga upp det samarbetet?

– Nej, för de norska oljeföretagen har många konkurrenter.

Om Kina satsar på politisk bestraffning blir det i form av att man kyler ner officiella samarbetsprogram, inte kommer till bilaterala möten och arbetar så att det missgynnar Norge, enligt Nojonen.

Norges ambassadör i Peking, Svein O Säther , kallades redan i går upp till det kinesiska utrikesministeriet, rapporterar nyhetsbyrån NTB.

– De uttryckte sitt missnöje med priset och upprepade sin syn på Liu. Vår ambassadör svarade att Nobelkommittén är oberoende och att vi önskar behålla de goda bilaterala förbindelserna med Kina, säger pressansvariga Ragnhild Imerslund på norska utrikesministeriet till tidningen Verdens Gang.

Enligt Norges radio NRK har möten även hållits mellan UM i Norge och Kinas ambassadör i Oslo.

Världen vågar inte pressa Kina

Norska Nobelkommittén var väl medveten om att valet av pristagare är mycket kontroversiellt..

Olav Nj ø lstad , forskningsdirektör vid norska Nobelinstitutet, sade i en intervju för SVT att han antar att Kinas reaktion blir ”starkt kritisk”..

– Men vi hoppas att priset ger grund till reflektion och eftertanke i Kina. Det arbete som Liu Xiaobo har gjort underminerar inte staten utan är främjande, säger Njølstad.

Det är andra gången som Kina känner sig förolämpad av kommittén. 1989, då priset gick till Dalai lama , sågs det inte med blida ögon i Kina.

Inte heller Njølstad ger mycket för Kinas hot om försämrade relationer.

– Det är riktat till fel adress. Nobelkommittén är oberoende av Norge.

Njølstad säger att priset ”absolut” är ett stöd för uppropet Charta 08, som Liu var med och skrev och ledde till att han fängslades (se personporträttet invid.).

Vad vill Nobelkommittén åstadkomma genom att ge priset till Liu?

– Den vill att mänskliga rättigheter ska börja diskuteras i Kina, men också lyfta sitt eget rykte, säger Matti Nojonen.

Tror du att priset leder till en förändring inom mänskliga rättigheter för kineserna?

– Situationen kommer troligen inte att förbättras. Det är omöjligt att säga om den förvärras..

– Däremot är priset en klar signal till de kinesiska aktivisterna att omvärlden inte har glömt dem.

Nojonen hoppas att den internationella uppmärksamheten ska leda till att världen börjar diskutera mänskliga rättigheter i Kina igen.

– Vi gav upp den värdebaserade politiken mot Kina då finanskrisen inträffade.

Men han tvivlar också.

– Tyvärr tror jag inte att världen kommer att börja pressa Kina om rättigheterna. Vi är alldeles för ekonomiskt beroende av landet. Kinas reaktion mot Norge kommer att påverka hur andra länder reagerar..

Kinas twittrare väntas förändra

Kinaforskaren Johan Lagerkvist vid Utrikespolitiska institutet i Sverige är mer positiv..

– Jag tror att priset får väldigt stor betydelse för det kinesiska samhället och kanske också för den kinesiska politiken, säger han till TT.

– Fokus på den politiska reformtakten och de mänskliga rättigheterna är något som Kinas regering velat undvika under en väldigt lång tid. Nu får man det här skickat rakt upp i ansiktet, säger Lagerkvist.

Han påpekar att Kina samtidigt är inne i en ”känslig period”. Inrikespolitiken står och väger eftersom president Hu Jintao och premiärminister Wen Jiabao ska avgå vid partikongressen om ett och ett halvt år.

– Ungdomar och politiskt intresserade kommer att diskutera det här på twitter och andra sociala medier.

Liu kan få bättre behandling

För Liu själv kan priset innebära att hans egen situation blir bättre.

– Historien visar att fängslade kinesiska dissidenter som får ökad uppmärksamhet också brukar få det bättre. De får bättre behandling, kanske större möjligheter till hälsokontroller, säger Lagerkvist.

Han tror att det finns risk för att mer anonyma samvetsfångar kan få det ”mer komplicerat” på grund av Nobelpriset.

Norska Nobelkommittén vet att det blir svårt att nå pristagaren.

– Vi tänker informera de kinesiska myndigheterna om vårt beslut och be dem föra det vidare till Liu, säger Olav Njølstad.

Vem som ska ta emot priset i hans ställe är oklart.

– Vi vet inte om hans fru Liu Xia får tillstånd att lämna landet, säger Matti Nojonen.