Äänestyksistä puuhataan pelastusta ilmastosopimuksille
Helsingin Sanomat
Jenni Virtanen


Utrikespolitiska institutets forskare Antto Vihma kommenterade eventuellt bruk av omröstning vid beslutsfattande under klimatkonferensen i Durban.


DURBANIN DURBANIN ILMASTOKOKOUS
28.11.-9.12. 2011Uusi aloite tuo sähköä paikallaan junnaaviin neuvotteluihin.Durban. Uuden äänestyskäytännön odotetaan mullistavan YK:n ilmastoneuvottelut.


Tähän asti päätöksiin on vaadittu kaikkien osanottajamaiden hyväksyntä. Etelä-Afrikan Durbanin ilmastokokouksessa tämä tarkoittaa 194 maan yksimielisyyttä.


Vastedes osa päätöksistä saatetaan tehdä äänestämällä.


Äänestyskäytäntö olisi vallankumouksellinen, sanoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija Antto Vihma.


”Se sähköistäisi neuvottelut ja veisi monelta maalta pois niiden yksimieliseen päätökseen perustuvan valta-aseman.”


Meksikon ja Papua Uuden-Guinean aloitteen mukaan tietyt asiat voisi hyväksyä kolmen neljäsosan kannatuksella. Tarkoituksena on päästä muuttamaan ilmastoneuvottelut aloittanutta Rio de Janeiron vuoden 1992 sopimusta.


Tukea aloitteelle on tullut muun muassa Euroopan unionilta ja usealta Afrikan kehitysmaalta. Myös Australia on ollut myönteinen.


”Tämä kertoo turhautumisesta meneillään oleviin neuvotteluihin. Vaikka Rion sopimuksen muuttaminen on pitkä tie, se voi tässä tapauksessa kannattaa”, Vihma sanoo.


Äänestäminen ei koskisi laajoja kysymyksiä, kuten oikeudellisesti sitovaa kansainvälistä sopimusta. Se kuitenkin helpottaisi yksittäisten asioiden päättämistä. Näitä ovat olleet muun muassa vihreän ilmastorahaston perustaminen Cancúnissa.


Itse kokousprosessi eteni keskiviikkona suljettujen ovien takana.


Kysymys Kioton toisesta sitoumuskaudesta sekä laajan, kaikkia sitovan sopimuksen aikataulusta olivat edelleen auki. Sopimusaikataulun suurin este on Yhdysvallat. Sen sijaan Kiina on antanut merkkejä neuvotteluhalukkuudesta.