Putinin 10 harhautusta
Ilta-Sanomat
Johannes Kotkavirta

Utrikespolitiska institutets programdirektör Mika Aaltola gav i Ilta-Sanomat 5.3. sin syn på Rysslands president Putins (4.3.) påståenden om situationen i Ukraina.

Puhe: IS pyysi asiantuntijoita arvioimaan Venäjän presidentin eilen esittämiä väitteitä Ukrainan tilanteesta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin astui vihdoin eilen julkisuuteen oltuaan yli viikon ajan kommentoimatta Ukrainan tapahtumia Krimillä jatkuvasti kasvaneesta kriisistä huolimatta.

Putin järjesti Moskovan-asunnossaan noin tunnin mittaisen tiedotustilaisuuden, jossa myös toimittajat saivat esittää hänelle kysymyksiä. Puheessaan Putin vakuutti, etteivät Krimillä nähdyt tunnuksettomat sotilaat olisi venäläisiä vaan paikallisia turvajoukkoja. Hän myös totesi Ukrainan presidentti Viktor Janukovitshin luopuneen vallasta laittoman vallankaappauksen seurauksena, jonka vuoksi tämä on edelleen maan laillinen johtaja.

Asiantuntijoilta presidentin puhe saa pääosin tylyn tyrmäyksen. Ulkopoliittisen instituutin Venäjä-tutkija Katri Pynnöniemen mukaan Putinin puheita turvajoukoista ei kannata niellä. Ehdottomasti kannattaa uskoa niitä raportteja, jotka tulevat paikan päältä Krimiltä, hän toteaa.

Pynnöniemi ihmettelee myös Putinin toivetta, että Ukrainassa tilanteen ratkomista jatkettaisiin uusien presidentinvaalien kautta. Hän siis samaan aikaan hyväksyy sen tilanteen, että Janukovitshilla ei ole enää asemaa. Puhe oli läpeensä ristiriitainen, vaihtoehtoja oli jätetty avoimeksi moniin suuntiin.

UPI:n ohjelmajohtaja Mika Aaltola kutsuu esimerkiksi Putinin puheita Janukovitsista Ukrainan laillisena johtajana ”harhautukseksi”. Venäjä sekaantuu selkeästi Ukrainan, suvereenin valtion, sisäisiin asioihin, mutta väittää tekevänsä sen tämän valtion presidentin pyynnöstä, Aaltola kuvailee.

IS kävi Putinin puheen keskeisiä kohtia läpi Aaltolan kanssa.

Laiton vallankaappaus

Putin: ”Ensin arvio siitä, mitä on tapahtunut Kiovassa ja koko Ukrainassa. Vain yksi arvio on mahdollinen: siellä on tapahtunut perustuslain vastainen vallankumous ja aseellinen vallankaappaus. Tätä ei kukaan voi kiistää.”

Aaltola: Putin toteaa, että hän ei tunnusta Kiovan nykyistä hallintoa, vaan hän pitää yllä sitä vaikutelmaa, että maasta pakoon joutunut presidentti on vielä laillinen hallitsija. Tämä tietysti sopii Venäjälle, koska näin ollen presidentti pystyy kutsumaan Venäjän joukot apuun. Tämä muodostaa punaisen langan, jota pitkin Venäjä voi väittää, että sillä on toiminnalleen kansainvälisen oikeuden peruste.

Sotaharjoitukset

Putin: ”Mitä tulee joukkojen lähettämiseen ja käyttämiseen: toistaiseksi se ei ole välttämätöntä. Mutta sellainen mahdollisuus on. Muutoin voin sanoa, että taannoiset sotaharjoitukset eivät millään tavalla liittyneet Ukrainan tapahtumiin. Nämä toimenpiteet suunniteltiin jo aiemmin, mutta tietenkään niistä ei ilmoitettu, koska tarkoitus oli testata äkillisesti sotaosastojen sotavalmiutta. Tämä oli suunniteltu jo aikaa sitten, puolustusministeri ilmoitti siitä minulle aiemmin, ja minulla oli valmiina direktiivi, käsky aloittaa tällaiset harjoitukset. Kuten tiedätte, harjoitukset ovat päättyneet, ja annoin eilen kaikille sotaosastoille käskyn palata vakinaisiin sijoituspaikkoihinsa.”

Aaltola: Ei kansainvälisen selkkauksen aikana tapahtuva sotaharjoittelu ole pelkkää harjoittelua, vaan se nivoutuu kokonaisvaikutukseen, jonka Venäjä haluaa tässä antaa. Putin halusi nostaa mahdollisuutta, että tilanne eskaloituu, ja tiesi täsmälleen mitä teki. Harjoitus ei ollut sattumaa.

Sotatoimien oikeutus

Putin: ”Kuten tiedätte, meillä on Ukrainan tämänhetkisen laillisen presidentin Janukovitshin suora pyyntö käyttää sotilasvoimia Ukrainan kansalaisten elämän, vapauden ja terveyden puolustamiseen. Mikä tässä eniten meitä huolestuttaa? Näemme uusnatsien, nationalistien, antisemitistien riehuvan joissakin osissa Ukrainaa, muun muassa Kiovassa. Te joukkotiedotusvälineiden edustajat olette saaneet todistaa, kuinka eräs aluejohtajista kahlittiin ketjuin ja käsiraudoin aukiolla talvisaikaan, kylmässä kelissä ja vesisateessa. Sen jälkeen hänet vietiin kellariin ja kidutettiin. Mitä tämä tällainen on? Demokratiaako? Jokin osoitus demokratiasta?”

”Haluan vielä kerran korostaa, että meidän mielestämme, jos edes päätämme, jos minä päätän ottaa sotilasvoimat käyttöön, se päätös on täysin legitimoitu ja noudattaa täysin kansainvälisen oikeuden säännöksiä, koska meillä on legitiimin presidentin pyyntö, ja päätös vastaa velvoitteitamme. Tässä tapauksessa se myös sopii meidän intresseihimme suojella niitä ihmisiä, joita pidämme meille historiallisesti läheisinä, joiden kanssa meillä on kulttuurisia ja taloudellisia siteitä. Meidän kansallisissa intresseissämme on suojella näitä ihmisiä. Kyseessä on myös humanitäärinen tehtävä. Emme aio orjuuttaa ketään tai sanella kenellekään, mitä tehdä. Mutta emme voi vain jäädä seuraamaan sivusta, jos näemme, että heitä aletaan jahdata, tuhota tai kiusata. Toivon syvästi, ettei tilanne mene niin pitkälle.”

Aaltola: Venäjä tukeutuu oikeutuksen valheelliseen kaapuun, jonka kaikki ulkomailla tietävät tekaistuksi. Myös iso osa venäläisistä tietää, että tässä puhuu vallan, ei oikeutuksen kieli. Mutta tämä vetoaa tiettyyn yleisöön sekä Venäjällä että ulkomailla, jossa ei nähdä että Kiovassa tapahtui spontaani kansannousu, ja että presidentti joutui pakenemaan maasta tapettuaan kymmeniä ihmisiä.

Janukovitshin avunpyyntö

Putin: ”Kun näemme tällaista, muistamme, mikä Ukrainan kansalaisia huolestuttaa – sekä venäläisiä että ukrainalaisia, erityisesti venäjänkielistä väestöä, joka asuu Ukrainan itä- ja eteläosissa. Mikä heitä huolettaa? Heitä huolettavat tällaiset laittomuudet. Jos näemme, että tällaisia laittomuuksia tapahtuu eteläisillä alueilla ja ihmiset pyytävät meiltä apua, ja meillä on jo lisäksi tämänhetkisen legitiimin presidentin virallinen pyyntö, niin pidätämme itsellämme oikeuden käyttää kaikkia käytössämme olevia keinoja näiden kansalaisten puolustamiseen. Ja se on meidän mielestämme täysin oikeutettu. Se on äärimmäinen toimenpide.”

Aaltola: Se jättää takaportin auki, Putinin hallinto vähän säikähti tämän tilanteen monisyisyyttä ja toimien aiheuttamaa isoa sotkua. He painavat tässä nyt vähän pause-nappulaa katsoakseen, kuinka he pystyvät säilyttämään positionsa Krimin niemimaalla. Hallinto miettii, voiko tilannetta eskaloida eteenpäin, ja varaa siihen oikeuden, mutta toisaalta myös nykyisen position pitämiseen.

Ukrainan naisten ja lasten suojelu

Putin: ”Minä haluan, että Te ymmärrätte minut yksiselitteisesti, jos me teemme päätöksen hyökätä, [niin se on] vain Ukrainan kansan suojaamiseksi. Ja yrittäköön joku sotilashenkilö ampua omia ihmisiään, joiden takana me seisomme, ei siis edessä vaan takana. Yrittäkööt ampua naisia ja lapsia! Ja minä katson niitä, jotka antavat sellaisen käskyn Ukrainassa.”

”Lisäksi tahdon sanoa tämän: olimme, olemme ja tulemme olemaan sitä mieltä, että Ukraina ei ole vain lähinaapurimme, vaan todellinen naapuri- ja veljestasavaltamme. Meidän puolustusvoimamme ovat aseveljiä, ystäviä, monet heistä tuntevat toisensa henkilökohtaisesti. Olen varma, ja tätä haluan korostaa, varma, että ukrainalaiset ja venäläiset sotilasjoukot eivät tule olemaan barrikadien eri puolilla, vaan samalla puolella.”

Aaltola: Tässä hän käyttää hyvin perinteisiä kansainvälisen politiikan kielikuvia. Että mitä ikinä Venäjä tekeekään, tekee se sen humaaneista syistä. Venäjän toimintaa ajaa kuitenkin tällä hetkellä valtapolitiikka, eivät mitkään humanitaariset näkökulmat, se on varmaa kaikille aika selvää. Teksti on tarkoitettu hämmentämään ihmisiä. Hän pyrkii myös viestimään Ukrainan alueella, että ulkovaltoja vastaan tässä kamppaillaan, ei ukrainalaisia.

Kriisin syyt

Putin: ”Kiinnittäkää huomiota, mistä tämä kaikki sekasorto alkoi, mikä oli laukaisijana. Muodollisesti laukaisijana oli se, ettei Janukovitsh allekirjoittanut Euroopan unionin kanssa liittosopimusta. Tänään tämä näyttää pelkästään joltakin hölynpölyltä, siitä on jopa huvittavaa puhua. Entä mihin haluan teidän kiinnittävän huomiota? Janukovitshan ei kieltäytynyt allekirjoittamasta liittosopimusta. Hän sanoi: ’Me analysoimme sen kunnolla, ja sen sisältö on sellainen, että se ei vastaa meidän kansallisia intressejämme.’

”Minun nähdäkseni tämä vallankumouksellinen tilanne kehittyi jo kauan sitten, Ukrainan itsenäisyyden alkupäivinä. Yksinkertainen Ukrainan kansalainen, yksinkertainen ukrainalainen mies kärsi jo Nikolai II:n aikana, Kravtshukin aikana, Kutshman aikana, Jushtshenkon ja Janukovitshin aikana. Lähes mitään muutosta parempaan päin ei tapahtunut. Korruptio ulottui sellaisiin mittoihin, joita ei ole nähty täällä Venäjälläkään. Yhteiskunnallinen ja taloudellinen eriarvoisuus, joita meilläkin on riittävästi ja joka on meillä luonteeltaan hyvin kärjistynyttä – Ukrainassa se on vielä pahempaa. Ymmärrättehän, siellä ongelmat ovat suorastaan käsittämättömässä mittakaavassa. Kansa siis ymmärrettävästi halusi muutosta, mutta sitä ei saa toteuttaa laittomin keinoin. Entisen Neuvostoliiton alueella, jossa poliittiset rakenteet ovat vielä hyvin hauraita ja talous heikko, täytyy toimia vain perustuslaillista tietä. Kardinaalivirhe on poistua perustuslain alueelta. Ymmärrän kyllä Maidanin aukion ihmisiä, vaikka en hyväksykään vallanvaihtoa tällaisin keinoin, mutta kuitenkin ymmärrän Maidanin ihmisiä, jotka eivät enää halua vain vallan kulissien korjailua, vaan perusteellista muutosta. Miksi he vaativat sitä? Koska he ovat jo tottuneet siihen, että yhdet roistot vaihtuvat toisiin. Lisäksi alueiden ihmiset eivät osallistu alueellisen valtansa järjestämiseen. Oli aikakausi, jolloin alueelliset johtajat tuotiin valtaan siten, että presidentti ehdotti, mutta paikallisneuvosto vahvisti päätöksen. Tuolla vain määrätään suoraan. Meillä on siirrytty vaaleihin, tuolla ei ole siitä tietoakaan. Myös itäalueilla alettiin määrätä kuvernööreiksi oligarkkeja, miljardöörejä. Tietenkään ihmiset eivät tätä hyväksy, tietysti he ajattelevat, että epärehellisen yksityistämisen seurauksena ihmiset ovat rikastuneet ja nyt he ovat vielä saaneet valtaakin. Näin ajattelevat monet meilläkin.”

Aaltola: Putin yrittää perustella ja selittää myös Ukrainan itäosan ihmisille, jotka ovat hämmentyneitä tapahtuneesta, mitkä Venäjän toimet tässä asiassa ovat olleet. Että tosiasiassa hän ei enää ole entisen hallitsijan puolella, vaan pyrkii saamaan parempaa järjestystä Ukrainaan vaalien kautta.

Presidentti Vladimir Putin astui eilen julkisuuteen ensi kertaa Ukrainan kriisin kärjistymisen jälkeen ja ilmoitti pidättäytyvänsä toistaiseksi sotilaallisista toimista. Putin sanoi pitävänsä Ukrainan syrjäytettyä presidentti Viktor Janukovitshia yhä maan laillisena johtajana. Kiovan Maidan-aukiolla taisteltiin torstaina 20. helmikuuta. Putin selitti kriisin syiden olevan syvällä Ukrainan historiassa.

Selvästi venäläissotilaita

Joukot: Putinin tiedotustilaisuuden hämmentävimpiä kohtia oli väite, ettei Krimillä ole venäläisiä sotilaita. IS:n Krimillä oleva toimittaja Jouko Juonala vastaa.

Kysymys: Vladimir Vladimirovitsh, voitteko täsmentää? Henkilöt, jotka ovat toteuttaneet Ukrainan armeijan piiritystä Krimillä, olivat univormuissa, jotka muistuttavat Venäjän sotilasunivormuja. Olivatko nämä venäläisiä sotilaita, Venäjän joukkoja?

Putin: Kysehän on Neuvostoliiton jälkeisestä alueesta. Siellä on paljon toisiaan muistuttavia univormuja… Menkää meikäläiseen kauppaan ja sieltä voi ostaa minkä tahansa univormun.

Kysymys: Mutta olivatko ne venäläisiä sotilaita vai eivät?

Putin: Ne olivat paikallisia itsepuolustusjoukkoja.

Kysymys: Olemmeko me ottaneet osaa Krimin itsepuolustusjoukkojen kouluttamiseen?

Putin: Emme ole.

Jouko Juonala: Vladimir Vladimirovitsh puhuu uskomatonta puutaheinää. Olen itse nähnyt Krimille lähetettyjen sotilaiden kulkevan ajoneuvoissa, joissa on Venäjän asevoimien mustat rekisterikilvet. Ukrainan ilmavoimien upseerit kertovat jäljittäneensä Belbekin lentokentän vallanneen Venäjän asevoimien yksikön rekisterikilvet Kaukasukselle sijoitettuun yksikköön. Sotilailla on uusinta varustusta, jota jaetaan vain Venäjän asevoimien ensi linjan taistelujoukoille: muun muassa upouusia maastopukuja ja komposiittikypäriä. Puvuissa ei ole tunnuksia, mutta näin itse Feodosijassa Venäjän merijalkaväen upseereita, joiden talvihatuissa oli Venäjän kokardit. Tapaamani Ukrainan asevoimien upseerit kertoivat olleensa suorissa neuvottelukosketuksissa Venäjän asevoimien upseereiksi esittäytyneiden sotilaiden kanssa. Nämä venäläiset eivät tosin olleet esittäneet henkilötodistuksia tai muita dokumentteja asemastaan. Ammattisotilaiksi Krimin ”mysteerijoukot” tunnistaa varustuksesta, olemuksesta ja kurinalaisuudesta. Kaikki näkemäni venäläissotilaat olivat särmiä, siistejä ja hyväkuntoisia – kaikin tavoin. Näkemilläni Krimin venäläisten itsepuolustusjoukkojen jäsenillä on myös ollut uusia maastovarusteita, mutta heidän olemuksensa, käyttäytymisensä ja toimintansa kertoo heidän olevan reserviläisiä.

Aaltola: On tietenkin Venäjälle kiusallista, että se olisi joutunut käyttämään suoraa aseellista voimaa, jolloin se on jouduttu naamioimaan käyttämällä tuolla alueella liittolaisia ja sotilaita, joilla ei ole maatunnuksia. Hämmennys sotilaiden identiteetistä sai aikaan sen, että Putin voi vedota siihen, että kyseessä olivat vain aktivistit sotilasajoneuvojen kanssa, saaden kaiken näyttämään paikalliselta liikehdinnältä. Putin tietää hyvin, että asia ei ole niin epäselvä, ja hänen puheensa on hyvin harhaanjohtavaa.

IS pyysi arviota sotilaista myös venäläisten taisteluvälineisiin erikoistuneelta alan harrastajalta Arto Pulkilta, joka toimii Suomen Sotilas -aikakausjulkaisun asiantuntijana. Hänkin perustaa arvionsa uutiskuviin Krimiltä: Siellä ei ole tuntemattomia asejoukkoja … vaan Venäjän asevoimien kovin keihäänkärki miehittää Krimin niemimaata. Arvioni on, että Simferopolin hallintorakennusten valvojat ovat 95 prosentin todennäköisyydellä maahanlaskujoukkojen erikoistoimintajoukkoja Moskovasta. Maahanlaskujoukkojen erikoisjoukkue on sama porukka, joka on toiminut viimeksi Etelä-Ossetiassa vuonna 2008, Pulkki sanoo. Maahanlaskujoukkojen kavereilla on sellaiset kypärät, että niitä on ryhdytty jakamaan kaksi vuotta sitten vain maahanlaskujoukkojen erikoistoimintajoukoille. Niitä ei löydy Ukrainasta. Heidät tunnistaa myös käytöksestä. He ovat hyvin ammattimaisia, hyvin rauhallisia. Krimin pääkaupungissa hallintorakennusta miehittävillä sotilailla on Venäjän maahanlaskujoukkojen viimeistä huutoa olevat varusteet. Asiantuntijat kiinnittävät huomiota myös heidän ammattimaiseen ja rauhalliseen käytökseensä. Ajoneuvon musta rekisterikilpi ja päähineen kokardi todistavat sen puolesta, että miehittäjät ovat venäläisiä.