Putins ställning stärks
HBL
Sanna Karlsson

Bombdådens efterspel blir en seger för styrkepolitiken. Det tror Rysslandsforskaren Sinikukka Saari.

När otryggheten ökar, som nu efter självmordsdåden, söker folket den starka ledaren.

– Det här stärker Vladimir Putin på Dmitrij Medvedevs bekostnad. Putin ses som styrkefiguren, säger S inikukka Saari på Utrikespolitiska institutet..

President Medvedev och premiärminister Putin har båda sagt att de skyldiga till bombdåden ska jagas till det bittra slutet.

– Det är det ryska sättet. Hårt mot hårt. Ingen ifrågasätter om det är effektivt.

Saari säger att motparten tänker likadant. Om förövarna såsom man misstänker är kaukasier så är de antagligen ute efter hämnd.

– De har ingen direkt politisk agenda, utan de vill bara sprida samma skräck i Moskva som de lever i hela tiden i Ingusjien, Dagestan och Tjetjenien.

– Det blir en ond cirkel av hat och hämnd.

Och säkert är att den hetsiga stämningen mot alla av kaukasiskt ursprung kommer att öka.

– Tidigare har det skett råa attacker också mot barn. Vi får hoppas att myndigheterna inte väljer att vända bort blicken och låta det ske för att man tycker att det finns en viss rättvisa i det.

Slut på reformagenda

Medvedev har tidigare talat om att den korrupta och självsvåldiga poliskåren ska reformeras, men den planen lär nu gå i stöpet.

– Om samma logik gäller som tidigare så får polisen i stället bara mer befogenheter, tror Saari.

– Det här är nog slutet på de försiktiga öppningar till reformpolitik som Medvedev har gjort. Nu blir det styrkepolitiken som segrar.

Efter skolkapningen i Beslan 2004 drev Putin med hård hand igenom reformer som minskade regionernas självbestämmande och i stället ökade presidentmakten.

Saari påpekar att reaktionerna nu är klart kraftigare än i november då 26 människor dödades av en tågbomb. Folk befarar nya dåd och kräver hårdare tag. Men enligt henne finns det inte så mycket att göra för att skydda till exempel Moskvas befolkning.

– Övervakningskameror hjälper inte. Det finns heller inget annat praktiskt man kan göra och därför tar man i stället till den hårda retoriken.