Venäjä haastoi lännen perusarvot
Aamulehti

Sokea usko siihen, että aika korjaa demokratian ongelmat Venäjällä, pitäisi yksinkertaisesti hylätä.

Ulkopoliittisen instituutin tutkimus Euroopan unionin ja Venäjän välisistä suhteista on jäänyt aivan liian vähälle huomiolle. Tutkimus osoittaa, ettei Venäjän demokratiakehitystä ole Euroopan avulla saatu edistettyä juuri lainkaan.

Juuri julkaistu tutkija Sinikukka Saaren toimittama kirja Promoting Democracy and Human Rights in Russia tekee selkeän johtopäätöksen: EU:n Venäjä-politiikka on kriisissä.

Suomalaisia on unionissa pitkään pidetty Venäjän asiantuntijoina. Siksi tutkimuksen toivoisi saavan ansaittua huomiota poliitikkojen keskustelussa.

Mutta perinteisestihän Suomessa Venäjästä on oltu varsin hiljaa.

Arvostetun Routledge-kustantamon julkaisema teos kertoo unionin ja Euroopan neuvoston sekä Etyjin tekemästä turhasta työstä. Nämä kaikki järjestöt ovat Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen vuonna 1991 yrittäneet kaikin tavoin tukea Venäjän demokratian kehittymistä, mutta työ on mennyt suurelta osin hukkaan.

Venäjä on nykyään manipuloitu virtuaalidemokratia.

Kaksipäinen johtomalli eli niin sanottu tandem on Venäjän nykypäivää. Todellista valtaa pitää KGB-taustan omaava pääministeri, entinen presidentti Vladimir Putin. Hänen palannee presidentiksi vuonna 2012.

Venäjän nykyinen presidentti Dmitri Medvedev on vakaasti puhunut laillisuuden edistämisestä ja korruption vähentämisestä, mutta Venäjää tiiviisti seuraavat diplomaatit ja asiantuntija arvioivat, että todellisuudessa korruptio on vain pahentunut.

Kun Eurooppa yritti ensitöikseen ajaa Venäjälle suoria ja rehellisiä vaaleja, nyt Venäjän viranomaiset vaikuttavat puolueiden ehdokasasetteluun esimerkiksi kieltäytymällä rekisteröimästä muita kuin Putinin hyväksymiä ehdokkaita.

Venäjän vaaleja on manipuloitu jo liki 20 vuoden ajan. Edesmennyt presidentti Boris Jeltsin valittiin uudelleen presidentiksi vuonna 1996 suuren rahan voimin. Jeltsin sentään yritti 1990-luvun alkupuolella tuoda oikeaa demokratiaa Venäjälle, mutta epäonnistui siinä monesta syystä.

Virtuaalidemokratia merkitsee, että valtion hallinnassa olevat tiedotusvälineet on valjastettu valtapuolue Yhtenäisen Venäjän tueksi ja varmuuden vuoksi vaalituloksia väärennetään. Oikeaa sananvapautta Venäjällä ei ole, eikä niin muodoin myöskään oikeaa demokratiaa.

Euroopan unionissa ja Euroopan neuvostossa sekä Etyjissä tarvittaisiin rehellisyyttä ja suoraselkäisyyttä todeta, että nykymallia Venäjän-politiikassa ei ole syytä jatkaa.

Sokea usko siihen, että aika korjaa demokratian Venäjällä pitäisi yksinkertaisesti hylätä.

Venäjä työskentelee diplomatian saralla hajota ja hallitse -periaatteella EU:n suuntaan. Maa tekee jatkuvasti suoria sopimuksia isojen EU-maiden, kuten Saksan kanssa ja EU:n yhteinen Venäjä-politiikka rapautuu.

Venäjä on haastanut länsimaiset käsitykset oikeudesta ja demokratiasta sekä ihmisoikeuksista.