Turvaneuvosto olisi näytön paikka
Apu (vol 78): 36
Jorma Lehtola

Utrikespolitiska institutets forskare Touko Piiparinen kommenterade i en intervju för tidningen Apu Finlands eventuella medlemskap i FN:s säkerhetsråd.

 

Ehdokkuus. Suomi on kymmenen vuotta halunnut YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuvaksi jäseneksi. Nyt tavoitteen toteutuminen on lähellä.

Lokakuussa ratkeaa, toteutuuko rauhanturvaajana meritoituneen Suomen pitkäaikainen haave YK:n turvallisuusneuvoston jäsenyydestä, jota on kampanjoitu rahalla ja presidenttien arvovallalla.
Ulkopoliittisen instituutin tutkija Touko Piiparinen pitäisi jäsenyyttä Suomelle luontevana.
– Multilateralismi, monenkeskisyys, on Suomen ulkopolitiikan pitkäaikainen kivijalka. Se tarkoittaa YK-järjestelmän tukemista. Samalla, kun tuemme monenkeskisiä järjestelmiä, tuemme myös pienen valtion turvallisuuspolitiikkaa, jonka mukaan kaikki maat pelaavat samoilla säännöillä.
Suomella, joka on ollut YK:n jäsen vuodesta 1955, olisi turvaneuvostossakin annettavaa.
– Suomi voi toimia sillanrakentajana nousevien valtojen ja länsimaiden välillä. Lisäksi meillä on siviilikriisinhallinnan erityisasiantuntemusta, Piiparinen sanoo.
Maailma on muuttunut vuosista 1969–1970 ja 1989–1990, jolloin Suomi edellisen kerran istui turvaneuvostossa. Konfliktien määrä ja kuolleisuus on laskenut, ja työn painopiste muuttunut.
– Nykyisin turvallisuusneuvosto puuttuu yhä enemmän ihmisoikeusrikoksiin valtioiden sisällä. Kylmän sodan aikana toiminta kohdistui enemmän valtioiden välisiin konflikteihin, Piiparinen arvioi.
Suomi olisi pieni, vaihtuva jäsen viiden pysyvän suurvallan usein riitaisessa seurassa. Piiparisen mielestä vaihtuvan jäsenen roolia 15 maan turvaneuvostossa ei kuitenkaan pidä aliarvioida.
– Suurvalloilla on veto-oikeus, mutta tiukoissa tilanteissa vaihtuvien jäsenten äänet ratkaisevat, koska jokaiseen hyväksymiseen tarvitaan vähintään yhdeksän puoltavaa ääntä.
– Libyan kriisi keväällä 2011 oli hyvä esimerkki. Turvallisuusneuvosto antoi poikkeuksellisen voimakkaan päätöslauselman, joka mahdollisti voimatoimet Libyassa. Päätös hyväksyttiin hajaäänin. Kukaan ei äänestänyt vastaan, ja kun moni suuri maa pidättäytyi äänestämästä, vaihtuvien jäsenten äänet ratkaisivat.
Jos valinta ensi kuussa osuu Suomeen, Piiparinen odottaa Suomelta aktiivisuutta.

Turvallisuusneuvosto

* YK:n vahvin päättävä elin, joka voi ääritapauksessa julistaa sodan.

* Perustettiin 17.1.1946 Lontoossa.

* Viisi pysyvää jäsenmaata: Kiina, Venäjä, Ranska, Yhdistynyt kansakunta ja Yhdysvallat, joiden lisäksi 10 vaihtuvaa jäsenmaata.

* Suomi jäsenenä kaksivuotiskaudet 1969–1970 ja 1989–1990.