Somalian islamistit ottivat vastuun Ugandan terrori-iskuista
Helsingin Sanomat
Antti Ämmälä

Pommit tappoivat yli 70 jalkapallofania. Islamistit haluavat ugandalaiset rauhanturvaajat ulos Somaliasta.


Somalialaisen al-Shabab -liikkeen tekemän pommi-iskun tarkoituksena on heikentää Somalian ja länsimaiden taistelua islamistikapinallisia vastaan, arvioivat asiantuntijat. Islamistikapinallisten liike otti maanantaina vastuun Ugandan sunnuntaisesta iskusta.


Viranomaisten mukaan ainakin 74 lähinnä ugandalaista jalkapallofania kuoli, kun kaksi pommia räjähti kesken MM-kisojen loppuottelun pääkaupunki Kampalassa.


Iskut tehtiin ravintolassa ja rugby-kerholla, missä ihmiset seurasivat loppuottelua televisiosta.


Terroristiverkosto al-Qaidalle uskolliset kapinalliset ovat useaan otteeseen uhanneet iskeä Ugandaan, koska maan sotilaat kantavat suurimman vastuun Afrikan unionin rauhanturvaoperaatiosta Somaliassa. Rauhanturvaajat taistelevat Mogadishussa kapinallisia vastaan länsimaiden tukeman Somalian hallituksen rinnalla.


”Me hyökkäämme vihollistemme kimppuun huolimatta siitä, missä he ovat. Kukaan ei voi estää meitä tekemästä islamilaista velvollisuuttamme”, sanoi al-Shababin puhemies Ali Mohamud Rage uutistoimisto AP:n mukaan.


Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Toby Archerin mukaan kapinalliset yrittävät iskuilla saada Ugandan vetäytymään Somaliasta.


”Uganda on erittäin helppo kohde. Uganda kantaa rauhanturvaoperaatiosta suurimman vastuun, vaikka kyse on koko Afrikan unionin operaatiosta. Jos Uganda lähtee, juuri kukaan ei jää jäljelle”, arvioi Archer.


Asiantuntijoiden mukaan hetki oli otollinen kapinallisten ensimmäiselle suurelle terrori-iskulle ulkomailla. Vaikka ulkomaat ovat olleet haluttomia lähettämään rauhanturvaajia Somaliaan, paineet lisäjoukkojen lähettämiseksi sisällissodan repimään maahan kasvavat koko ajan.


Somalian hallitus on Mogadishussa yhä suuremmissa vaikeuksissa kapinallisten kanssa. Maa on asiantuntijoiden mukaan myös muuttumassa pesäkkeeksi, jossa terroristit saavat koulutusta ryhtyäkseen pyhään sotaan ulkomailla.


Vastikään Somalian alueelliset liittolaiset lupasivat lähettää nykyisten vajaan 6000 rauhaturvaajan rinnalle 2000 uutta sotilasta.


Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen pääopettaja Juha-Antero Puistola uskoo, että iskut pikemminkin vahvistavat kuin heikentävät Somalian lähivaltioiden tukea hallitukselle.


”Kapinalliset ovat näille valtioille selkeä turvallisuusuhka. Se, ettei tee mitään, tarkoittaa al-Shababin tukijoukkoihin siirtymistä.”


Toby Archerin mukaan Ugandan iskulla voidaan yrittää horjuttaa myös EU:n tuoretta koulutusoperaatiota. Myös neljä suomalaista osallistuu Ugandassa EU-operaatioon, jossa koulutetaan sotilaita Somalian hallitukselle.


”Koulutus näyttää nyt varmasti vaarallisemmalta kuin mitä se näytti vielä viime viikolla”, Archer arvioi.


Ulkoministeriön turvallisuuspolitiikka- ja kriisinhallintayksikön varapäällikkö Heli Kanerva ei näe iskuilla olevan yhteyttä EU-operaatioon. Hänen mukaansa Suomen ei ole syytä arvioida uudelleen koulutuksen turvallisuutta.