Talibanerna vänder sig mot civila

De militanta islamisterna riktar i allt högre grad sina attacker mot civila i protest mot den pakistanska arméns offensiv mot talibanernas fäste i gränsområdet.

Extremister dödade nästan hundra civila i Peshawar med en bilbomb i samband med att USA:s utrikesminister Hillary Clinton inledde sitt tredagarsbesök i Pakistan. Hundratals civila har fått sätta livet till när de militanta islamisterna intensifierat sin terrorkampanj som svar på arméns offensiv mot Södra Waziristan.

– Terrorattacker i Peshawar är ingenting nytt, jag kom nyss hem efter tio veckor i Pakistan och jag kan säga att det inte gick en dag utan att fem sex människor dödades av en bomb, säger Pakistanexperten Marie Lall på tankesmedjan Chatham House i London till Hbl.

– Problemet är att islamisterna nu slår till mot både militära och civila mål utanför den nordvästra gränsprovinsen, såsom attackerna mot det islamiska universitetet i Islamabad nyligen. Förut har de pakistanska extremisterna i första hand riktat sina terrordåd mot polis och armé, men nu hamnar civila i skottlinjen. Talibanerna vill sprida terror bland folket och tvinga regeringen att avbryta arméns offensiv mot Södra Waziristan, som är de pakistanska talibanernas starkaste fäste.

– Det kan hända att de militanta islamisterna blir mer desperata när armén pressar dem i Södra Waziristan. Men detta kan också vara ett tecken på ett ökande inflytande från al-Qaida, som till skillnad från talibanerna föredragit civila mål, säger säkerhetsanalytikern Ishtiaq Ahmed vid Qaid-i-Azams universitet i Islamabad till Bloomberg News. Det finns en mängd olika militanta grupper i Pakistan, taliban, al-Qaida-sympatisörer och Kashmirgrupper, som förenas av sitt motstånd mot USA och den pakistanska staten. Tidvis har den pakistanska armén och underrättelsetjänsten stöttat islamisterna för att utöva terror mot ärkefienden Indien, men nu slår strategin tillbaka.

Sympatiserar med talibanerna

USA har försett Pakistan med militärt stöd i åratal, men har varit missnöjt med pakistaniernas halvhjärtade försök att bekämpa de militanta islamisterna. Regeringen såg sig tvingad att inleda en storoffensiv mot talibanerna, trots att majoriteten av pakistanierna är emot den.

– Folk i Peshawar och Lahore sympatiserar med talibanerna och tycker inte att armén ska döda pakistanier – trots attackerna mot civila, säger Lall. – Regeringen anses också stå USA för nära.

Amerikanerna har utlovat ett 1,5 miljarder dollars biståndspaket till Pakistan, men ställt som villkor att den pakistanska regeringen samarbetar i kampen mot terrorism. Nu applåderar USA Pakistans kraftåtgärder.

– Det här är också vår kamp och vi vill berömma Pakistans armé för dess tappra kamp och vi förbinder oss att stå sida vid sida med det pakistanska folket i er kamp för fred och säkerhet, säger Clinton i Islamabad enligt nyhetsbyråer.

”Ge Pakistan uppmärksamhet!”

Under 1980-talet var Peshawar bas för mujahediner som stödda av Pakistan och USA stred mot sovjetiska ockupationsstyrkor i Afghanistan. Nu använder militanta islamister Pakistans laglösa stamområden som bas för sitt krig mot den afghanska regeringen, USA och de internationella styrkorna i Afghanistan.

– Osäkerheten i Pakistan är kopplad till USA:s handlingar i Afghanistan. Världen borde fästa mycket större uppmärksamhet vid det som händer i Pakistan, säger forskaren Barbara Zanchetta på Utrikespolitiska institutet till Hbl.

Gårdagens bombattack utfördes i en basar i den gamla delen av Peshawar. Största delen av offren var kvinnor och barn. Talibanernas terrorkampanj har gjort folk rädda. Det rör sig färre människor på gatorna i de stora städerna och invånarna fruktar för sin säkerhet. – Titta på gatorna – det är tomt överallt. Fok är rädda, affärerna löper inte. Alla tänker sig för hundra gånger innan de går ut. Folk går ut bara om det är nödvändigt, säger Saqib Rahim som jobbar på ett hamburgerställe i en basar i Islamabad till Christian Science Monitor.

Forsatt krig mot terroristerna

Drygt 30 000 pakistanska soldater deltar i offensiven mot talibanerna i Södra Waziristan. Mot sig har de cirka 10 000 talibaner och utländska sympatisörer. Mer än 100 000 civila har flytt området sedan striderna inleddes för ett par veckor sedan.

– Vi slår till mot hjärtat av terrorism, och de slår tillbaka mot Peshawar. Det här är svåra tider för oss, vi får samla in kropparna av våra döda kvinnor och barn, men vi kommer att fortsätta och eliminera terroristerna, säger Mian Iftikhar Hussain , som är informationsminister i den nordvästra autonoma provinsen, enligt AP.