Presidentinvaaleissa teekutsuliike jää sivuosaan
Päivi Kerola
Aamulehti

USA: Michele Bachmannin noste lopahtaa Iowan esivaalien jälkeen, arvioi asiantuntija


Äärikonservatiivinen teekutsuliike ei ole uhostaan huolimatta kovin tärkeä tekijä, kun republikaanit valitsevat presidenttiehdokkaansa marraskuun 2012 vaaleihin, sanoo ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.

– Teekutsuliike sulautuu vähitellen republikaaniseen puolueeseen ja uskon, että taloudelliset asiat, niin kuin vaaleissa usein, ovat keskeisimmässä asemassa, Aaltola sanoo.

Hän huomauttaa kuitenkin, että esivaalit suosivat yleensä kummankin puolueen ääriaineksia maltillisten ehdokkaiden kustannuksella.

– Keskitien kulkijat eivät välttämättä pärjää esivaaleissa, vaikka he voisivat saada enemmän liikkuvia äänestäjiä puolelleen varsinaisissa vaaleissa.

Maanantaina virallisesti ehdokaskilpaan ilmoittautunut teekutsuliikkeen johtohahmo Michele Bachmann tunnetaan sekä taloudellisesti että sosiaalisesti konservatiivisista arvoistaan. Hän on aborttien ja homoavioliittojen vastustaja.

Bachmann ei Aaltolan mukaan ole varteenotettava vaihtoehto presidentti Barack Obaman haastajaksi.

– Iowassa hänellä on kuitenkin mahdollisuuksia voittaa. Hän on syntynyt Iowassa, ja siellä on evankelisia perunanviljelijöitä vaikka kuinka paljon.

Republikaanien presidenttiehdokas valitaan virallisesti vasta syksyllä 2012 pidettävässä puoluekokouksessa, mutta sitä ennen järjestetään sarja esivaaleja.

Iowan esivaalit ovat vuorossa ensimmäisinä, joten ne saavat runsaasti mediahuomiota.

Itä- ja länsirannikon isoissa osavaltioissa pidettävät esivaalit ovat kuitenkin lopullisen valinnan kannalta merkittävämpiä, eikä Aaltola usko Bachmannin menestykseen evankelisen alueen ulkopuolella.

Toinen este Bachmannin tiellä on samoista äänistä kilpaileva Sarah Palin.

– Palinin ehdokkuutta ei nyt vielä tiedetä, mutta luulen, että loppujen lopuksi hän lähtee mukaan, sanoo Aaltola.

Sarah Palinilla on varaa ilmoittaa ehdokkuudestaan myöhäänkin, sillä hän on henkilönä jo valmiiksi erittäin tunnettu.

Mormoni presidentiksi?

Aaltolan mielestä vahvimpia ehdokkaita ovat tällä hetkellä mielipidemittauksia johtava Mitt Romney ja Minnesotan entinen kuvernööri Tim Pawlenty.

Mormoniuskoisen Romneyn voi olla vaikea saada puolelleen vanhoillisia kristittyjä. Pawlentya puolestaan on kritisoitu karisman puutteesta.

Presidentti Obaman mahdollisuudet jatkokaudelle riippuvat Aaltolan mukaan siitä, mikä on Yhdysvaltain taloustilanne vaalien alla.

– Hänen uudelleenvalintansa olisi melko lailla kirkossa kuulutettu, jos valtion talous kasvaisi, mutta kun se ei kasva, niin nyt on sellainen fifty-sixty-tilanne.

Fakta

Teekutsuliike

Teekutsuliike on Yhdysvaltain republikaanisen puolueen sisäinen löyhä ryhmittymä, joka vaatii verojen alentamista ja hallinnon minimoimista sekä haluaa vähentää valtion velkaa.

Monet liikkeen kannattajat suhtautuvat hyvin konservatiivisesti myös arvokysymyksiin, kuten homoseksuaalien oikeuksiin.

Liike syntyi Barack Obaman noustua presidentiksi tammikuussa 2009.