Kehittyvät maat hamuavat lisää talousvaltaa
Helsingin Sanomat
Riku Jokinen

Utrikespolitiska institutets forskare Mikael Mattlin kommenterade i Helsingin Sanomat 27.3. Brics-ländernas avsikt att grunda en egen utvecklingsbank för att utmana Världsbanken.

 

Länk till artikeln i Helsingin Sanomat

 

 

Kiina, Brasilia, Venäjä, Intia ja Etelä-Afrikka aikovat perustaa oman kehityspankin Maailmanpankin ja IMF:n haastajaksi.

 

Nousevat talousmahdit haluavat lisää valtaa maailmantaloudessa. Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka eli niin sanotut Brics-maat aikovat perustaa oman kehityspankin Maailmanpankin haastajaksi.

Asiasta on puhuttu jo aiemmin, mutta tiistaina maat julistivat asian toteutuvan.

”Se on tehty”, Etelä-Afrikan valtiovarainministeri Pravin Gordhan kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan tiistaina, muutamaa tuntia ennen Brics-maiden huippukokousta.

Nyt kehityspankeista merkittävin on Maailmanpankki. Se järjestää lainoja erilaisiin kehityshankkeisiin, joilla yritetään kitkeä köyhyyttä.

Kehittyvien maiden oman kehityspankin toteutuminen vienee kuitenkin vielä vuosia. Maat eivät ole vielä päässeet sopuun pankin rahoituksesta tai sijaintipaikasta.

Hankkeen taustalla ovat rajut muutokset maailmantalouden valtasuhteissa. Kehittyvien maiden mukaan niiden edustus kansainvälisissä rahoituslaitoksissa Maailmanpankissa ja Kansainvälisessä valuuttarahastossa (IMF) ei vastaa niiden osuutta maailmantaloudessa. Ne haluaisivat merkittävämmän aseman myös YK:n turvallisuusneuvostossa.

Brics-maiden osuus maailmantaloudesta on nyt neljännes. Suurimmat talousmahdit ovat Yhdysvallat ja EU. Brics-maat liittoutuivat keskenään tiukemmin, kun talouskriisi alkoi ravistella maailmantaloutta viime vuosikymmenen lopulla.

Ulkopoliittisen instituutin Kiina-tutkija Mikael Mattlin kertoo, että ääniosuuksia Maailmanpankin ja IMF:n päätöstenteko-elimissä on rukattu uusiksi, mutta muutosten hitaus tuskastuttaa Brics-maita.

”Tarkoitus on luoda painetta. Jos Maailmanpankissa ja IMF:ssä ei aleta tehdä suurempia muutoksia, heillä on tällainen hanke varalla”, hän sanoo Brics-maiden pankkihankkeesta.

Kiina ja Brasilia myös sopivat tiistaina, että ne alkavat käydä kahdenvälistä kauppaa maiden omilla valuutoilla tänä vuonna, kertoo uutistoimisto Reuters. Tarkoitus on käydä kauppaa noin 23 miljardin euron arvosta eli noin puolet maiden välisestä kaupasta.

Kiina on jo pitkään pyrkinyt käymään kauppaa Yhdysvaltojen dollarin ja euron sijaan omalla valuutallaan juanilla.

”Kiina haluaa vähentää riippuvuuttaan dollarista. Kun käy kauppaa omalla valuutallaan, valuuttariski siirtyy kaupan toiselle osapuolelle”, Kiina-tutkija Mikael Mattlin kertoo.