Titaanien taisto alkaa
Demokraatti
Manu Paavola

Utrikespolitiska institutets forskare Mikael Mattlin kommenterade i tidningen Demokraatti 27.7. sportens politiska roll i Kina..



Yhdysvallat ja Kiina ovat Lontoon jättiläiset


Vuodesta 1952 vuoteen 2000 kamppailivat Yhdysvallat ja Neuvostoliitto/Venäjä yleensä kesäolympialaisten mitalitilaston ykkössijasta. Poikkeuksena olivat DDR:n menestysvuodet 1976 ja 1988 sekä siihen väliin osuneet boikottikisat, mutta kaikissa näissäkin kisojen menestynein maa oli joko USA tai Neuvostoliitto.


Tilanne kuitenkin muuttui, kun Ateenan kisoissa vuonna 2004 mitalitilaston kakkoseksi nousi Kiina. Maan nousemista oli toki odoteltu aina vuodesta 1984, jolloin Kiina tuli ensimmäistä kertaa kunnolla mukaan olympiaperheeseen. Pekingissä 2008 nähtiin viimeinen läpimurto, kun Kiina voitti mitalitilaston 51 kullalla, USA:n 36 kultaa vastaan. Kokonaismitalien määrässä USA oli vielä parempi 110–100.


Olympialaisten uusi kilpailutilanne on ennen Lontoon kisoja heijastunut myös politikkojen puheissa. Yhdysvaltain kongressissa sekä demokraatit että republikaanit moittivat USA:n olympiakomiteaa siitä, että maan olympiajoukkueen asut oli tehty Kiinassa.


Kiinan ulkopolitiikkaan erikoistunut Ulkopoliittisen instituutin tutkija Mikael Mattlin kertoo, että kongressin keskusteluun on reagoitu myös Kiinassa.


– Moitteissa nähtiin Kiinassa aimo annos kaksinaismoralismia, koska amerikkalaiset yritykset mielellään tuottavat Kiinasta käsin ja amerikkalaiset kuluttajat taas kernaasti ostavat Kiinassa tuotettuja tavaroita, sanoo Mattlin.


– Kiinassa nykyisin usein kuultu väite on, että mitä tahansa maa tekeekään, niin se on länsimaiden mielestä väärin.


Yhdysvallat ja Kiina tulevat todennäköisesti olemaan mitalitaulukon kaksi parasta maata. Kiinan joukkue on selvästi pienempi kuin USA:n (530–380), mutta tuttua hallintaa löytyy sulkapallossa, pöytätenniksessä, painonnostossa ja uimahypyissä.


USA tulee olemaan mitalirohmu yleisurheilussa ja uinnissa. Telinevoimistelu kuuluu siellä olympialaisten kärkilajeihin seurannassa, käytiinhän Pekingin olympialaisissa telinevoimistelun finaalit Kiinassa aamuisin, jotta amerikkalaiset näkisivät ne illalla suorina.


Naisten telinevoimisteluun onkin ehkä ladattu suurin kamppailu näiden maiden välillä. USA on aikaisemmissa kisoissa syyttänyt kiinalaisia alaikäisten voimistelijoiden käytöstä. Tällä kertaa finaalit käydään kuitenkin Yhdysvaltain aikaa aamupäivällä. Naisten joukkuefinaali on tiistaina 31.7. klo 18.30 Suomen aikaa.


Kiinassa on totuttu menestykseen


Mikeal Mattlinin mukaan Pekingin olympialaiset ja Shanghai 2010 Expo olivat nousevalla maailmanmahdille Kiinalle tärkeitä näyttöpaikkoja ja symboliset sinetit Kiinan kasvaneelle tärkeydelle maailmantaloudessa ja maailmanpolitiikassa.


Urheilun poliittista roolia Kiinalle Mattlin kommentoi näin:


– Kiinassa on pitkään puhuttu valtion kokonaisvaltaisesta voimasta tavoiteltavana asiana. Tähän käsitteeseen liitetään kaikkea diplomatiasta asevoimiin ja teknologiasta kulttuuriin, joten miksei myös urheilu. Kiinassa ollaan viime vuodet totuttu siihen, että maa menestyy lähes kaikissa asioissa. Varmasti näistäkin kisoista odotetaan runsaasti menestystä kiinalaisurheilijoilta.



Naisten telinevoimisteluun on ladattu suurin kamppailu maiden välillä.