Tymošenko painostaa Ukrainan hallintoa EU-sopimukseen syömälakolla
Helsingin Sanomat
Suvi Turtiainen

Utrikespolitiska institutets programdirektör Arkady Moshes kommenterade i en intervju för Helsingin Sanomat 25.11. Ukrainas beslut att inte underteckna associationsavtalet med EU.

Länk till artikeln

 

Venäjä on onnistunut taktikoimaan Ukrainan korruptoituneen eliitin kanssa, mutta kansa on kääntynyt kohti Eurooppaa, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkadi Mošes.

Ukrainan vangittu oppositiojohtaja Julija Tymošenko ilmoitti maanantaina aloittaneensa syömälakon. Hän haluaa painostaa Ukrainan hallintoa allekirjoittamaan EU-lähentymissopimuksen.

Ukraina ilmoitti viime viikolla keskeyttäneensä sopimusneuvottelut. Päätös nostatti laajaa vastustusta – kymmenettuhannet ovat osoittaneet mieltään Kiovassa ja muissa kaupungeissa.

Syy siihen, miksi ukrainalaiset lähtivät kaduille osoittamaan mieltään päätöstä vastaan, oli pettymys, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkadi Mošes. Hän johtaa instituutin EU:n itäinen naapurusto ja Venäjä -tutkimusohjelmaa.

”Ihmiset ottivat päätöksen loukkauksena”, Mošes sanoo.

Tuoreimpien kyselyiden mukaan 45 prosenttia ukrainalaisista kannattaa lähentymissopimusta EU:n kanssa ja 14 prosenttia tulliliittoa Venäjän kanssa.

Silti Ukrainan johto päätti hylätä ainakin toistaiseksi EU-sopimuksen, joka oli määrä allekirjoittaa Vilnassa tämän viikon lopussa. Venäjä on vastustanut sopimusta, koska se haluaa Ukrainan mukaan johtamaansa tulliliittoon.

Mošes arvioi, että Venäjä on tehnyt Ukrainalle jonkinlaisen tarjouksen, jolla pystytään helpottamaan maan talousahdinkoa. Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasi Ukrainan Viktor Janukovytšin aiemmin tässä kuussa, mutta neuvottelujen sisällöstä ei ole kerrottu julkisuuteen.

Viime viikolla Ukraina ilmoitti aloittavansa neuvottelut tulliliittoon liittymisestä.

Venäjä on pitkin syksyä varoittanut, että EU-sopimuksella olisi taloudellisia seurauksia Ukrainan ja Venäjän väliselle kaupalle.

Maanantaina Janukovytš vahvisti uutistoimisto Reutersin mukaan, että syyt EU-neuvottelujen kariutumiseen olivat taloudelliset. Janukovytšin mukaan Ukrainan yhteiskunta kuitenkin jatkaa kehittymistä ”eurooppalaisten standardien” mukaisesti.

EU:n ja Venäjän välinen kiista Ukrainasta on nähty geopoliittisena kamppailuna etenkin Venäjän puolelta. Se ei halua päästää merkittävää rajanaapuria EU:n syliin.

”Venäjän kanta on ollut koko ajan hyvin avoin ja rehellinen”, Mošes sanoo. ”Venäjä on ammattimainen geopolitiikan pelaaja. Se osaa valjastaa kaikki voimat käyttöönsä, kun se haluaa jotain.”

Mošeksen mukaan myös EU antoi neuvotteluissa Ukrainalle vaikutelman, että kyse oli geopoliittisesta taistelusta. ”EU antoi ymmärtää, että se tarvitsee lähentymissopimusta enemmän kuin Ukraina.”

EU oli valmis joustamaan niistä periaatteista, joiden vuoksi unioni itse kieltäytyi sopimuksesta kaksi vuotta sitten. Yksi kynnyskysymyksistä on ollut entisen pääministerin Tymošenkon vankeustuomio, jota moni EU-maa pitää poliittisena.

Ukrainan parlamentti hylkäsi viime viikolla lakiesityksen, joka olisi päästänyt Tymošenkon vankilasta sairaalahoitoon ulkomaille. Tästä huolimatta EU sanoi maanantaina sopimuksen olevan yhä pöydällä.

Mošeksen mukaan Venäjä on taktikoinut lähinnä Ukrainan korruptoituneen eliitin kanssa. Sen sijaan kansa on kääntynyt kohti Eurooppaa jo itsenäistymisen alusta lähtien.

”Venäjä voitti tämän erän, mutta tämä ei ollut viimeinen erä”, Mošes sanoo.