USA är redo för en verklig reform
Hufvudstadsbladet

Utrikespolitiska institutets forskare Charly Salonius-Pasternak kommenterade i en intervju för Hufvudstadsbladet Förenta staternas president Obamas förslag till en reform av invandringslagstiftningen.

 

När George W Bush försökte driva igenom en immigrationsreform 2007 blev han nedröstad av sitt eget parti. Paradoxalt nog kan omständigheterna nu ge Barack Obama stöd från republikanerna.

Under natten till i går lade president Barack Obama fram sitt förslag till en reform av invandringslagstiftningen i USA.
Men ännu viktigare är det femsidiga dokument som en arbetsgrupp på åtta framstående senatorer presenterade dagen innan. Att en grupp bestående av både republikaner och demokrater lyckats komma överens är smått sensationellt.
– Vi kan inte fortsätta i evighet med en situation där 11 miljoner männi­skor bor i det här landet i skuggorna med illegal status, säger en av gruppens medlemmar, den före detta republikanska presidentkandidaten John McCain.
McCain syftade på att det i dag finns uppskattningsvis över 11 miljoner illegala invandrare i USA, de flesta från Mexiko och övriga Centralamerika, men också en växande grupp asiater. Republikanernas största drivkraft för reformplanerna är minoriteternas växande politiska makt i USA. Det var de spansktalande väljarna som säkrade demokraten Obamas seger i presidentvalet, vilket också McCain påpekade då ramdokumentet presenterades:
– Val. Val. Det republikanska partiet håller på att förlora sitt stöd bland spansktalande väljare.
Republikanerna har i flera år drivit på en skärpt immigrationslagstiftning och bromsat en reform i kongressen.

Krav på säker gräns

Obamas riktlinjer skilde sig inte i stort från senatorgruppens dito. Han berömde senatorernas plan, med den skillnaden att Vita huset vill ge immigranter en så kallad ”väg till medborgarskap” så fort de har genomgått en bakgrundskontroll, medan senatorgruppen inte vill skrida till verket innan USA:s södra gräns har konstaterats vara säker.
USA-experten Charly Salonius-Pasternak på Utrikespolitiska institutet tror att reformen den här gången kommer att gå igenom.
– Jag tror att det till och med bland republikanerna finns ett så stort intresse för det här, att det faktiskt kan bli en genuin och betydande reform, och inte något som presenteras som en stor åtgärd, men som inte har så stor betydelse i praktiken.
President George W Bush föreslog en rätt snarlik reform redan år 2007, men den gången blev den nedröstad av hans eget parti.
– Det här är en av de få frågor där Obama och Bush ens på något sätt är av samma åsikt, säger professorn i Nordamerikastudier vid Helsingfors universitet Markku Henriksson.

Republikaner kan trilskas
Förslaget ger immigranter som nu är olagligt bosatta i USA en möjlighet att få ett amerikanskt medborgarskap. Det förutsätter ändå att de genomgår en bakgrundskoll, lär sig engelska och samhällsfärdigheter och betalar böter samt skatter retroaktivt. Personer som har begått allvarliga brott deporteras. Vidare är tanken att USA ska skärpa gränskontrollen, men på samma gång öppna dörrarna för arbetsrelaterad invandring. Dessutom vill senatorgruppen göra det svårare för arbetsgivare att anställa illegala immigranter.
Ett av de stora frågetecknen är tidtabellen. Kravet på att en reform inte kan implementeras innan gränsen är fullständigt säker kan ge republikaner på högerkanten en möjlighet att förhala processen, säger immigrationsadvokaten Susan Cohen till tidningen Christian Science Monitor:
– I teorin låter det ju bra, men i praktiken kan en gräns aldrig vara hundra procent säker.
Ett annat sätt för motståndare att sumpa reformen är att kräva att den spjälkas upp i flera mindre bitar, säger Salonius-Pasternak. Det kunde ge republikanerna en chans att både äta kakan och ha den kvar.
– Om plötsligt flera miljoner spansktalande blir medborgare, så kommer de knappast att byta sida och börja rösta på republikanerna. Men å andra sidan förstår republikanerna att de inte kan motsätta sig en reform.
Om man lyckas spjälka upp reformen i flera mindre lagförslag, kan republikanerna å ena sidan säga att de röstat för lindrigare immigrationslagar, men på samma gång medverka till att en verklig reform stampar på stället.

Bådar gott
Markku Henriksson tror ändå att en majoritet av politikerna inser att det är ohållbart att det i USA finns flera miljoner personer som inte har några som helst medborgerliga rättigheter, medan deras barn som fötts i landet är amerikanska medborgare.
– Det är lite knepigt då man inte kan deportera barnen, men nog föräldrarna.
Henriksson ser också senatorgruppens arbete som ett gott tecken för framtiden.
– Det här kan vara en öppning för samarbete mellan demokrater och republikaner också inom övrig lagstiftning, framför allt då det gäller ekonomin.
Källor: Telegraph, Reuters, Guardian, Washington Post, CSM, MSNBC, AP