Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen: Suomi ei voi irtautua EU:n Venäjä-pakotteista
Turun Sanomat
Kirsi Turkki

I samband med Ukraina-krisen  konstaterade Utrikespolitiska institutets direktör TeijaTiilikainen i en intervju för Turun Sanomat 19.3., att ett enskilt EU-land  inte kan lösgöra sig från EU:s sanktioner mot Ryssland.

 

Yksittäinen EU-maa ei voi irtautua Euroopan unionin Venäjään kohdistuvista pakotetoimista, painottaa Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen. Pakotteisiin pitää vaikuttaa niistä päätettäessä.

Suomen poliittinen johto ja taloustutkijat ovat toistuvasti muistuttaneet, että Suomi kärsii muita länsimaita enemmän, jos Venäjälle asetettuja talouspakotteita laajennetaan. Yhdysvallat ja EU julkistivat maanantaina pakotelistansa, joille päätyi venäläisiä ja ukrainalaisia vaikuttajia.
Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd) maanantaisen arvion mukaan EU ei harkitse laajoja talouspakotteita Venäjää vastaan, elleivät sotilaalliset toimet leviä Krimiltä muualle Ukrainaan tai tilanne Krimillä muutu hyvin väkivaltaiseksi. Pakotteista keskusteltaneen kuitenkin loppuviikon EU-huippukokouksessa Brysselissä.

– Suomen tilanne on täysin poikkeuksellinen. Suomen viennistä kymmenen prosenttia menee Venäjälle, kun Saksan viennistä vain pari prosenttia on Venäjälle. Ranskan ja Yhdysvaltojen Venäjän vienti on aivan marginaalista, Pellervon Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Markus Lahtinen kuvasi Suomen asemaa tiistaina, kun tutkimuslaitos julkisti ennusteensa.

Lisäksi suomalaisilla yrityksillä on Venäjällä 450 tytäryritystä ja Suomen matkailutuloista noin puolet tulee venäläisturisteilta. Maakaasun osalta Suomi on täysin riippuvainen Venäjän kaasutoimituksista. Saksan maakaasusta 40 prosenttia tulee Venäjältä.

Väyrynen jättäytyisi ulkopuolelle

Jo maanantaina sovitut pakotteet ovat herättäneet huolta Venäjän vastatoimista ja vaikutuksista Suomelle. EU-vaaliehdokkaan ja ex-ulkoministerin Paavo Väyrysen tiistaina lähettämän tiedotteen mukaan EU:n perussopimus tekee mahdolliseksi myös sen, että Suomi voisi jättäytyä unionin päättämien Venäjän vastaisten pakotteiden ulkopuolelle.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sanoi maanantaina, että täysimittainen pakotekilpailu vahingoittaa kaikkia, mutta Suomen pitää pysyä EU-linjalla. Perussuomalaisten tiistaina julkistaman kannan mukaan Venäjään kohdistuvia talouspakotteita tulisi välttää, koska niistä koituu Suomelle ja Euroopalle haittaa.

Vaikuttaa pitää valmistelussa

Euroopan unionissa pakotteista päätetään määräenemmistöllä ja yhteinen päätös sitoo jäsenmaita, koska EU:lla on yhteinen kauppapolitiikka. Tiilikainen korostaa, että EU:n pakotepolitiikkaan pitää pyrkiä vaikuttamaan valmisteluvaiheessa.

– Pakotteet eivät toteutuisi, jos joku jäsenmaista ei niihin sitoutuisi, Tiilikainen toteaa. Hänen mielestään on täysin turhaa spekuloida sillä, että Suomi ei toteuttaisi EU:ssa sovittuja pakotteita.

Tiilikainen muistuttaa, että pakotteet vuotaisivat pahoin, jos matkustuskielto ei olisi voimassa kaikissa jäsenmaissa. Kieltolistalle joutuneet pääsisivät tällöin EU:n alueelle yhden maan kautta. Samoin kävisi vienti- ja tuontikieltojen tai rahan saannin vaikeuttamisen osalta. Yritykset käyttäisivät pakotteisiin sitoutumatonta maata reittinä.

Teija Tiilikaisen mielestä on täysin turhaa spekuloida sillä, että Suomi ei toteuttaisi EU:ssa sovittuja pakotteita.