Hyvin ilmastoidut neuvottelut
Helsingin Sanomat
Matti Mielonen

 Utrikespolitiska institutets forskare Antto Vihma kommenterade i tidningen Helsingin Sanomat 6.12. valet av Qatar till värd för klimatmötet.

 

Länk till artikeln i Helsingin Sanomat online, s B 2

 

Ilmastoneuvottelujen isäntämaa Qatar tunnetaan valtavasta hiilijalanjäljestään. Pieni arabivaltio ilmastoi jopa jalkapallon MM-kisat.

 

Jos maailman valtioista yhtä olisi pitänyt arvata ilmastoneuvottelujen isännäksi, mieleen ei olisi osunut Qatar.

Persianlahdella sijaitseva Qatar tuottaa itsenäisistä valtioista eniten hiilidioksidia asukasta kohden, nelinkertaisesti Yhdysvaltoihin ja seitsenkertaisesti Suomeen verrattuna, arvioi Yhdysvaltain energiahallinto. Arviot vaihtelevat, mutta Qatarin hiilijalanjälki on Maailman luonnonsäätiön mukaan maailman suurin.

Kokouskaupunki Doha tunnetaan isoista katumaastureista ja ilmastointilaitteistaan, kuvailee Qatarissa toimiva uutiskanava Al Jazeera. Kesällä lämpötila voi nousta viiteenkymmeneen asteeseen. Maakaasulla tuotetusta sähköstä ilmastointi käyttää jopa 60-70 prosenttia.

Qatarilaiset saavat sähkön, veden ja puhelinliittymänsä ilmaiseksi. Maassa asuvat ulkomaalaiset, joita on suurin osa väestöstä, saavat ne valtion tukemalla hinnalla, kuvailee brittiläinen sanomalehti Guardian.

Alkoholi on Qatarissa kielletty, mutta vettä on aina tarjolla. Suolan poistaminen merivedestä vie sekin huimasti energiaa.

Energiaa ja rahaa Qatarilla on, sillä hallitus saa Guardianin mukaan vientituloja joka päivä noin 200 miljoonaa euroa. Ne tulevat fossiilisten polttoaineiden myynnistä.

Öljyn ohella Qatarilla on myös maailman kolmanneksi suurimmat maakaasuvarannot, arvioi Yhdysvaltain energiahallinto.

”Kaasu on oikea keino vähentää päästöjä”, sanoi ilmastokokouksen puheenjohtaja, Qatarin entinen öljyministeri Abdullah Bin Hamad Al-Attiyah kokouksen alla Middle East Onlinen mukaan.

Al-Attiyah myös muistutti, että päästöjä ei pitäisi laskea asukasta kohden vaan verrata eri maiden kokonaispäästöjä. Ne ovat tietenkin vähäisempiä vajaan kahden miljoonan asukkaan Qatarissa kuin suurissa teollistuneissa valtioissa.

Al-Attiyah puolustautui sanomalla että Qatarissa ei ole vettä eikä ruokaa omasta takaa, joten niitä pitää tuoda ja tuottaa.

Tätä vasten ei ole yllättävää, ettei Qatar ole ottanut ilmastokokouksen alla selkeää roolia puheenjohtajana.

”Onhan näissä ilmastokokousten isäntämaissa eroja, Meksiko esimerkiksi näki kovasti vaivaa ja onnistui vaikuttamaan Cancunissa lopputulokseen. Qatar pyrkii lähinnä seuraamaan miten neuvottelut etenevät, ei erityisen kunnianhimoisesti”, Suomen pääneuvottelija Sirkka Haunia arvioi HS:lle Dohasta.

Meksikon kokouksessa sovittiin muun muassa ilmastorahoituksesta ja kirjattiin paperille, että maailma saa lämmitä enintään kaksi astetta. Neuvotteluille luotiin pohja.

Kunnianhimottomalta vaikuttava Qatar nousi ilmastokokouksen isännäksi, koska oli Aasian maiden vuoro, ja ne valitsivat sen keskuudestaan.

Toinen vaihtoehto olisi ollut Etelä-Korea, joka jonkinlaisessa lehmänkaupassa sai perustettavan ilmastorahaston Green Climate Fundingin. Näin arvioi YK-neuvottelujen asiantuntija Antto Vihma Ulkopoliittisesta instituutista.

Qatar myös haluaa kansainväliseksi näyttämöksi, koska se valmistautuu jo jalkapallon MM-kisaisännäksi vuonna 2022. Rakennettavat stadionit on suunniteltu ilmastoiduiksi, Reutersin mukaan ilmeisesti aurinkosähköllä toimiviksi.

Vaikka Qatar ei ole ilmastonmuutoksen vastaisen kamppailun eturivissä, se yrittää monipuolistaa energiantuotantoaan, Vihma sanoo.

Kansainvälisen energiajärjestön (IEA) tilastossa vuodelta 2009 Qatarin kohdalla on uusiutuvien energiamuotojen jokaisessa sarakkeessa nolla. Nyt maa suunnittelee 1800 megawatin aurinkovoimalaa, jonka pitäisi valmistua vuonna 2018.

Aurinkosähköä käyttäisivät lähinnä juomavesilaitokset, jotka polttavat tällä hetkellä runsaasti kaasua. Jos aurinkovoimala toteutuu, Qatarin sähköstä jo 16 prosenttia on uusiutuvaa.