Väkivalta varjostaa vahdinvaihtoa Afganistanissa
Helsingin Sanomat
Teemu Hotti

Väkivalta Afganistanissa on lisääntynyt tällä viikolla, kun sotilasliitto Naton johtama liittouma siirtää valvontavastuuta paikallisille joukoille.


Taleban haluaa lisätä epävakautta ja häiritä vallansiirtoa paikallisille, uskoo tutkija Barbara Zanchetta Ulkopoliittisesta instituutista.


”Taleban sanoo, että ulkomaalaisten joukkojen pitää poistua, mutta niin kauan kuin ne ovat Afganistanissa, Taleban voi oikeuttaa väkivallan käyttönsä.”


Poliittisesti vallansiirrolla on vaikutusta, mutta juhlapuheissa sen merkitystä on liioiteltu, tutkija Zanchetta arvioi.


Hänen mukaansa muutos on pakollinen, mutta vie joka tapauksessa vuosia.


”Käytännön tasolla muutos on hidasta. Meidän on kuitenkin nähtävä, miten paikalliset joukot pärjäävät.”


Liittouman on tarkoitus lopettaa taistelutoimet Afganistanissa vuoden 2014 loppuun mennessä.


Se aloitti vallansiirrot Afganistanin omille turvallisuusjoukoille sunnuntaina. Ensimmäisenä valta vaihtuu Afganistanin rauhallisimmilla alueilla, joihin myös suomalaisjoukkojen sijoituspaikka Mazar-i-Sharif lukeutuu.


Iskuja on tehty myös siellä. Keskiviikkona Mazar-i-Sharifin kaupungissa kuoli neljä siviiliä itsemurhaiskussa. Polkupyörällä liikkunut pommimies haavoitti lisäksi yhtätoista.


Afganistanin suomalaisjoukkojen komentaja everstiluutnantti Petri Kosonen kertoo, että iskuista huolimatta alueella on yleisesti ottaen rauhallista.


Afgaaniviranomaiset turvaavat itse Mazar-i-Sharifin kaupunkia. Suomalaisjoukot partioivat sen ympäristössä.


”Toimimme siellä missä meitä tarvitaan. Afganistanilaiset ottavat turvallisuusvastuun rauhallisemmilla alueilla”, Kosonen sanoo.


Myös suomalaiset ovat saaneet osansa väkivallasta.


Viime lauantaina suomalaisjoukkoja kohti ammuttiin singoilla ja käsiaseilla. Tiistaina kolme suomalaissotilasta ja paikallinen tulkki ajoivat tienvarsipommiin. Kummastakin iskusta selvittiin ilman loukkaantuneita.