Miksi Merkelin kanta tuli yllätyksenä?
Lapin Kansa, Aamulehti, Kauppalehti, Satakunnan Kansa, Pohjolan Sanomat, Kainuun Sanomat
Maria Kalliokoski


Saksan liittokansleri Angela Merkel torjui tiistai-iltana Suomen ja Kreikan neuvotteleman mallin vakuuksista. Suomessa seurasi tyrmistys. Hallitus sai tiedon välikäsien kautta ja joutui keskiviikkona odottelemaan Saksasta virallisia yhteydenottoja.

Onko tavallista, ettei tällaisen tyrmäyksen jälkeen valtioiden välillä tunnu tapahtuvan mitään, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen?

– Saksassakin tilanne on vähän auki. Toinen saman puolueen ministeri oli sanonut, että Saksa tukee järjestelmää. Merkel oli puoluekonferenssissa, jossa hän ilmeisesti joutui ottamaan asiaan kantaa kylmiltään. Saksassakin vallitsee hämmennys. Liittokansleri edustaa hallitusta, mutta jos ministeri on toisissa mietteissä, Saksan on tarkennettava kantaansa.

– Tulevathan Saksa ja Ranskakin välillä esille kaikenlaisten sopimusten ja ehdotusten kanssa, mikä kylmiltään yllättää muut maat ja mihin muut joutuvat hakemaan kantojaan nikotellen.

Miksi asiat etenevät näin hitaasti?

– Luulen, että siihen on vaikuttanut kesälomakausi. Ilman kesälomakausia neuvotteluprosessi olisi käynnistynyt ja olisi lähdetty hakemaan muiden euroryhmämaiden suostumusta.

Millaiset Suomen ja Saksan välit ovat?

– Viime aikoina yhteydenpito on ollut tiiviistä. Minusta tämä ei ole merkki siitä, että maiden suhde ei toimisi.