Valko-Venäjän hyinen talvi
Yliopisto 2/2011
Heta Muurinen ja Arja Tuusvuori

Presidentti Aleksandr Lukashenkon hallinto on ajanut opposition entistäkin ahtaammalle.


1. Mitä Valko-Venäjällä tapahtuu, kansanedustaja Pekka Haavisto?


— Joulukuun presidentinvaaleista tuli kaaos: yli 500 ihmistä pidätettiin ja teletietoja urkittiin kaikilta vaalien vastaiseen mielenosoitukseen osallistuneilta. Jotkut tuolloin pidätetyistä ovat ovat edelleen vankilassa.


— Amnesty nimesi ison osan joulukuussa vangituista mielipidevangeiksi. Heidän joukossaan olivat opposition presidenttiehdokkaat Vladimir Neklajev ja Andrei Sannikau.


2. Onko EU-pakotteilla vaikutusta Lukashenkoon, EU:n ulkopolitiikkaan ja itäiseen naapurustoon perehtynyt tutkija Kristi Raik Ulkopoliittisesta instituutista?


— Pakotteet ovat enemmänkin symbolinen toimi, osoitus siitä, ettei valtakoneiston menetelmiä hyväksytä. Käytännön vaikutuksia niillä on varsin vähän. Tämä koettiin jo aiempien pakotteiden kohdalla. Ne jäädytettiin 2008, kun Valko-Venäjä vapautti poliittisia vankeja.


3. Onko olemassa muita vaikutuskeinoja?


— Talouspakotteilla olisi jo enemmän vaikutusta, sillä Valko-Venäjä on riippuvainen öljyteollisuuden tuloista. Mutta talouspakotteiden vaikutukset eivät useinkaan ole toivottuja. Demokratia ei vahvistu pakkotoimin.


— Hallinnon kaataminen väkivalloin ei käy päinsä. EU yrittää vaikuttaa pehmeämmin keinoin, tukemalla taloudellisesti kansalaisyhteiskuntaa, opiskelijoita, riippumatonta mediaa ja oppositiota. Työ on hidasta, sillä Valko-Venäjä on kaikkein autoritaarisin EU:n itänaapureista.


4. Lukashenkon retoriikka on militanttia, mutta ilmeisesti Valko-Venäjä silti tähyää myös unionin suuntaan?


— Kyllä, Valko-Venäjällä ei haluta täyttä riippuvuutta Venäjästä. Suhteet länteen ovat välttämättömät jo taloudellisen ahdingon vuoksi: maalla on paha budjettivaje ja isoja lainoja.


— EU neuvottelee paraikaa useiden naapurimaidensa kanssa viisumikäytäntöjen helpottamisesta. Toivottavasti Valko-Venäjä lähtee prosessiin mukaan, sillä kansalaisten kannalta vapaampi liikkuvuus olisi huojentavaa.


5. Onnistuuko tutkimusyhteistyö näissä olosuhteissa?


— Tutkijayhteisöllä on Valko-Venäjällä yhtä ahtaat olot kuin oikeuslaitoksella, tiedotusvälineillä ja kaikilla muillakin yhteiskunnallisilla toimijoilla. Esimerkiksi Humanistinen yliopisto on evakossa Vilnassa.


6. Miten voi isäsi, kotiarestiin määrätty presidenttiehdokas Vladimir Nekljajev, toiminnanjohtaja Eva Nekljajeva? Hänethän pahoinpideltiin ennen pidätystä.


— Isän tammikuisesta lyhyestä kirjeestä saattoi vain päätellä, että hän on toipumassa sairauskohtauksestaan. Hallinto ei anna tietoja hänen tilastaan.


7. Pakenevatko ihmiset Valko-Venäjältä tällä hetkellä?


— Kyllä. Pakolaisista ei vain pidetä ääntä, koska monet jäävät Venäjälle, eivätkä koe olevansa siellä niin turvassa, että tulisivat esiin. Isän kollegoita on lähtenyt maanpakoon. Kyseessä ei ole poliittinen kriisi, vaan humanitaarinen katastrofi. Ihmisoikeuksia ei ole. Lukashenko käy terrorikampanjaa omaa kansaansa vastaan.


8. Mikä tahtoisit ihmisten tietävän Valko-Venäjän tilanteesta?


Tilanne Valko-Venäjällä jatkuu ja pahenee. Ihmisiä pidätetään, kuulustellaan ja syytetään mielivaltaisesti. Kukaan ei ole turvassa.