EU ja muuttuva maailmanjärjestys

Endast inbjudna · Pikkuparlamentin auditorio, Arkadiankatu 3, Helsinki · 07.03.2019 14:00 - 16:00

Endast inbjudna

Maailmanjärjestyksen muutoksella on monta ulottuvuutta. Globaali valtatasapaino on muutoksessa, kun uudet suurvallat haastavat Yhdysvaltojen johtoroolin. Samalla monet ei-valtiolliset toimijat, kuten suuryritykset ja erilaiset poikkikansalliset yhteenliittymät, rapauttavat valtioiden valtaa. Minkälaista maailmanjärjestystä monikerroksiset muutokset tuottavat ja kuinka sitä ohjaillaan? Onko yleismaailmallinen järjestys normeineen ja instituutioineen mahdollinen vai liukuuko maailma kohti alueellisia valtakeskuksia? Miten murros vaikuttaa EU:n rooliin ja vaikutusmahdollisuuksiin ja miten Suomi sen yksittäisenä jäsenmaana voi menestyä kiristyvässä kilpailuasetelmassa?

Seminaarin yhteydessä julkaistaan Ulkopoliittisessa instituutissa toteutetun Maailmanpolitiikan kiristyvä kilpailu ja Suomi-tutkimushankkeen loppuraportti The Changing Global Order and Its Implications for the EU. Tutkimushanke toteutettiin osana valtioneuvoston selvitys- ja tutkimussuunnitelman (VN-TEAS) toimeenpanoa.

Talare

Avauspuheenvuoro

Timo Soini

ulkoministeri

Timo Soini on Suomen ulkoministeri. Nykyisessä tehtävässään hän on toiminut toukokuusta 2015 lähtien. Hän on myös pääministerin sijainen ja eurooppaministeri. Ministeri Soini on tehnyt pitkän poliittisen uran. Hän oli perussuomalaisten puheenjohtaja vuosina 1997-2017. Nykyään hän kuuluu sinisiin. Hänellä on meneillään neljäs kausi kansanedustajana. Soinilla on laaja kokemus sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta että EU-suhteista. Vuodesta 2009 vuoteen 2011 hän oli Euroopan parlamentin jäsen ja vuosina 2011-2015 hän toimi eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana.

Raportin johtopäätösten esittely

Katja Creutz

vanhempi tutkija, Ulkopoliittinen instituutti

Katja Creutz on vanhempi tutkija Ulkopoliittisen instituutin Globaali turvallisuus -tutkimusohjelmassa. Hänen tutkimuksensa keskittyy kansainväliseen oikeuteen ja erityisesti vastuukysymyksiin, ihmisoikeuksiin ja globaalihallintaan. Creutz on väitellyt oikeustieteen tohtoriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2015. Lisäksi hän on suorittanut Master of Laws -ohjelman Helsingin yliopistossa sekä valmistunut valtiotieteen maisteriksi Åbo Akademista. Creutz on aikaisemmin työskennellyt tutkijana Helsingin yliopiston Erik Castrén -instituutissa.

Tuomas Iso-Markku

tutkija, Ulkopoliittinen instituutti

Tuomas Iso-Markku on toiminut tutkijana Ulkopoliittisen instituutin Euroopan unioni -tutkimusohjelmassa vuodesta 2013 lähtien. Hänen tutkimuksensa keskittyy erityisesti EU:n yhteiseen turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan, Saksan politiikkaan, Suomen EU-politiikkaan sekä EU-instituutioihin. Iso-Markku valmistui vuonna 2010 Europa-Universität Viadrinan ja Poznanin Adam Mickiewicz -yliopiston saksalais-puolalaisesta maisteriohjelmasta.

kommentarer

Ritva Koukku-Ronde

Ritva Koukku-Ronde

Suomen Saksan suurlähettiläs

Ritva Koukku-Ronde on Suomen Saksan suurlähettiläs 1.9.2015 lähtien. Tätä ennen hän oli Suomen Yhdysvaltojen suurlähettiläs (2011-15). Koukku-Ronde on työskennellyt eri ulkoasiainhallinnon tehtävissä Suomessa ja ulkomailla n. 35 vuotta, mm. alivaltiosihteerinä (kehityspolitiikka), kehityspoliittisen osaston päällikkönä, Eurooppa-osaston apulaisosastopäällikkönä, suurlähettilään sijaisena Suomen Kenian, Alankomaiden ja Saksan suurlähetystöissä.

Saska Saarikoski

Saska Saarikoski

toimittaja, Helsingin Sanomat

Saska Saarikoski on toiminut Helsingin Sanomien toimittajana vuodesta 1998. Vuosina 2014-2018 hän asui Yhdysvalloissa Helsingin Sanomien Yhdysvaltain kirjeenvaihtajana toimineen vaimonsa Laura Saarikosken kanssa ja kirjoitti aktiivisesti Yhdysvaltain asioista. Yhdessä Saarikosket julkaisivat vuonna 2016 ilmestyneen kirjan Trump – Mies kuin Amerikka. Aiemmin Saska Saarikoski on toiminut Helsingin Sanomien kulttuuriosaston esimiehenä (2005-2011), Suomen kuvalehden toimittajana (1995-1998) sekä päätoimittajana Ydin-lehdessä (1995-1998) ja Ylioppilaslehdessä (1988-1989). Vuonna 2011 Saarikoskelle myönnettiin Helsingin Sanomain Säätiön stipendi Reuters Institute for the Study of Journalismissa opiskeluun. Vuonna 2013 hän sai Bonnierin Vuoden journalisti –palkinnon.

attachments