FIIA Climate Briefing #1

Endast inbjudna · Webinaari · 26.11.2020 09:00 - 10:15

Endast inbjudna

Globaalit ilmastotalkoot: kuka luistaa, kuka rehkii?

 

Syyskuussa presidentti Xi Jinping ilmoitti yllättäen Kiinan pyrkivän hiilineutraaliuteen ennen vuotta 2060. Samoihin aikoihin Euroopan unioni kiristi päästötavoitettaan, minkä lisäksi EU suunnittelee mittavaa kestävää elvytystä. Yhdysvaltojen marraskuun vaalitulos vaikuttaa suuresti maan ilmastopolitiikan suuntaan.

Globaalia ilmastopolitiikkaa toteutetaan alhaalta ylös -periaatteen mukaisesti. Valtioiden itse laatimat kansalliset ilmastopanokset ovat Pariisin sopimusjärjestelmän ydin. Maailman tärkeimpien päästäjämaiden ilmastopolitiikka on väistämättä eritahtista niin tällä hetkellä kuin tulevaisuudessakin. Miltä globaali talkootilanne vaikuttaa vuoden 2020 lopulla – ja tästä eteenpäin?

Esitys: Oras Tynkkynen, vanhempi neuvonantaja, Sitra

Kommentti: Outi Honkatukia, pääneuvottelija, ympäristöministeriö

Puhetta johtaa: Antto Vihma, johtava tutkija, FIIA

***

FIIA aloittaa uuden seminaarisarjan ”FIIA Climate Briefings”, jossa käsitellään kansainvälisen ilmastopolitiikan ajankohtaisia kysymyksiä. Tämä webinaari on seminaarisarjan ensimmäinen osa. Sarjaa moderoivat FIIA:n tutkijat Antto Vihma ja Marco Siddi.

Seminaarisarja on osa Ulkopoliittisen instituutin Ilmastonmuutoksen politiikka -projektia.

 

Talare

esitys

Oras Tynkkynen

vanhempi neuvonantaja, Sitra

Oras Tynkkynen on vanhempi neuvonantaja Sitrassa. Hän on osallistunut kahteenkymmeneen YK:n ilmastosopimuksen osapuolikokoukseen vuodesta 1997 lähtien. Tynkkynen toimii myös osakkaana kestävyysalan asiantuntijapalveluita tarjoavassa Tyrskyssä. Hän toimi kansanedustajana vuosina 2004–2015. Tynkkynen on valmistunut yhteiskuntatieteiden maisteriksi Tampereen yliopistosta.

kommentti

Outi Honkatukia

pääneuvottelija, Ympäristöministeriö

Outi Honkatukia vastaa Suomen neuvottelukantojen valmistelusta ja johtaa Suomen valtuuskuntaa kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa. Hän on myös yksi EU:n kolmesta pääneuvottelijasta ja edustaa EU:ta kehittyvien maiden ilmastotoimien rahoittamista, toimeenpanon tukea ja maailmanlaajuista toimintaohjelmaa koskevissa neuvotteluissa. Koulutukseltaan Honkatukia on valtiotieteiden lisensiaatti Helsingin yliopistosta pääaineenaan kansantaloustiede.

puheenjohtaja

Antto Vihma

Johtava tutkija, FIIA

Antto Vihma (VTT) on Ulkopoliittisen instituutin tutkija sekä ilmastopolitiikan ja -oikeuden dosentti Itä-Suomen yliopistossa. Hän on erikoistunut kansainvälisen ilmastopolitiikan vaikuttavuuteen ja legitimiteettiin liittyviin kysymyksiin. Lisäksi Vihma on tutkinut laajasti politiikan strategioita, ideologioita ja aatehistoriaa.