Geopoliittinen EU? Unionin vaikutusvalta joutui naapurustossa koetteille

Webinaari · 07.12.2020 14:00 - 15:00

Webinaarin tallenne on katsottavissa FIIAn YouTube tililtä:

Kun Valko-Venäjällä moukaroitiin rauhanomaisia mielenosoittajia tämänvuotisten vaalien jälkeen, Euroopan unioni jäi sivustakatsojan asemaan. Unionin instituutioissa on kuitenkin alettu haikailla osaksi voimapolitiikan peliä ja puhua ”geopoliittisesta komissiostaNyt EU:lle etsitään uutta roolia: Voisiko se tarkoittaa kykyä voimankäyttöön, vai onko kyse taloudellisen vallan käyttämisestä omien intressien edistämiseen? Entä miten käy arvojohtajuuden, kun EU on lähentynyt naapurustonsa diktaattoreita? 

Ulkopolitiikka-lehden webinaarissa keskustellaan EU:n vaikutusvallasta ja geopolitiikan mahdollisuuksista etenkin unionin naapurustossa. UP-lehden vuoden 2020 viimeinen numero ilmestyy 3.12. ja käsittelee samaa teemaa sekä alueellisesta että globaalista näkökulmasta.

Talare

puhuja

Kristi Raik

johtaja, Viron ulkopoliittinen instituutti

Kristi Raik (VTT) on Viron ulkopoliittisen instituutin johtaja Kansainvälisessä puolustus- ja turvallisuustutkimuksen keskuksessa Tallinnassa. Hän on myös Turun yliopiston kansainvälisen politiikan dosentti. Kristi Raik on aikaisemmin työskennellyt muun muassa Ulkopoliittisessa instituutissa Helsingissä sekä Euroopan unionin neuvoston sihteeristössä Brysselissä. Raikilla on valtiotieteiden tohtorin tutkinto Turun yliopistosta. Hän on julkaissut laajalti Euroopan ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, muun muassa Euroopan globaalista roolista, EU:n suhteista itäisiin naapureihinsa sekä jäsenmaiden ja EU-instituutioiden välisestä vuorovaikutuksesta ulkopolitiikan alueella.

puhuja

Kristiina Silvan

tutkija, Ulkopoliittinen instituutti

Kristiina Silvan on tutkija Ulkopoliittisen instituutin EU:n itäinen naapurusto ja Venäjä -ohjelmassa. Instituutissa Silvanin tutkimus keskittyy Keski-Aasian sisä- ja ulkopoliittiseen kehitykseen ja autoritäärisen hallinnon mekanismeihin. Lisäksi hän viimeistelee Helsingin yliopistolle poliittisen historian väitöskirjaa, joka tarkastelee valtiollista nuorisoaktivismia Venäjällä ja Valko-Venäjällä Neuvostoliiton jälkeisellä ajalla.

Haastattelija

Anna-Kaisa Hiltunen

toimituspäällikkö, Ulkopolitiikka-lehti

Anna-Kaisa Hiltunen on Ulkopolitiikka-lehden toimituspäällikkö. Hän on erikoistunut Euroopan unionin turvapaikka- ja muuttoliikepolitiikkaan ja työskennellyt aiemmin esimerkiksi ulkoministeriön suunnittelu- ja tutkimusyksikössä vierailevana asiantuntijana. Hiltunen sai vuonna 2020 tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon teoksestaan Euroopan porteilla (Gaudeamus 2019), joka käsittelee Euroopan unionin yhteisen turvapaikkapolitiikan historiaa ja muun muassa vuosien 2015–2016 pakolaiskriisiä.