Koittaako Kiina-dynastian valtakausi? Mitä Mengzi kaikesta sanoisi?

Endast inbjudna · Arkadiankatu 23 B, 5. kerros, Helsinki · 26.02.2020 10:00 - 11:30

Endast inbjudna

Kiinan kommunistinen puolue on ottanut tehtäväkseen ”Kiinan unelman” ja ”suuren kansallisen uudelleenheräämisen” toteuttamisen. Tässä onnistuminen odottaa tulevaisuudessa, mutta jo nyt puolue haluaa tulla verratuksi muinaisaikojen mahtaviin dynastioihin. Uusimman iskulauseensa mukaan puolueen vallassaolossa ei ole kysymys pelkästään yhden maan poliittisesta järjestelmästä vaan koko maailman astumisesta ”Kiinan hallituskaudelle”. Uuden iskulauseen sisältö on vielä työn alla, mutta Kiinassa käytäntönä on hakea malleja menneisyydestä. Yksi siteeratuimmista Kiinan ajattelijoista on neljännellä vuosisadalla ennen ajanlaskun alkua elänyt Mengzi. Hän pohti, millainen hallitsija saattoi Taivaan tahdosta saada kaiken maan hallintaansa, ja miten käy niille, jotka asettuvat Taivaan tahtoa – historian lainalaisuuksia – vastustamaan.

Mitä Kiinan kommunistisen puolueen uudesta iskulauseesta on ajateltava? Aiheesta keskustelevat Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jyrki Kallio, joka on vastikään julkaissut suomennoksen Mengzin ajatuksista, sekä professori Matti Nojonen Lapin yliopistosta.

Talare

Puhuja

Jyrki Kallio

Vanhempi tutkija, Ulkopoliittinen instituutti

Jyrki Kallio on vanhempi tutkija Ulkopoliittisessa instituutissa keskittymisalueinaan Kiinan poliittinen kulttuuri, Kiinan ulkopolitiikka ja Itä-Aasian alueelliset kysymykset. Hän seuraa erityisesti Kiinan perinteisten oppisuuntien instrumentalisointipyrkimyksiä, ja on työnsä ohessa suomentanut klassista kiinalaista filosofista sekä proosakirjallisuutta. Aiemmin hän työskenteli diplomaattina Suomen ulkoasiainhallinnon palveluksessa. Kallio on valtiotieteen (kansainvälisen politiikan) maisteri ja filosofian (Kiinan yhteiskunnan tutkimuksen) tohtori.

kommentarer

Matti Nojonen

Matti Nojonen

Professori, Lapin yliopisto

Matti Nojonen (sinologi, KTT) toimii Lapin yliopistossa Kiinan kulttuurin ja yhteiskunnan professorina. Ennen Lappiin siirtymistään Nojonen toimi Aalto-kauppakorkeakoulun Kiinan talouden professorina ja Sino-Finnish Centren johtajana Tongji-yliopistossa Shanghaissa. Nojosen tutkimusintressit liittyvät Kiinan strategiseen kulttuuriin ja toimintaan, Kiinan talouden kansainvälistymisen eri muotoihin ja sen poliittisiin seurauksiin sekä Kiinan viisivuotissuunnitelmajärjestelmän toimivuuteen vaikuttaviin keskushallinnon ja paikallistasojen talous- ja yhteiskuntapoliittisiin eroavaisuuksiin.

ordförande

Elina Sinkkonen

Äldre forskare

attachments