Purkautuuko globalisaatio? Koronakriisi ja Yhdysvaltojen ja Kiinan irtikytkentä

Webinaari · 25.05.2020 14:00 - 15:00

Pandemia on johtanut lyhyellä aikavälillä rajojen sulkemiseen ja yhteiskuntien eristäytymiseen, kauppa on romahtanut ja kansallisvaltioiden merkitys on korostunut. Viime vuosien arviot talouden globalisaation hidastumisesta ja jopa pysähtymisestä ovat vaihtuneet yhä jyrkempiin ennusteisiin. Koronavirus kiihdyttää monia merkittäviä globalisaation vastaisia trendejä, kuten Kiinan ja Yhdysvaltojen välistä irtikytkentää. Kilpailevat suurvallat pyrkivät kumpikin vähentämään keskinäistä taloudellista riippuvuutta, ja pandemian oloissa kilpailu kiristyy.

Ulkopolitiikka-lehti 2/2020 (ilmestyy 22. toukokuuta) tarkastelee tätä ilmiötä. Miksi maailman kahden suurimman talouden väliset siteet ovat purkautumassa ja mitä tämä tarkoittaa globalisaation kannalta? UP-lehti järjestää webinaarin, jossa keskustellaan lehden teemasta ja pandemian vaikutuksesta globalisaatioon.

Ilmoittautumiset Maija Saloselle (maija.salonen@fiia.fi) perjantaihin 22. toukokuuta mennessä.

Tallenne tapahtumasta on katsottavissa sivun lopusta.

Puhujat

Mika Aaltola

Päätoimittaja, Ulkopolitiikka-lehti / johtaja, Ulkopoliittinen instituutti

Mika Aaltola on Ulkopoliittisen instituutin (FIIA) johtaja sekä Ulkopolitiikka-lehden vastaava päätoimittaja. Aaltola on toiminut Ulkopoliittisen instituutin Globaali turvallisuus -tutkimusohjelman ohjelmajohtajana (2011-2019). Aaltola on turvallisuuspolitiikan ja kansainvälisten suhteiden asiantuntija, joka on erikoistunut Yhdysvaltojen sisä- ja ulkopolitiikkaan sekä globaaliin suurvaltapolitiikkaan. Asiantuntemukseen kuuluu myös Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Hän toimii myös osa-aikaisena professorina Tallinnan yliopistossa ja hänellä on dosentuuri Tampereen yliopistoon. Aaltola on väitellyt Tampereen yliopistosta.

Tuuli Koivu

Pääekonomisti, Nordea

Tuuli Koivu on Nordean Suomen pääekonomisti. Hän on erikoistunut kansainväliseen talouteen ja varsinkin Euroalueen ja Kiinan talouskehitykseen. Nordeassa Koivu on toiminut ekonomistina vuodesta 2016. Aikaisemmin hän on työskennellyt muun muassa Suomen Pankissa, valtiovarainministeriössä sekä Euroopan Keskuspankissa. Koivu väitteli kauppatieteiden tohtoriksi Jyväskylän yliopistosta vuonna 2012, aiheenaan Kiinan rahapolitiikka.

puheenjohtaja

Matti Koskinen

Toimituspäällikkö, Ulkopolitiikka-lehti

liitetiedosto