Rajatilassa - Kuvia ja tarinoita Ukrainasta

Kulttuurien museo, Tennispalatsi · 09.05.2007 00:00 - 07.10.2007 00:00

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen vuonna 1991 Ukrainasta ja Venäjästä tuli erillisiä valtioita ja naapuruksia. Tänään yli 48 miljoonan asukkaan Ukraina on yksi Euroopan suurimmista maista. Euroopan unionin itälaajentumisen myötä Ukrainasta on jälleen tullut rajamaa, jonka rajojen yli sadat tuhannet ihmiset liikkuvat päivittäin.

Rajatilassa – Kuvia ja tarinoita Ukrainasta kertoo elämästä Ukrainan itäisellä rajalla. Uuden rajan syntyminen ja läheisyys vaikuttaa paikallisten ihmisten elämään monella tavalla. Passia on kannettava aina mukana tarkastusten varalta, ja esimerkiksi perunasäkin hankkiminen lähitorilta on saattanut mutkistua, jos vanha markkinapaikka jäänyt toiselle puolelle uutta valtionrajaa.
Näyttely jäsentyy neljän erillisen, mutta toisiaan leikkaavan teeman myötä. Rajatila on läsnä ihmisten elämässä konkreettisena rajan ylittämisenä ja sen vartiointina. Rajatila on myös ajallinen käsite ja viittaa sekä ihmisten että luonnon muutokseen. Tämä prosessi merkitsee rajaan kasvamista mutta myös muisteloa, jonka myötä kasvuprosessi saa merkityksensä yksittäisen ihmisen ja kokonaisen kansakunnan muistissa.

Työryhmä:
Arseniy Svynarenko
ukrainalainen sosiologi (haastattelut ja tekstit)
Vadim Kononenko
venäläinen politiikantutkija (haastattelut ja tekstit)
Katri Pynnöniemi
suomalainen politiikantutkija (valokuvat)
Terhi Tuomi
(näyttelysuunnittelu)

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Ulkopoliittisen instituutin ja Suomen Kulttuurirahaston kanssa.

 

Kulttuurien museo
Tennispalatsi
Eteläinen Rautatiekatu 8
Helsinki
ti-to 11-20
pe-la 11-18
5€ / 4€ / 0€
http://www.kulttuurienmuseo.fi/