Strateginen vakaus ja Suomi: muuttuvan ydinasepolitiikan vaikutukset Suomen turvallisuuteen

kutsutilaisuus · Webinaari · 07.04.2021 09:00 - 10:30

kutsutilaisuus

Yhdysvallat ja Venäjä pääsivät helmikuussa sopuun uuden Start-sopimuksen jatkamisesta viidellä vuodella. Tästä huolimatta kansainvälisen ydinasevalvontajärjestelmän yllä leijuu suuria kysymysmerkkejä. Kiinan valta-aseman kasvu, alueelliset jännitteet Korean niemimaalla ja Lähi-idässä sekä kehittyvät teknologiat horjuttavat kylmän sodan aikana muotoutunutta kaksinapaista ydinasevalvontakenttää. Pelotepolitiikka on tehnyt paluun, ja maailman ydinasevallat modernisoivat arsenaalejaan.

Ulkopoliittisen instituutin webinaarissa pohditaan ydinasevalvonnan ja -politiikan globaalia tilaa ja sen vaikutuksia Suomen turvallisuuteen. Mikä on ydinaseiden merkitys kansainvälisessä politiikassa ja Suomen lähialueilla? Minkälaisen ulko- ja puolustuspoliittisen haasteen ydinaseet muodostavat Suomelle? Pystyykö Suomen kaltainen pienvaltio edistämään strategisen vakauden vahvistamista?

Webinaari on osa UPIn Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan projektia. Seuraa projektia sosiaalisessa mediassa tunnisteella #FIIAulpo

Ilmoittautuminen 1.4. mennessä: maija.salonen@fiia.fi

Puhujat

Tytti Erästö

vanhempi tutkija, Sipri

Tytti Erästö toimii vanhempana tutkijana Tukholman kansainvälisessä rauhantutkimusinstituutissa Siprissä. Hänen tutkimuksensa keskittyy ydinaseiden rajoittamiseen ja ydinaseriisuntaan sekä niihin liittyviin kansainvälisiin sopimuksiin. Aiemmin Erästö on työskennellyt Tampereen yliopistossa, Harvardin yliopiston Belfer-keskuksessa sekä Ploughshares Fund -säätiössä Washingtonissa.

Jarmo Viinanen

suurlähettiläs, johtava asiantuntija, ulkoministeriö

Suurlähettiläs Jarmo Viinanen työskentelee asevalvonnan johtavana asiantuntijana ulkoministeriössä. Hänen vastuualueinaan ovat strateginen vakaus, ydinaseet ja ydinsulku sekä konventionaalinen asevalvonta Euroopassa. Viinanen on aiemmin toiminut muun muassa suurlähettiläänä Tukholmassa, Suomen pysyvänä edustajana YK:ssa ja tasavallan presidentin kanslian kansliapäällikkönä. Hän on työskennellyt myös Suomen suurlähetystöissä Wienissä, Tel Avivissa sekä Washingtonissa. Viinanen on valtiotieteen maisteri Turun yliopistosta.

Stefan Forss

dosentti, Maanpuolustuskorkeakoulu

Stefan Forss on dosentti Maanpuolustuskorkeakoulussa. Ennen eläkkeelle siirtymistään vuonna 2012 Forss on toiminut johtavana tutkijana VTT:ssä ja ulkoministeriössä. Forss on seurannut ydinasekeskustelua 1980-luvulta lähtien.

Kommentaattori

Jyri Lavikainen

tutkija, UPI

Jyri Lavikainen on tutkija Ulkopoliittisen instituutin Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka -projektissa. Hänen tutkimuksensa keskittyy Venäjän ulko- ja sotilaspolitiikkaan, strategiseen pidäkkeeseen ja Pohjois-Euroopan turvallisuuskysymyksiin. Lavikainen on myös jatko-opiskelija Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutissa, jossa hän työstää väitöskirjaa Venäjän ulkopoliittisen kamppailun käsitteen kehittymisestä.

Puheenjohtaja

Matti Pesu

vanhempi tutkija, UPI

Matti Pesu toimii vanhempana tutkijana Ulkopoliittisen instituutin Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan projektissa. Hänen tutkimuksensa keskittyy Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan, euroatlanttiseen ja Pohjois-Euroopan turvallisuuteen. Pesu väitteli Tampereen yliopistosta vuonna 2019.