Suomen lähialueiden turvallisuusnäkymät

kutsutilaisuus · Arkadiankatu 23B, 5. kerros, Helsinki · 16.12.2019 16:00 - 17:30

kutsutilaisuus

Voimapolitiikan nousu ja suurvaltojen välinen strateginen kamppailu on heijastunut myös Suomen lähialueisiin.Venäjän revisionismi, Naton pelote- ja rauhoittamistoimet sekä Suomen ja Ruotsin integroituminen läntiseen pelotejärjestelmään vaikuttavat kaikki osaltaan Suomen lähialueisiin ja niiden turvallisuusnäkymiin. Seminaarissa keskustellaan sekä arktisen että Itämeren alueen tämänhetkisistä turvallisuusdynamiikoista ja niiden vaikutuksista Suomen geostrategiseen asemaan. Mikä rooli arktisella alueella on Pohjois-Euroopan geostrategisessa kokonaisuudessa ja miten Itämeren alueen keskinäisriippuvuudet vaikuttavat sen turvallisuusdynamiikkaan?

Puhujat

Sari Rautio

turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallinnan yksikön päällikkö, ulkoasiainministeriö

Sari Rautio on toiminut ulkoministeriön turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallinnan yksikön päällikkönä huhtikuusta 2018 lähtien. Aiemmin hän on toiminut EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan yksikönpäällikkönä (2015-2018) ulkoministeriössä ja Suomen varaedustajana EU:n poliittisten ja turvallisuusasioiden komiteassa (PSC) Brysselissä (2012-2015). Hänen aikaisemmat tehtävänsä ministeriössä keskittyivät turvallisuuspolitiikkaan, kriisinhallintaan, YK:n politiikkaan ja Lähiitään. Hän on työskennellyt Suomen suurlähetystöissä Moskovassa (2005-2008) ja Addis Abebassa (2002-2005).

Matti Pesu

vanhempi tutkija, Ulkopoliittinen instituutti

Matti Pesu toimii tutkijana Ulkopoliittisen instituutin Euroopan unioni –tutkimusohjelmassa. Hänen tutkimuksensa keskittyy Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan, Euroopan turvallisuuteen sekä transatlanttisiin suhteisiin. Pesu väitteli Tampereen yliopistosta vuonna 2019 ja toimii myös The Ulkopolitistin toimituspäällikkönä.

Harri Mikkola

johtava tutkija, Ulkopoliittinen instituutti

Harri Mikkola toimii johtavana tutkijana Ulkopoliittisessa instituutissa. Hänen tutkimusintresseihinsä kuuluvat turvallisuus- ja puolustuspolitiikan, kansallisen huoltovarmuuden ja resilienssipolitiikan sekä arktisen alueen kysymykset.

puheenjohtaja

Mikael Wigell

Tutkimusjohtaja

Kansainväliset taloussuhteet, geoekonomia ja sanktiopolitiikka, hybridiuhat ja hybridisodankäynti, Kiinan ja Venäjän suurstrategiat, EU:n taloussuhteet

liitetiedosto