Tähtilipun maa: Yhdysvaltojen historia ja nykyisyys

kutsutilaisuus · Webinaari · 24.09.2021 14:00 - 15:00

kutsutilaisuus

Virkaanastujaispuheessaan Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden vannoi yhdistävänsä jakautuneen maan. Yhdysvaltojen kohtaamien sisä- ja ulkopoliittisten haasteiden lista on pitkä. Koronaviruspandemian luoman epävarmuuden lisäksi maata leimaa syvä poliittinen jakaantuminen, demokraattisten normien asteittainen rapautuminen niin liitto- kuin osavaltiotasolla, kasvanut taloudellinen epätasa-arvo sekä vähemmistöjen yhteiskunnassa edelleen kokema syrjintä. Samanaikaisesti Yhdysvallat etsii uutta suuntaa kiristyvän suurvaltakamppailun maailmassa nyt, kun syyskuun 11. päivän terrori-iskuista on kulunut 20 vuotta. Mistä nämä Yhdysvaltoja järisyttävät yhteiskunnalliset ja poliittiset jännitteet kumpuavat? Miltä maan nykyisyys ja tulevaisuus näyttää historian valossa?

Professori emeritus Markku Henriksson esitelmöi syksyn ensimmäisessä US Research Series -seminaarissa Yhdysvaltojen poliittista historiaa käsittelevästä teoksestaan ”Tähtilipun maa: Yhdysvaltojen alueen historia”.

Puhujat

Markku Henriksson

Professori emeritus

Valtiotieteen kandidaatti, maisteri (poliittinen historia) 1973, valtiotieteen lisensiaatti 1985 ja valtiotieteen tohtori 1988, Helsingin yliopisto

Yhdysvaltain tutkimuksen professori, Helsingin yliopisto, Renvall-instituutti (nyk. maailman kulttuurien laitos) mvs ja vt 1996–1999 ja viran vakinainen haltija 1999–2014. Historian lehtori, Tampereen yliopisto, Historiatieteen laitos 1990–1999. Vs. johtaja, Helsingin yliopisto, Renvall-instituutti, 1990–1992. Ulkoeurooppalaisten maiden historian assistentti, Helsingin yliopisto, Historian tutkimus- ja dokumentaatiolaitos (myöh. Renvall-instituutti) useita jaksoja viransijaisena ja viran varsinaisena haltijana vuosina 1975–1990.

Kommentoija ja puheenjohtaja

Ville Sinkkonen

Tutkijatohtori

Ville Sinkkonen toimii tutkijatohtorina Ulkopoliittisen instituutin Yhdysvaltain politiikan ja vallan tutkimuskeskuksessa. Hänen tutkimuksensa keskittyy Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaan, hegemoniaan, normatiiviseen valtaan ja luottamuksen politiikkaan kansainvälisissä suhteissa. Sinkkonen on julkaissut mm. Journal of Transatlantic Studies ja European Review of International Studies sekä kirjoittanut teoksen "A Comparative Appraisal of Normative Power" (Brill 2015). Hän on väitellyt Turun yliopistosta.