UPI Live: Suomen uusi ydinasepolitiikka – Mistä toimiva ydinasepelote on tehty?

Livestream · 07.03.2024 13:00 - 14:00

Nato-Suomen puolustuspolitiikassa on siirrytty pidäkkeestä pelotteeseen. Sota Euroopassa on nostanut ydinaseet vuosikymmenten jälkeen uhkaksi, johon vastaamista on harkittava ja harjoiteltava. Suomi on nyt osa ydinaseliittoumaa, jonka päättävissä pöydissä tehdään painavia ratkaisuja.

Ydinaseet ja niiden mukanaan tuoma pelotepolitiikka ovat nousseet Suomessa turvallisuuspoliittisen keskustelun avainkysymyksiksi. Mikä tulee olemaan ydinasepelotteen ja asevalvonnan välinen suhde Suomen ulkopolitiikassa? Edellyttääkö Suomen turvaaminen lakimuutoksia tai Naton ydinasejaon laajentamista? Miten Suomi asettuu parhaiten osaksi Naton ydinasepelotepolitiikkaa?

Maaliskuun UPI Live -lähetyksessä keskustellaan torstaina 7. maaliskuuta kello 13.00 ydinasepolitiikasta ja Suomen roolista Naton ydinpelotteen rakentamisessa. Suorassa lähetyksessä aihetta käsittelevät Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Matti Pesu, tutkija Jyri Lavikainen ja Tampereen yliopiston yliopisto-opettaja Tapio Juntunen. Keskustelun moderoi UPIn asiantuntija Anni Lindgren.

Ilmoittaudu seuraamaan tilaisuutta täällä.

Katso UPI Livejä Youtubessa tai kuuntele jaksoja Spotifyssa.

Puhujat

Jyri Lavikainen

Tutkija

Jyri Lavikainen on tutkija Suomen ulkopolitiikka, Pohjois-Euroopan turvallisuus ja Nato -tutkimusohjelmassa. Hänen tutkimuksensa keskittyy Venäjän ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan, ydinasepelotteeseen ja suurvaltapolitiikkaan. Lavikainen valmistui valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2016. Hän on jatko-opiskelija Helsingin yliopistossa, jossa hän tutkii Venäjän etupiirikamppailukäsitteen kehittymistä.

Matti Pesu

Johtava tutkija

Matti Pesu on johtava tutkija Ulkopoliittisen instituutin Suomen ulkopolitiikka, Pohjois-Euroopan turvallisuus ja Nato -tutkimusohjelmassa. Toukokuusta 2022 huhtikuuhun 2023 hän johti tutkimushanketta, jossa käsiteltiin Suomen kehittyvää Nato-politiikkaa sekä maan asemaa euroatlanttisessa turvallisuudesta. Vuoden 2023 alusta alkaen Pesu on johtanut Ulkopoliittisen instituutin pohjoismaista verkostoa.

Pesu on työskennellyt Ulkopoliittisessa instituutissa vuodesta 2017 lähtien vierailevan tutkijan, tutkijan ja vanhemman tutkijan tehtävissä. Hän on työskennellyt myös Tampereen yliopistossa, Euroopan komissiossa ja ulkoministeriössä. Vuosina 2012-2018 hän toimi The Ulkopolitist -verkkolehdessä useissa tehtävissä, viimeiseksi julkaisun toimituspäällikkönä.

Pesu on väitellyt tohtoriksi Tampereen yliopistossa vuonna 2019 kansainvälisen politiikan oppiaineesta. Hänen väitöskirjansa käsitteli ideoiden roolia Suomen ulkopolitiikassa.

kommentit

Tapio Juntunen

Tapio Juntunen

Yliopisto-opettaja, Tampereen yliopisto

Tapio Juntunen on turvallisuuden tutkimuksen yliopisto-opettaja ja politiikan tutkimuksen tutkinto-ohjelmavastaava Tampereen yliopiston Johtamisen ja talouden tiedekunnassa. Tutkimuksessaan Juntunen on perehtynyt Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan, sen historiaan, luottamuksen merkitykseen kansainvälisissä suhteissa, ydinasepolitiikkaan sekä yhteiskunnallisen resilienssin tutkimukseen. Vuosina 2019-20 Juntunen toimi myös vertaisarvioidun Politiikka-lehden päätoimittajana.

puheenjohtaja

Anni Lindgren

Asiantuntija