Velkavuori paisuu – miten pandemiaelvytys muuttaa taloutta ja politiikkaa

Webinaari · 14.09.2020 14:00 - 15:00

Webinaarin tallenne on katsottavissa FIIAn Youtube-tilillä:

Valtiot ympäri maailman käyttävät valtavia määriä rahaa selvitäkseen koronakriisistä ja tukeakseen taloutta.Euroalueella vanhat taloudenpidon säännöt on tilapäisesti unohdettu ja jäsenmaiden velkataakka kasvaa. Euroopan keskuspankki joutuu tukemaan taloutta tuhansien miljardien eurojen osto-ohjelmilla ja EU ottaa yhteistäkin velkaa. Elvytysvaroilla halutaan uudistaa taloutta ilmastoystävälliseen suuntaan ja vauhdittaa digitaalista murrosta, mutta velkataakasta voi myös muodostua kasvua kuristava riippakivi.

Ulkopolitiikka-lehti 3/2020 (ilmestyy 10.9.) tarkastelee tätä ilmiötä: Miten paisuva velkavuori maksetaan ja mitä rahalla saadaan? UP-lehti järjesti webinaarin, jossa keskusteltiin lehden teemasta, keskuspankkien roolista ja EU:n talouden tulevaisuudesta.

Puhujat

Juha Jokela

ohjelmajohtaja, Ulkopoliittinen instituutti

Juha Jokela työskentelee Ulkopoliittisen instituutin Euroopan unioni -tutkimusohjelman ohjelmajohtajana. Hänen tutkimusintressinsä liittyvät Brexitiin ja eriytyvään integraatioon EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Jokelan aiemmat tutkimushankkeet ja julkaisut ovat käsitelleet muun muassa EU:n roolia G20-ryhmässä, EMU:n uudistamista, eurooppalaistuvaa ulkopolitiikkaa ja Suomen EU-politiikkaa. Hän on työskennellyt tutkijatohtorina ja johtajana Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkostossa, tutkijana ulkoasiainministeriössä ja vierailevana vanhempana tutkijana EU:n turvallisuustutkimuksen instituutissa Pariisissa. Jokela on väitellyt Bristolin yliopistosta.

Lauri Holappa

poliittisen talouden tutkija, Helsingin yliopisto

Lauri Holappa on poliittisen talouden tutkija Helsingin yliopistossa. Hän on erikoistunut taloustieteellisten ideoiden poliittisten vaikutusten tarkasteluun sekä jälkikeynesiläiseen talousteoriaan. Holappa on julkaissut yhdessä Jussi Ahokkaan kanssa vuonna 2014 teoksen Rahatalous haltuun – irti kurjistavasta talouspolitiikasta. Hän väitteli valtiotieteen tohtoriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2020, aiheenaan globaalien luottomarkkinoiden vaikutus valtioiden finanssipolitiikkaan.

Haastattelija

Matti Koskinen

toimitussihteeri, Ulkopolitiikka-lehti

Matti Koskinen on Ulkopolitiikka-lehden toimitussihteeri, joka on aikaisemmin työskennellyt vapaana toimittajana ja Helsingin Sanomien ulkomaantoimituksessa. Koskinen valmistui Helsingin yliopistosta Itä-Aasian tutkimuksen maisteriksi ja hän on erikoistunut kansainvälisen politiikan, talouden ja teknologian aiheisiin.