UPI Live: Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset Euroopan arktisen alueen turvallisuuteen

Livestream · 04.04.2023 14:00 - 15:00

Venäjän hyökkäyssodalla Ukrainaan on ollut mullistava vaikutus Pohjois-Euroopan turvallisuusrakennelmaan. Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet muuttavat alueen voimatasapainoa. Hyökkäyssodalla on ollut suoria vaikutuksia myös Euroopan arktisen alueen turvallisuudelle. Sotilaallisesti tarkastellen alueen merkitys korostuu koko euroatlanttisen alueen puolustukselle. Samalla Venäjä pyrkii kaikin keinoin ylläpitämään maan suhteellista sotilaallista etulyöntiasemaa alueella. Poliittisesti hyökkäyssota on haastanut näkemyksen Arktisesta kansainvälisen yhteistyön ja matalan jännitteen alueena.

Keskustelussa käsitellään sotilaallisia ja turvallisuuspoliittisia kehityskulkuja Euroopan Arktiksella. Miten alue nivoutuu Euroopan puolustukseen ja miten Venäjä toimii alueella sotilaallisesti? Voiko aluetta enää lähestyä rauhan ja yhteistyön alueena ja tuleeko lännen pyrkiä yhteistyöhön Venäjän kanssa arktisen alueen kysymyksissä? Miten suurvaltakamppailu näkyy alueella ja miten Venäjän ja Kiinan tiivistyvä yhteistyö vaikuttaa alueen turvallisuuteen? Miten lännen ja Naton tulisi omassa varautumistoiminnassaan lähestyä aluetta?

OHJELMA

Panelistit:
Sanna Kopra, yliopistotutkija, Lapin yliopiston Arktinen keskus
Harri Mikkola, ohjelmajohtaja, UPI
Anton Staffans, erityisasiantuntija, Puolustusministeriö 
Pekka Toveri, Kenraalimajuri evp, affilioitunut tutkija, UPI

Puheenjohtaja:
Samu Paukkunen, apulaisjohtaja, UPI

 

Rekisteröidy seuraamaan lähetystä täällä.

Puhujat

Panelistit

Sanna Kopra

yliopistotutkija, Lapin yliopiston Arktinen keskus

Sanna Kopra on yliopistotutkija Lapin yliopiston Arktisella keskuksella ja vanhempi tutkija Washingtonissa sijaitsevassa The Arctic Institute –Center for Circumpolar Security Studies -ajatushautomossa. Kopran tutkimus keskittyy arktiseen geopolitiikkaan ja etenkin Kiinan arktiseen strategiaan sekä kansainväliseen ilmastopolitiikkaan. Hän on julkaissut kirjan "China and Great Power Responsibility for Climate Change" ja toimittanut teoksen "Chinese Policy and Presence in the Arctic" yhdessä Timo Koivurovan kanssa.

Harri Mikkola

ohjelmajohtaja, Ulkopoliittinen instituutti

Harri Mikkola (YTT) on ohjelmajohtaja instituutin Suomen ulkopolitiikka, Pohjois-Euroopan turvallisuus ja Nato-tutkimusohjelmassa. Mikkolan erikoistumisalueisiin kuuluvat Arktinen alue, yhteiskunnallinen resilienssi, huoltovarmuus, hybridivaikuttaminen, Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikka sekä puolustusmarkkinakysymykset.

Mikkola on julkaissut edellä mainituista aiheista kattavasti, ja hänellä on vuosien kokemus tutkimusprojektien johtamisesta. Aiemmin Mikkola on työskennellyt Suomen puolustusvoimien Pääesikunnassa, Tampereen yliopistossa ja vierailevana tutkijana Minnesotan yliopistossa, USA:ssa. Yhteiskuntatieteiden tohtoriksi hän valmistui vuonna 2013 Tampereen yliopistosta.

Anton Staffans

erityisasiantuntija, Puolustusministeriö

Anton Staffans on toiminut erityisasiantuntijan virassa puolustusministeriössä vuoden 2020 alusta lähtien. Hän vastaa työssään on mm. ministeriön arktisten asioiden ja Nordefco-yhteistyön valmistelusta ja koordinoinnista. Ennen siirtymistään puolustusministeriöön Staffans työskenteli kaksi vuotta puolustusvoimissa.

Pekka Toveri

Kenraalimajuri evp, affilioitunut tutkija, Ulkopoliittinen instituutti

Kenraalimajuri Pekka Toveri on affilioitunut tutkija instituutin Suomen ulkopolitiikka, Pohjois-Euroopan turvallisuus ja Nato -tutkimusohjelmassa. Aikaisemmin Toveri palveli Suomen puolustusvoimissa vuodesta 1985 vuoteen 2021.

Toveri on toiminut puolustusvoimissa mm. kouluttajana, panssarivaunukomppanian päällikkönä, Panssarikoulun johtajana ja prikaatin komentajana. Toveri toimi myös Länsi-Suomen Sotilasläänin ja Kaartin jääkärirykmentin komentajana. Hän on myös palvellut ulkomailla osallistuen mm. kriisinhallintaoperaatioihin Bosniassa ja Afganistanissa. 2010-luvulla Pekka Toveri toimi Pääesikunnassa operatiivisessa ja strategisessa suunnittelussa sekä tiedustelutehtävissä. Hän siirtyi eläkkeelle Suomen Pääesikunnan tiedustelupäällikön tehtävästä vuoden 2020 lopussa.

Puheenjohtaja

Samu Paukkunen

apulaisjohtaja, UPI