Venäjän kansalaisyhteiskunta: Onko Kreml kansalaisten pulssilla ja mitä on venäläinen feminismi?

Webinar · 12.04.2021 14:00 - 15:00

Venäjällä alkuvuoden laajat protestit eivät jääneet kansalaisilta huomaamatta, ja protestoijille riittää ymmärrystä erityisesti nuorilta. Nuori sukupolvi on yhä tyytymättömämpi Putinin hallintoon ja yhä tietoisempi viranomaisten mielivallasta. Internetin rajoittaminen on kiihdyttänyt vieraantumista vallanpitäjistä. Viime vuonna tiukennettu laki ulkomaisista agenteista on lisäksi kaventanut tavallisten venäläisten ja kansalaisjärjestöjen toimintamahdollisuuksia entisestään.

Mitä Venäjällä tapahtuu? Mitä tavalliset ihmiset ja erityisesti nuoret ajattelevat politiikasta, ihmisoikeuksista ja ympäristökysymyksistä? Mitä kaikkea feminismi tarkoittaa tämän päivän nuorille aikuisille ja miten sen avulla pyritään muuttamaan yhteiskuntaa?

Ulkopolitiikka-lehden webinaarissa keskustellaan Venäjästä ja uusimman numeron nuoriso- ja feminismiteemoista venäläisestä näkökulmasta. UP-lehden vuoden ensimmäinen numero ilmestyi 11.3. Seuraava numero ilmestyy 27.5. ja pureutuu syvemmin Venäjään.

Ilmoittautumiset 8.4. mennessä: maija.salonen@fiia.fi

Puhujat

Puhujat

Veera Laine

Tutkija, Ulkopoliittinen instituutti

Veera Laine on tutkija Ulkopoliittisen instituutin EU:n itäinen naapurusto ja Venäjä -tutkimusohjelmassa, jossa hän keskittyy Venäjän sisäisen kehityksen kysymyksiin. Tällä hetkellä Laine viimeistelee väitöskirjaa nationalismista nyky-Venäjällä Helsingin yliopiston poliittisen historian oppiaineeseen.

Inna Perheentupa

Erikoistutkija, Turun yliopisto

Inna Perheentupa työskentelee erikoistutkijana Turun yliopiston sosiologian laitoksella, ja on tutkimuksessaan erikoistunut mm. poliittiseen sosiologiaan ja sukupuolentutkimukseen. Hän väitteli vuonna 2019 aiheenaan feministinen aktivismi ja politiikka uuskonservatiivisella Venäjällä. Parhaillaan Perheentupa viimeistelee väitöskirjaansa pohjaavaa kirjaa samasta aiheesta (Bristol University Press, 2022).

Haastattelija

Matti Koskinen

Toimituspäällikkö, Ulkopolitiikka-lehti

Matti Koskinen on Ulkopolitiikka-lehden vt. toimituspäällikkö, joka on aikaisemmin työskennellyt vapaana toimittajana ja Helsingin Sanomien ulkomaantoimituksessa. Koskinen valmistui Helsingin yliopistosta Itä-Aasian tutkimuksen maisteriksi ja hän on erikoistunut kansainvälisen politiikan, talouden ja teknologian aiheisiin.