Yhdysvaltojen presidentin valta ja sen rajat

Kaisa-talo · 08.02.2017 16:15 - 18:00

 

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin kausi on käynnistynyt vaalikauden aikaisten tavoitteiden rivakalla toimeenpanolla. Presidentti on muun muassa määrännyt maahantulokiellon seitsemän valtion kansalaisille, mikä on herättänyt paitsi ankaraa kritiikkiä myös keskustelua määräyksen perustuslaillisuudesta. On jopa esitetty, että Trumpin toiminta presidenttinä asettaa edustuksellisen poliittisen järjestelmän testiin: mihin kaikkeen se taipuu ja missä tulee vastaan presidentin vallankäytön rajat? Vai onko kyse pikemminkin tarkoin puntaroidusta strategiasta, jolla saadaan median ja äänestäjien huomio kiinnitettyä yksittäisiin kohupäätöksiin samalla, kun suuret politiikkalinjaukset etenevät tutkan ulottumattomissa?
Muun muassa näistä teemoista ovat keskustelemassa Suomen keskeisimpiin Yhdysvaltojen politiikan asiantuntijoihin lukeutuvat ohjelmajohtaja Mika Aaltola (Ulkopoliittinen instituutti), tutkimusjohtaja Juhana Aunesluoma (Helsingin yliopisto), AmChamin toimitusjohtaja ja SAYL:n puheenjohtaja Kristiina Helenius ja dosentti Markku Ruotsila. Keskustelua moderoivat Politiikasta-lehden päätoimittaja Johanna Vuorelma ja akatemiatutkija Hanna Wass (Helsingin yliopisto).
Aika: 8.2. klo 16.15–18.00
Paikka: Kaisa-talo, Fabianinkatu 30, 7 krs.
Kaikille avoimen tilaisuuden järjestää Helsingin yliopiston valtiotieteellinen tiedekunta yhteistyössä American Resource Centerin, Suomi-Amerikka Yhdistysten Liiton (SAYL), Ulkopoliittisen instituutin, Valtiotieteellisen yhdistyksen ja Valtio-opin seniorien kanssa. Tilaisuudesta on etäyhteys.
Lisätietoja: Hanna Wass, hanna.wass@helsinki.fi