FIIA FORUM 2021 juhlii tänä vuonna 60 vuotta täyttävää Ulkopoliittista instituuttia. Tämän vuoden FIIA Forumin teemana on Suomen ulkopolitiikka ja pohjoismainen ulko- ja turvallisuuspoliittinen yhteistyö.

Englanninkielinen tilaisuus järjestetään keskiviikkona 29.9.2021. Pääjuhla FIIA FORUM – Celebrating 60 years of FIIA: Finnish foreign and security policy in a Nordic context järjestetään klo 16.00–18.00. Tilaisuuden avaa tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

FIIA Forumin avauspuheenvuoron käyttävät Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola ja UPIn hallituksen puheenjohtaja, ulkoministeriön alivaltiosihteeri Kai Sauer.

Tasavallan presidentin puheenvuoron jälkeen on pohjoismainen paneelikeskustelu. Paneelikeskustelussa ovat mukana ulkoministeri Pekka Haavisto, ulkoministeri Ine Eriksen Søreide (Norja), kansanedustaja Pål Jonson (Ruotsi) sekä kansanedustaja Aaja Chemnitz Larsen (Tanska). Paneelikeskustelun moderaattorina toimii johtaja Mika Aaltola (UPI).

Aikaisemmin samana päivänä järjestetään pohjoismaisten instituuttien johtajien paneelikeskustelu Nordic foreign policies facing global challenges klo 13.30–15.00.

Mika Aaltola, johtaja, UPI
Kristian Fischer
, johtaja, Danish Institute for International Studies (DIIS)
Pia Hansson
, johtaja, Icelandic Institute of International Affairs (IIA)
Ulf Sverdrup
, johtaja, Norwegian Institute of International Affairs (NUPI)
Marie Söderberg
, vs. johtaja, Swedish Institute of International Affairs (UI)
ModeraattoriMaria Annala, tutkimusviestintäpäällikkö, UPI

FIIA Forumin pääjuhlaa sekä pohjoismaisten instituuttien johtajien paneelikeskustelua voi seurata suorana verkkolähetyksenä. Tilaisuuteen liittyvää keskustelua voi seurata sosiaalisessa mediassa #FIIAForum ja UPIn Twitter-tililtä FIIA@FIIA_fi.

Ulkopoliittinen instituutti juhlii tänä vuonna kahta merkkivuotta. UPI perustettiin Paasikivi-seuran toimesta vuonna 1961, ja eduskunnan yhteydessä instituutti on toiminut riippumattomana tutkimuslaitoksena 15 vuotta. Ulkopoliittisen instituutin tehtävänä on tuottaa korkeatasoista tutkimusta poliittisille päättäjille, akateemiselle yhteisölle ja suurelle yleisölle. Tutkimuksen keskeisiä teemoja ovat kansainvälinen politiikka, taloussuhteet ja Euroopan unionin asiat. Instituutti julkaisee Ulkopolitiikka-lehteä, joka niin ikään juhlii 60 toimintavuottaan.

Ulkopoliittisessa instituutissa työskentelee yli 60 työntekijää, joista kaksi kolmasosaa on tutkijoita. Instituutin tutkimuksiin, julkaisuihin ja tapahtumiin voi tutustua verkkosivuilla www.fiia.fi.